home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Minimálisra csökkenteni a kontaktusok számát
Szerbiai RTV
2021.03.08.
LXXVI. évf. 9. szám
Minimálisra csökkenteni a kontaktusok számát

Szigorúbb intézkedéseket fognak kérni az egészségügyi szakemberek a válságstáb keddi ülésén – jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus a belgrádi rádió műsorában.

A hét folyamán és a jövő hétvégén feltétlenül minimálisra kell csökkenteni a kapcsolattartást. Több mint 40 évi munkám során még nem találkoztam ilyen járvánnyal, egyik korábbival sem hasonlítható össze – mondta Tiodorović. Szinte minden szakterület orvosai részt vesznek a munkában, de nem csak őket, a lakosságot is kimerítette a járványhelyzet. Hogy mikor ér véget, két dologtól függ: az egészségügyi rendszertől és az egyéni felelősségtől – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, ha 3-3,5 millió ember felveszi a védőoltást, és ha hozzáadjuk azokat, akik már immunitást szereztek, akkor a lakosság 60-80 százaléka védett lesz, ami azt fogja jelenteni, hogy a járvány ellenőrzés alá került, és már csak szórványosak lesznek a fertőzések. Minimálisra csökkenteni a kontaktusok számát.

Fotó:Tanjug / Rade Prelić

Lehetséges, hogy az új koronavírustörzsek is hatottak a jelenlegi járványhelyzet kialakulására – mondta dr. Milanko Šekler, virológus, mikrobiológus a szerb közmédia műsorában. Jelenlétüket már körülbelül egy hónapja regisztrálták Szerbiában. Könnyebben terjednek, mert kevesebb vírusra van szükség a fertőzéshez. Az viszont tudományosan bizonyított tény, hogy a brit vírustörzs ellen védenek mind a nyugati, mind az orosz vakcinák - hangsúlyozta. A szakember szerint a kínai védőoltás hatékonyságáról e tekintetben még nincsenek adatok, de készítési módja alapján megbízható. Mindezek a vakcinák rendkívül hatékonyak a brit vírustörzsre, de a dél-afrikai vagy a brazil vírustörzs ellen már valamivel gyengébben védenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..