home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Miniszteri és államtitkári látogatás a muzslyai és az erzsébetlaki iskolában
Kónya-Kovács Otília
2024.09.06.
LXXIX. évf. 36. szám
Miniszteri és államtitkári látogatás a muzslyai és az erzsébetlaki iskolában

Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter és Jerasz Anikó, az oktatási minisztérium államtitkára ma ellátogattak a muzslyai Szervó Mihály és az erzsébetlaki Testvériség-Egység Általános Iskolába.

A látogatás célja annak hivatalos megerősítése, hogy a nemzeti közösségek tagjai — az ország alkotmányával összhangban — megvalósíthatják jogaikat az oktatás terén, az óvodától kezdődően egészen az egyetemig. Fontos, hogy mindenki az anyanyelvén kapja meg a minőségi oktatást — mondta a miniszter.

— Gratulálunk minden szülőnek, aki anyanyelvi oktatást választott a gyermekei számára. Azt üzenjük a gyerekeknek, hogy legyenek vidámak és sikeresek a tanulásban. Mi pedig támogatjuk mindazokat, akik kisebbségi nyelven tanítanak. De azt is hangsúlyozni kell, hogy fontos ápolni a kultúrák közötti kapcsolatokat, serkenteni a kétnyelvűséget, és a mások elfogadására megfelelő légkört teremteni, vagyis hogy a tolerancia egy élő valóság legyen — mondta Tomislav Žigmanov.

Jerasz Anikó, az oktatási minisztérium államtitkára a nagybecskereki oktatás teljes képét felvázolta.

— A város területén 27 általános és 8 középiskolában, valamint egy intézményben szervezik meg az oktatást a különleges igényű gyermekek számára. 6 általános iskolában és 4 középiskolában folyik az állam nyelve mellett kisebbségi nyelven is oktatás. Egy általános iskolában román nyelven, 2 általános iskolában szlovák nyelven, valamint 3 általános és 4 középiskolában folyik a szerb nyelv mellett magyar nyelvű oktatás is. Abban az intézményben, amely a különleges igényű gyermekek számára van előlátva, ott is magyar és szerb nyelvű oktatás folyik. Ezen intézményekben, tehát a 6 általános és a 4 középiskolában, összesen mintegy 540 gyermek tanul valamely kisebbségi nyelven. A muzslyai, azaz a nagybecskereki Szervó Mihály Általános Iskolában vagyunk, és amikor beléptünk az intézménybe, már érezhető volt ez a kellemes légkör, a magas szintű oktatás és nevelés megszervezése. Az intézmény arra törekszik minden évben, hogy az oktató-nevelői munka mellett színes programokat biztosítson a diákoknak, ami valójában idevonzza a tanulókat, a családokat, és ez is megmutatkozik abban, hogy az elmúlt években az intézményben stagnál a diáklétszám — mondta az államtitkár.

Molnár Attila iskolaigazgató elmondta, hogy az idén 480 diákkal indították a tanévet.

— Két épületben elsőtől nyolcadik osztályig szerbül és magyarul folyik a tanítás. Az ún. kinti épületben két kombinált tagozatunk van, tehát összesen 38 osztály. Az iskolánk jól fel van szerelve, összesen 44 kabinet, tanterem van. Mindegyik tanteremben van fehér tábla, vetítővászon, vetítő, számítógépek, van informatika-tanterem. Szükség lenne felújítani a központi épületet, vagyis kicserélni LED-esre a jelenlegi világítást, egy kicsit bemeszelni, de ez egy olyan élő folyamat, amelyet minden évben próbálunk megtenni, egy kicsit be kellene fektetni, és gondolom, hogy a következő években ezt is meg fogjuk valósítani. A magyar osztályok stagnálnak, 14-15 diák van minden évben. Orosz diákok is érkeznek mostanában, minden évben egy-két orosz diákunk jön, azok nagyon gyorsan alkalmazkodnak, szerb osztályba járnak, és egy éven belül már elég jól beszélik a szerb nyelvet. Az idei tanévben a kisiskolások száma úgy alakult, hogy 15 gyerek tanul magyar nyelven és 44 elsős iratkozott be szerb nyelven — mondta Molnár Attila.

Az iskola diákjai egy színes programmal lepték meg a vendégeket, az iskola kórusa, a Méhecskék énekcsoport műsora mellett két nyelven szavalatok hangzottak el, valamint citerajátékkal is bemutatkoztak.

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola után a miniszter és az államtitkár az erzsébetlaki iskolába látogatott, ahol mintegy 100 diák tanul, szlovákul és magyarul is meg van szervezve az oktatói/nevelői munka, sőt, választható tantárgyként a bolgár nyelvet is tanulhatják.

A látogatáson jelen volt még Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Snežana Oluški Vlačić, a Bánáti Tanfelügyelőség vezetője, valamint Sztojkó József, a Nagybecskereki Városi Tanács tagja.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..