home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Minél több kisebbségi rendezvény valósuljon meg az idén
Fehér Márta
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
Minél több kisebbségi rendezvény valósuljon meg az idén

Megjelentek a tartományi művelődési titkárság pályázatai. Kulturális örökség megóvására lehet jelentkezni, könyvtáraknak könyvvásárlásra, illetve az egyesületek, szervezetek a nemzeti közösségük kultúrája és művészete szempontjából jelentős projektumokat adhatnak át február 18-áig.

A művelődési titkárság (rész)támogatásának köszönhetően szervezhette meg tavaly a magyarkanizsai József Attila Könyvtár a LXIX. Kanizsai Írótábort, a temerini Szirmai Károly MME a XXX. Tini Fesztivált, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, a topolyai Kodály Zoltán MME a XXVII. Batyu Tábort, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót, a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület az V. Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztiválon a néptánccsoportok találkozóját, az Arany János MME a gombosi búcsút, Torontálvásárhelyen a XXV. VIVE Magyarnóta- és Csárdásfesztivált, a muzslyai Petőfi Sándor MME a XVII. Szilasi-napot és Citerástalálkozót, az egyházaskéri nőegylet a karácsonyi ünnepséget, a törökkanizsai Tiszagyöngye ME a XII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ a XX. Népművészeti Tábort, a szajáni Ady Endre ME a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozóját, a mitrovicai Szerémség MME az egyesület hagyományos évi koncertjét, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME a színjátszó tábort, a Torda Jövőjéért Egyesület a falunapi rendezvényt — és még sorolhatnánk, hiszen a „kisebbségi pályázatnak” is nevezett kiíráson tavaly 49 vajdasági magyar érdekeltségű projektum nyert.


Záporka Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen (a Pannon RTV felvétele) 


„Több, szórványban lévő magyar egyesületnek ez a forrás az egyetlen támogatási lehetősége” — citeraünnep Muzslyán (Kónya-Kovács Otília felvétele)

 

Növekedett a pályázati keretösszeg


Kudlik Zoltán (a művelődési titkárság felvétele)

— Több, szórványban lévő magyar egyesületnek ez a forrás az egyetlen támogatási lehetősége — fogalmazott Kudlik Zoltán, a titkárság nemzeti kisebbségek és közösségek kultúrájával foglalkozó szektorának segédtitkára. — Jó hírként mondhatom el, hogy a tavalyi 8,5 millió dinárról az idén 15 millióra növeltük a pályázati keretösszeget. Ebből 11,5 millió áll rendelkezésre projektumok támogatására, 3,5 millió pedig kisebbségi nyelvű kiadványok, illetve könyvek készítésére. Széles körű lehetőséget teremtünk a pályázóknak, hiszen a kortárs művészetektől kezdve a hagyományőrzésen át a fesztiválokig sok mindenre kapható támogatás.

A kulturális örökség megóvását, megőrzését célzó pályázaton tavaly három olyan projektumot támogattak, amely fontos a vajdasági magyarság számára.

— Az egyik a topolyai bognárműhely tetőszerkezetének a felújítása volt, továbbá segítettünk a horgosi templomrom feltárásán, illetve a törökkanizsai Szerviczky-kápolna felújítási projektumának az elkészítésében. Az idei évben is várjuk mindazon települések, önkormányzatok, illetve egyesületek jelentkezését, amelyek ebben a témakörben szeretnének pályázni. Összesen 35 millió dinár áll rendelkezésre erre a célra, s jobbára műemlék épületek állagmegőrzésére, illetve a kulturális örökség digitalizálására, valamint egységesített önkormányzati bemutatására nyerhető támogatás.

A könyvtárak 2022-ben is bővíthetik, gazdagíthatják állományukat a művelődési titkárság támogatásával.

— Új, Szerbiában kiadott könyvek vásárlására tudunk támogatást nyújtani. 4 millió dinár a keretösszeg, várjuk a vajdasági könyvtárak jelentkezését. Tavaly könyvtáranként átlagosan 100 000 dinár támogatást fizettünk ki, előreláthatólag az idén is ennyire számíthat egy-egy intézmény. Ez sok kistelepülési könyvtár számára nagy segítség.

Mindhárom pályázat esetében február 18-áig lehet benyújtani a dokumentációt. Postai küldemény formájában a tartományi titkárság címére kell elküldeni a pályázati anyagot. Kudlik Zoltán elmondta, hogy már március folyamán döntések születhetnek a pályázatokkal kapcsolatban, illetve az idén is két részletben fizetik majd ki a támogatásokat — az egyiket várhatóan június folyamán, a másikat pedig szeptemberben. A pályázatokkal kapcsolatos információk és űrlapok elérhetőek a titkárság honlapján (www.kultura.vojvodina.gov.rs).


A tartományi művelődési titkárság támogatásával tárták fel a horgosi Templom-dombot (forrás: Facebook)

 

További pályázatok

A művelődési segédtitkár hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy minél több kisebbségi rendezvény valósuljon meg az idei évben, ezért is növelték a keretösszeget. Emellett prioritásnak tartják az intézmények működésének a stabilitását. Arra is emlékeztetett, hogy folyamatban van a tartományi szintű kulturális stratégia kidolgozása, ez egy fontos dokumentuma lesz a tartomány művelődésének, hiszen a következő öt évre irányozza elő Vajdaság kulturális életét.

A tartományi művelődési titkár pályázatai mellett a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság várt kiírásai is megjelentek, összesen hét. Az öt oktatási, illetve nyelvhasználati pályázat mellett a vajdasági magyar egyesületek, szervezetek számára fontos támogatást nyújtó A Vajdaság autonóm tartományi multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia megőrzésére és ápolására vonatkozó programok és projektek 2022. évi társfinanszírozására vonatkozó nyilvános pályázat, valamint A Vajdaság autonóm tartományi nemzeti kisebbségek — nemzeti közösségek jogainak előmozdítására vonatkozó programok és projektek társfinanszírozására vonatkozó pályázat. Ez utóbbival a vajdasági magyar közösség számára 15 450 000 dinárt tudnak előirányozni, a multikulturális pályázat keretösszege pedig 14 millió dinár. A pályázati kérelmek benyújtásának határideje 2022. február 21-e. A kiírás és az űrlapok megtalálhatóak a kisebbségi titkárság honlapján (www.puma.vojvodina.gov.rs).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..