home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Minőségirányítási rendszer a középiskolában
Tóth Lívia
2007.05.09.
LXII. évf. 19. szám
Minőségirányítási rendszer a középiskolában

Az iskola laboratóriumában Barát István fotójaAz ISO 9001 minőségirányítási rendszer a gazdasági szféra minden területén, a legszélesebb körben elterjedt szabvány, amely mára egységes nemzetközi követelményrendszer. Olyan iránymutatást jelent, amely egyaránt alkalmazható a vállalkozások, a...

Az iskola laboratóriumában Barát István fotója

Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer a gazdasági szféra minden területén, a legszélesebb körben elterjedt szabvány, amely mára egységes nemzetközi követelményrendszer. Olyan iránymutatást jelent, amely egyaránt alkalmazható a vállalkozások, a közigazgatás, a kormányzati szervek, a nonprofit szervezetek működésében egyaránt. Elősegíti és garantálja a termékek és szolgáltatások állandó kifogástalan minőségét, folyamatos fejlesztését, a vevő elégedettségét. A rendkívül kemény helyi és nemzetközi verseny ugyanis egyre inkább arra kényszeríti a gazdát, hogy a minőségi elvet ne csupán a termékre, hanem az egész vállalatra és annak működésére nézve is alkalmazza. Sőt, manapság már nem csak a cégek, hanem az oktatási intézmények is törekszenek arra, hogy megszerezzék az ISO 9001 minősítést. Ezt a célt tűzte ki maga elé a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola is - tudtuk meg a minap, amikor ellátogattunk oda.
Egy, a témával kapcsolatos tanulmányban olvastam, hogy az ISO-rendszer alkalmazásának hasznossága a szakképző intézményekben merülhet fel leginkább, mivel szoros kapcsolatba vannak az iparral, a szolgáltatással, s így a partnereiknek fel tudják mutatni a szabvány szerinti tanúsítványukat. Persze, kérdés, mennyit jelent önmagában a papír. Ha van egy ilyen oklevél az iskola falán, még nem biztos, hogy a rendszer valóban az intézmény jobb működését szolgálja. Egy minőségirányítási rendszernek a haszna ugyanis nem a papírban, hanem abban a működési rendben rejlik, amellyel javítani tudja egy intézmény mindennapjait - fejti ki dilemmáit a szakember.
Nálunk, a Vajdaságban ez a törekvés még újdonságnak számít az oktatási intézményekben. Török Tibor, a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola igazgatója hangsúlyozta: tudomása szerint az övéken kívül csak az adai és a magyarkanizsai középiskola vágott bele ennek a projektumnak a megvalósításába.
- Azért szeretnénk megvalósítani ezt a minőségellenőrzési programot, mert úgy érezzük, az iskola jövője is függ az itt folyó munka színvonalának az elismerésétől. A tapasztalataim alapján állíthatom, egyre kevesebb a diák, szinte harcot kell vívni minden tanulóért. A tanúsítvány emeli az iskola renoméját, tükröződik a tanárok tevékenységén, a gyerekek tudásán. A hírnevünk attól is függ, milyen diákokat nevelünk, hogyan állják meg a helyüket később az életben, a munkahelyükön. A minősítéshez különböző követelményeknek kell megfelelni, amelyeknek már legalább a hatvan százalékát sikerült teljesíteni. A külföldi szakbizottság ellenőrzését az iskolaév végére várjuk. Készek vagyunk a rendszerezésre, az átszervezésre, de az oktatás színvonalának a növeléséhez a modern eszközök is hozzájárulnak. Van laboratóriumunk, fodrászszalonunk, könyvtárunk, de a felszereltségen mindig lehet javítani - magyarázza az elképzeléseiket az igazgató úr.
A minőségirányítási rendszer bevezetésének az elősegítésére munkacsoportot alakítottak, melynek a tagjai Kiš Juhas Dušanka, Bagdal Csilla, Bicskei Erzsébet, Ivančić Matild tanárnők és Nikolić Iboja pedagógus, minőségügyi megbízottnak pedig Kónya Sándor tanár urat nevezték ki. å mondta el, hogy nemcsak az intézmény előkészítése a fontos, hanem a dolgozók is megfelelő képzésben részesülnek. Mivel az előadókat fizetniük kell, pénzre volt szükségük. Az Apáczai Közalapítványnál sikeresen pályáztak, pontosabban - mivel ezt csak civil szervezet teheti meg - nem ők, hanem a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület, amellyel az iskola már hosszú-hosszú évek óta jó kapcsolatban van.
- A tantestület elkötelezte magát az ügy mellett, most már mindenki jobban ügyel a minőségre, és ebből a diákoknak is hasznuk származik. A tanúsítvány a pályázat megjelentetésekor, a beiratkozáskor nekünk előny lehet, de azok is hivatkozhatnak rá, akik ilyen iskolában végzik el a tanulmányaikat.
Beszélgetés közben derült ki, hogy a szerbiai oktatásügyi minisztériumnak is van egy kezdeményezése, az önértékelési program meghonosítása, ami összecseng a minőség javításával és fenntartásával. Kiš Juhas Dušanka megmutatta a minisztérium kézikönyvét.
- Ez szintén egyfajta projektum, amely az értékelésen és az önértékelésen alapul. Vannak területek, mint például a tanterv, a diákok eredményei stb., amelyek minősítésre várnak. Mi azoknak a tényezőknek a feltérképezését választottuk, amelyek az iskola hangulatát határozzák meg. Szeptemberben és októberben a tanulóknak, tanároknak és szülőknek kiosztott kérdőívek révén mértük fel a helyzetet. A kapott adatok alapján akciótervet készítettünk, hiszen láttuk a hibákat, a hiányosságokat, a javítanivalókat. Azóta eltelt néhány hónap, és most, a tanév végéhez közeledve, ugyanezzel a módszerrel ellenőrizzük, változott-e, módosult-e valami. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hiszen ez a dolog mindenkinek új, nekünk is, a gyerekeknek és a szülőknek is.
Reméljük, mire kezdődnek a beiratkozások, a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola falán ott ékeskedik a tábla, hogy az intézmény megfelel az ISO 9001-es szabványnak. Az idén egyébként szerb és magyar nyelven a négyéves vegyésztechnikusi, valamint a hároméves élelmiszerkészítői, hentes- és fodrászszakra várják a jelentkezőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..