home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Minőség kontra kinevetés az énekes vetélkedők világában
Zvekán Péter
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
Minőség kontra kinevetés az énekes vetélkedők világában

A világ televíziós csatornáit az utóbbi időben valósággal elárasztották az énekes vetélkedők. Egyszerűen azért, mert valaki kitalált egy koncepciót, melyet csak át kell venni, bele kell fektetni egy kis pénzt, és a nézettség garantálva van — legalábbis ez az eddigi tapasztalat. Ezért nézünk egyfolytában olyan műsorokat, mint a Megasztár, az X-Faktor vagy a The Voice.

Azt azonban be kell látni, hogy e műsorok felépítésében hatalmas különbségek vannak. A magyar közönség elsőként a Megasztárral ismerkedett meg, melynek négy zsűritagja volt: Presser Gábor, Pierrot, Soma és Pély Barna. A rostán itt volt a legkönnyebb átesni. Volt ugyan szűrés a jelentkezők között, de valóban kicsi volt. Aki tehát sztár szeretett volna lenni, az egyszerűen kiállt a négy művész elé, és megmutatta, mit tud. Így aztán ha tudott valaki énekelni, ha nem, kipróbálhatta magát. S mint az a későbbiekben kiderült, mi, azaz a közönség éppen ezt élveztük, az első adásokat, melyek főleg egy rakás szerencsétlen próbálkozásából álltak. Hangosan nevethettünk más bénázásán, amire a műsor további részében már nem volt lehetőségünk. Mit lehet tenni, az emberek többségének ilyen a természete. Szeretnek nevetni másokon.

Hasonló volt a Megasztár után néhány évvel induló X-Faktor koncepciója is. A különbség az, hogy itt a zsűritagok mentorok is, a válogatás után az ő felelősségük az ifjoncokkal foglalkozni. Az első nagy szűrés után a legjobbak a mentorházba kerültek, ahol az élő show előtt még egy utolsó rostán kellett átesniük. A mentorok ezután már egészen máshogy álltak hozzá az énekesekhez, aminek eredménye — a jó produkciókon kívül — az lett, hogy a versenyzőket könnyebben a szívünkbe zárhattuk.

Ezután jelent meg a szerintem eddigi legjobb énekes vetélkedő, a The Voice. Az előzőekhez hasonlóan itt is a zsűri elé kell állni, mely a későbbiekben úgyszintén foglalkozik a versenyzőkkel. A különbség a szűrés módjában van. Először is a zsűri elé nem állhat olyan, akinek semmi köze sincs a zenéhez. Az ilyen jelentkezőket már előzőleg elküldik. A zsűritagok az énekesnek háttal ülnek, és ha valakinek a hangja megtetszik nekik, megfordulnak — jelezve, hogy szívesen dolgoznának vele. Abban az esetben, ha több szék is megfordul, a versenyző döntheti el, kivel szeretne együtt dolgozni. A későbbiekben a párbaj következik, melynek során a kiválasztott énekesek párban mérik össze a tudásukat, s ezután már csak egy maradhat. A műsornak ezen a részén már nagyon színvonalas produkciókat hallhatunk. Ezután alakul ki a végleges felállás, kiderül, kik azok, akik szólóban folytathatják a megmérettetést. Ennek az új kiválasztási rendszernek köszönhetően a The Voice-ban garantálva vannak az igen színvonalas produkciók.

Feltehetjük a kérdést, hogy a közönség melyik műsort kedveli a legjobban. Szomorúan látom, hogy amíg a világ legtöbb országában a The Voice tarol, addig Magyarországon ismét az X-Faktor. A Megasztárt pedig állítólag azért nem folytatják, mert túl sok évadon van már túl.

Remélem, ez nem azt jelenti, hogy a magyar közönség a színvonalas énekes versenyeknél jobban szereti, ha szerencsétleneken nevethet, és közepes vagy jó produkciókat nézhet. Félreértés ne essék, a Megasztárból hatalmas hangok és egyéniségek kerültek ki — például Rúzsa Magdi, Caramell vagy a Tóth lányok —, de úgy érzem, hogy ez a műsor nem érte el az általam nagyra tartott The Voice színvonalát. Ám hogy ki mit szeret, azt mindenki maga dönti el. Én a The Voice-ra szavazok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..