home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Minierkélyek — nem reménytelen próbálkozás
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.05.09.
LXXIII. évf. 18. szám
Minierkélyek — nem reménytelen próbálkozás

A legtöbben nem büszkélkedhetnek nagy, tágas terasszal.

A lakások esetében ez még inkább igaz, a parányi terek ráadásul inkább raktárként funkcionálnak. Éppen ezért most néhány ötletet hoztam, hogyan varázsolhatjuk a minierkélyünket kellemes szabadtéri kuckóvá.

Elsőként az ott tárolt holmitól kell megszabadulnunk, illetve más helyet keresnünk neki, majd némi kreativitásra lesz szükségünk, hogy kényelmes, dekoratív zugot alakítsunk ki. Egy olyan kuckót, ahol nyugodtan lehet olvasgatni, kávézni, teázni, ahol szívesen megreggelizünk, ahol kényelmesen érezzük magunkat.

 

 

Bútorok

Az időtálló műanyag székek a legalkalmasabbak erre a célra. Rossz hír azonban, hogy ezek nem igazán kényelmesek, ezért ha tehetjük, helyettük szerezzünk be egy kanapét vagy egy fotelt, és legyen hely az asztalkának, a polcnak, esetleg egy kisebb szekrénynek is. Ne feledkezzünk meg a lakástextilekről és a dísznövényekről sem, hiszen általuk valóban otthonossá és egyedivé tehetjük az erkélyünket.

Ha nincs megfelelő bútorzatunk, használjuk a kreativitásunkat. Zöldséges-, gyümölcsösládákból kiváló ülőalkalmasságokat varázsolhatunk egy kis csiszolással, festéssel. Mindezeket párnákkal tehetjük kényelmessé. Készíthetünk babzsákfotelt is. Ha van kézügyességünk, összevarrhatunk egy nagyobb zsákszerűséget, melyet megtölthetünk előhabosított polisztirolgyönggyel, a nyílást jó erősen összevarrjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, és ezután már pihengethetünk is a szuperkényelmes fotelünkben.

 

Milyen színeket?

Azt is ki kell választanunk, hogy milyen színeket fogunk alkalmazni. Ha szeretjük az élénk vagy a nagyon sötét árnyalatokat, viszont a lakásunkban nem merjük használni őket, akkor tegyük meg a teraszunkon. Kiélhetjük a színek iránti szenvedélyünket, ha élénk neonszíneket, ragyogó kéket vagy éppen pirosat szeretnénk használni. Ezek a színek ráadásul jobban viselik a port és az esőt, mint a világos pasztellárnyalatok. Ha azonban mégis ez utóbbit részesítjük előnyben, akkor optikailag megnövelhetjük a parányi helyet — ami szintén nem mellékes szempont.

A falak színe is meghatározó lehet. A fehér a legalkalmasabb az optikai térnövelésre, ám itt is bátran használjunk élénk színeket, akár sárgát is, hiszen ez megsokszorozza a napfény hatását.

 

 

A korlát dekorálása

Miután elhelyeztük a székeket meg az asztalt, általában már egy talpalatnyi helyünk sem maradt, viszont ekkor sincs veszve semmi — nyugodtan dekorálhatjuk a korlátot is. Néhány méter textillel akár el is takarhatjuk, ha a látványa nem tetszetős. A virágokat színes, a többi dekorációs elemmel harmonizáló kaspóba helyezzük. Az egyik legfontosabb látványelem az elhelyezésük, hiszen minél több a növény, annál meghittebb és vidámabb lesz tőle az erkélyünk.

Virágtartót magunk is készíthetünk, akár egyszerűre, akár művészire vágyunk — egy befőttesüveget vagy egy nagyobb konzervdobozt is felhasználhatunk erre a célra.

 

Textilek

A színes, vidám párnák is fontos kellékek. Ha a balkon védve van az esőtől, akkor pihe-puha szőnyeggel is gazdagíthatjuk. Meleg, otthonos érzetet nyújt, valamint kellemes kijárást a szobából. Szőnyeg helyett műfüvet is használhatunk, melyet nagyobb barkácsáruházakban tudunk beszerezni. Használjuk a fantáziánkat, a stílus pedig legyen összhangban a lakás belső tereivel.

 

Világítás

Ne feledkezzünk meg a fényforrásokról sem. A világítás elengedhetetlen kelléke a nyáresti borozgatásoknak. Kis anyagi ráfordítással remek eredményeket érhetünk el. Használhatunk lámpafüzéreket — korláton, virágtartón —, állólámpát, mécseseket. A gyertyák, mécsesek nagyon hangulatosak, ám vigyázzunk a biztonságra: mielőtt elhagynánk a teraszt, ne feledjük eloltani őket!

Ne keseredjünk tehát el, ha nincs hatalmas teraszunk, kertünk, hiszen — mint azt a mellékelt fotók is bizonyítják — némi ráfordított munkával a legparányibb teret is otthonossá tehetjük, melyben aztán kedvünkre kávézhatunk, vagy egyszerűen csak lógathatjuk a lábunkat…

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..