home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mint a tavaszi vadvíz...
Martinek Imre
2018.05.27.
LXXIII. évf. 21. szám
Mint a tavaszi vadvíz...

Helyszíni tudósítóinktól

Kölcsönvett indítógondolat: "A zene... olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei nem érvényesek többé" (Márai Sándor) 

 

A XV. Református Zenei Fesztivál (RZF, 2018) második napjának tematikus összefoglalója

 

A RZF 2018 második napjának, azaz május 26-i eseményei – fellépőt és „sima” érdeklődőt egyaránt, ugyancsak több helyszínre invitáltak.

 Az 1910-ben alapított Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola díszterme a RZF hagyományos kórustalálkozójának biztosított befogadó helyszínt. Az eseményre fenntartott órákban elsőként a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium kórusa mutatkozott be Zakarné Szarka Zsuzsa felkészítésében. A cívisvárosból a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának kórusa érkezett Király Levente Zsolt vezényletével és zongorakíséretével, a Nagyvárad téri Református Egyházközség Kórusát Balogh Lázár vezényelte, a Soli Deo Gloria Kamarakórust pedig Temesvári Mónika.   A Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium Kamarakórusa előtt Ecsedi Péter vezényelt, a zongorakíséretet pedig Baksa Endre biztosította. A sort a felvidéki Alistálról érkező Te Deum Laudamus Kamarakórus zárta, a helyi Művészeti és Egyházi Alapiskola gyermekkarának, illetve Oros Boglárka Sára és Oros Jonatán közreműködésével. A gyermekek és a felnőttek külön, valamint az egyesített formáció műsorát Oros Márta vezényelte. Rövid uzsonnaszünet után a Fesztiválkórus Balogh Lázár és Bódiss Tamás karnagyok vezetésével néhány új éneket gyakorolt be közös előadásra a készülő új énekeskönyvből. Műszaki okokból eredően, az eredetileg ötszáz fős Fesztiválkórus ökumenikus ének-és igeszolgálata a Nemzeti Múzeum lépcsőin elmaradt.

A Kálvin téri református templomba meghirdetett zenei és művészettörténeti élmények ugyancsak a délelőtti órákban rajtoltak szombaton. Az orgonafélórákban a pátyi Vízi Dávid, a pápai Kántor Péter és a mezőtúri Gácsi László koncertezett, déli tizenkettőkor pedig kriptamúzeumi látogatásra nyílt lehetőség a helyszínen. A kora esti, Bach és Lipcse elnevezésű oratórikus est közreműködői az Alba Regia Szimfonikus ZenekarSzili GabriellaBakos KornéliaMegyesi ZoltánNajbauer Lóránt, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Exsultate Fiúkórusa voltak. Vezényelt Dinyés Soma.

A Bakáts téren felállított nagyszínpadon a Tekerős barátok, a The Black Birds (Beatles-emlékzenekar), Bakos Árpád és az Ethnokor, a Varga János Project, végül pedig a Misztrál Együttes lépett közönség elé.

A Ráday utca 28. második emeletén, vagyis a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében egybegyűltek, a kárpátaljai Mezőváriból érkező BorzsaVári népzenekar szolgálata után a Virtuózok-döntős furulyás Kiss Benedek és az őt zongorán lekísérő édesapa, Kiss Zoltán koncertjét élvezhették. Fellépett továbbá a Szent Efrém Férfikar és a Fassang László – Szokolay Dongó Balázs duó, a Lakner pincészet által biztosított bor kóstolását is magába foglaló Budavári Márai Szalon estjén pedig a Servet zenekar fokozta a hangulatot. A beszélgetés házigazdája dr. Szigethy Gábor író volt, vendégei pedig Gábor Júlia szerkesztő és Lakner László borász.

A III. Országos papgyerek-találkozó helyszíne a Lónyay Utcai Református Gimnázium volt.

A IX. kerületi Ráday utca páratlan számozású oldalának elején keresendő Kálvin Kamara Kert (KKK) zsinórban második esztendeje tárta ki kapuit a RZF zenei eseményei előtt. A Kálvin téri református templomhoz tartozó felújított kertet Ferencváros egyik legszebb belső udvarának tartják, amelyben a kert hangulatához illeszkedve leginkább jazz, autentikus népzene és klasszikus kamarazene szólal meg a már ismert, illetve az ismertség felé tartó fiatal zenészek tolmácsolásában. A helyszínre látogatók az idén az Egressy Jazz Combo Csepel, a Servet zenekar, az Egressy Jazz Trió Csepel, a Tekerős barátok, a BorzsaVári népzenekar, a Gyárfás István Trió, az Invocatio Musicalis, a Bágyi Balázs New Quartet, végül Tímár Sára és zenekara produkcióit élvezhették.

A KKK-programok koordinátora Bágyi Balázs jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt.

A szombati fellépők mindegyike, az első hivatalos fesztiváli munkanap bevett gyakorlatához hasonlatosan egy, saját maguk által választott igeszakasszal „indított”.

(Fényképes helyszíni riportunk utolsó, befejező része a XV. RZF május 27-i zárónapjának eseményeit méltatja majd)


Addig is tekintse meg a május 26-i esemény képgalériáját, Martinek Imre és Györffi Réka felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..