Minél több kisebbségi rendezvény valósuljon meg az idén
Fehér Márta
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
Minél több kisebbségi rendezvény valósuljon meg az idén

Megjelentek a tartományi művelődési titkárság pályázatai. Kulturális örökség megóvására lehet jelentkezni, könyvtáraknak könyvvásárlásra, illetve az egyesületek, szervezetek a nemzeti közösségük kultúrája és művészete szempontjából jelentős projektumokat adhatnak át február 18-áig.

A művelődési titkárság (rész)támogatásának köszönhetően szervezhette meg tavaly a magyarkanizsai József Attila Könyvtár a LXIX. Kanizsai Írótábort, a temerini Szirmai Károly MME a XXX. Tini Fesztivált, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, a topolyai Kodály Zoltán MME a XXVII. Batyu Tábort, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót, a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület az V. Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztiválon a néptánccsoportok találkozóját, az Arany János MME a gombosi búcsút, Torontálvásárhelyen a XXV. VIVE Magyarnóta- és Csárdásfesztivált, a muzslyai Petőfi Sándor MME a XVII. Szilasi-napot és Citerástalálkozót, az egyházaskéri nőegylet a karácsonyi ünnepséget, a törökkanizsai Tiszagyöngye ME a XII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ a XX. Népművészeti Tábort, a szajáni Ady Endre ME a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozóját, a mitrovicai Szerémség MME az egyesület hagyományos évi koncertjét, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME a színjátszó tábort, a Torda Jövőjéért Egyesület a falunapi rendezvényt — és még sorolhatnánk, hiszen a „kisebbségi pályázatnak” is nevezett kiíráson tavaly 49 vajdasági magyar érdekeltségű projektum nyert.


Záporka Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen (a Pannon RTV felvétele) 


„Több, szórványban lévő magyar egyesületnek ez a forrás az egyetlen támogatási lehetősége” — citeraünnep Muzslyán (Kónya-Kovács Otília felvétele)

 

Növekedett a pályázati keretösszeg


Kudlik Zoltán (a művelődési titkárság felvétele)

— Több, szórványban lévő magyar egyesületnek ez a forrás az egyetlen támogatási lehetősége — fogalmazott Kudlik Zoltán, a titkárság nemzeti kisebbségek és közösségek kultúrájával foglalkozó szektorának segédtitkára. — Jó hírként mondhatom el, hogy a tavalyi 8,5 millió dinárról az idén 15 millióra növeltük a pályázati keretösszeget. Ebből 11,5 millió áll rendelkezésre projektumok támogatására, 3,5 millió pedig kisebbségi nyelvű kiadványok, illetve könyvek készítésére. Széles körű lehetőséget teremtünk a pályázóknak, hiszen a kortárs művészetektől kezdve a hagyományőrzésen át a fesztiválokig sok mindenre kapható támogatás.

A kulturális örökség megóvását, megőrzését célzó pályázaton tavaly három olyan projektumot támogattak, amely fontos a vajdasági magyarság számára.

— Az egyik a topolyai bognárműhely tetőszerkezetének a felújítása volt, továbbá segítettünk a horgosi templomrom feltárásán, illetve a törökkanizsai Szerviczky-kápolna felújítási projektumának az elkészítésében. Az idei évben is várjuk mindazon települések, önkormányzatok, illetve egyesületek jelentkezését, amelyek ebben a témakörben szeretnének pályázni. Összesen 35 millió dinár áll rendelkezésre erre a célra, s jobbára műemlék épületek állagmegőrzésére, illetve a kulturális örökség digitalizálására, valamint egységesített önkormányzati bemutatására nyerhető támogatás.

A könyvtárak 2022-ben is bővíthetik, gazdagíthatják állományukat a művelődési titkárság támogatásával.

— Új, Szerbiában kiadott könyvek vásárlására tudunk támogatást nyújtani. 4 millió dinár a keretösszeg, várjuk a vajdasági könyvtárak jelentkezését. Tavaly könyvtáranként átlagosan 100 000 dinár támogatást fizettünk ki, előreláthatólag az idén is ennyire számíthat egy-egy intézmény. Ez sok kistelepülési könyvtár számára nagy segítség.

Mindhárom pályázat esetében február 18-áig lehet benyújtani a dokumentációt. Postai küldemény formájában a tartományi titkárság címére kell elküldeni a pályázati anyagot. Kudlik Zoltán elmondta, hogy már március folyamán döntések születhetnek a pályázatokkal kapcsolatban, illetve az idén is két részletben fizetik majd ki a támogatásokat — az egyiket várhatóan június folyamán, a másikat pedig szeptemberben. A pályázatokkal kapcsolatos információk és űrlapok elérhetőek a titkárság honlapján (www.kultura.vojvodina.gov.rs).


A tartományi művelődési titkárság támogatásával tárták fel a horgosi Templom-dombot (forrás: Facebook)

 

További pályázatok

A művelődési segédtitkár hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy minél több kisebbségi rendezvény valósuljon meg az idei évben, ezért is növelték a keretösszeget. Emellett prioritásnak tartják az intézmények működésének a stabilitását. Arra is emlékeztetett, hogy folyamatban van a tartományi szintű kulturális stratégia kidolgozása, ez egy fontos dokumentuma lesz a tartomány művelődésének, hiszen a következő öt évre irányozza elő Vajdaság kulturális életét.

A tartományi művelődési titkár pályázatai mellett a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság várt kiírásai is megjelentek, összesen hét. Az öt oktatási, illetve nyelvhasználati pályázat mellett a vajdasági magyar egyesületek, szervezetek számára fontos támogatást nyújtó A Vajdaság autonóm tartományi multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia megőrzésére és ápolására vonatkozó programok és projektek 2022. évi társfinanszírozására vonatkozó nyilvános pályázat, valamint A Vajdaság autonóm tartományi nemzeti kisebbségek — nemzeti közösségek jogainak előmozdítására vonatkozó programok és projektek társfinanszírozására vonatkozó pályázat. Ez utóbbival a vajdasági magyar közösség számára 15 450 000 dinárt tudnak előirányozni, a multikulturális pályázat keretösszege pedig 14 millió dinár. A pályázati kérelmek benyújtásának határideje 2022. február 21-e. A kiírás és az űrlapok megtalálhatóak a kisebbségi titkárság honlapján (www.puma.vojvodina.gov.rs).

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..