home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Mindig is a tagság éltette”
(gyg)
2015.10.26.
LXX. évf. 42. szám
„Mindig is a tagság éltette”

Fennállásának 145. évfordulóját ünnepelte a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ október 17-én. Ezt kétnapos programsorozat előzte meg, mely alatt a többi közt történelmi előadás keretében emlékeztek az intézmény csaknem másfél évszázadára, és fotókiállítással idézték fel az elmúlt év legjobb pillanatait is.

A szombati ünnepségen Takács Márta, a Népkör elnöke köszöntőjében elmondta, ez az intézmény mindenféle történelmi korban megtalálta azt a szerepet, amelyet be kellett töltenie a szabadkai magyarság életében:

— A Népkör, ha kellett, akkor a polgári és a népi hagyományok büszke őre, irodalmi kör, az ifjúság gyülekezőhelye, politikai fórum helye vagy egy egyszerű ünneplés színhelye volt. Ma is csak egy egyszerű ünneplés szem- és fültanúi vagyunk. Egy kicsit megállunk, és visszagondolunk mindazokra, akik fontos szerepet töltöttek be a Népkör életében, és megköszönjük azoknak, akik a közelmúltban sokat tettek azért, hogy szolgálják. A Népkört mindig is a tagság éltette. Hogy milyen szerepet vállaljon, azt a tagsága határozta meg, most is a népkörösök a legfontosabbak ezen az estén, hiszen ők éltetik az intézményt — fogalmazott Takács.

Ágoston Pribilla Valéria, a polgármester művelődési ügyekkel megbízott tanácsosa is szólt néhány szót az egybegyűltekhez:

— Az ünnepélésre jelentős okunk van, hiszen 145 éves a Népkör, a hagyományok büszke őre. 145 éves, és mégis kortalan, mert nemzedékek ölelik át, fogják össze történetét. A népkörösség egy külön fogalom, áthagyományozódik egyik generációról a másikra, szülők, nagyszülők adják, örökítik át gyermekeikre, unokáikra, mert ez a természetes. Mindig volt előrelendítő szellemi mozgás, melyhez érdemes volt felzárkózni. A Népkör történetében voltak megtorpanások, betiltások, de újbóli nekirugaszkodások is, és végül is ezek győztek. Így vált a Népkör életünk részévé, illetve maradt is meg annak mindmáig — emlékeztetett a polgármester művelődési tanácsosa.

Az est folytatásában átadták a Népkör díjait és köszönő okleveleit azoknak, akik áldozatos munkájukkal hosszú évek óta hozzájárulnak az intézmény sikeréhez, vagyis a dolgozóknak és a szakosztályok vezetőinek, illetve azoknak, akik mindebben támogatták őket. Az ünnepi műsort a Népkör Róna Táncegyüttesének fellépése követte.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..