home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„Mindig hallom, mikor harangoznak otthon!”
Kónya-Kovács Otíla
2021.08.16.
LXXVI. évf. 32. szám
„Mindig hallom, mikor harangoznak otthon!”

Magyarittabé falunapot ünnepelt

Ünnep volt a javából a múlt hétvégén Magyarittabén: a kultúrotthon felvette Deák Ferenc nevét, amivel méltó emléket állítottak a híres írónak, költőnek, forgatókönyvírónak, a falu szülöttjének. Deák Ferenc imádta szülőhelyét, szívesen tért haza, amikor csak tehette, emellett ő volt a megálmodója az ittabéi téli találkozóknak is, melyet évről évre megszerveznek. Most adták át a felújított színpadot is, mely projektum az MNT támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.


A tábla leleplezése: Jerasz Anikó és Kerekes József (A Pannon RTV felvétele)

Ünnepi istentisztelettel kezdődött a háromnapos rendezvénysorozat. Marton Károly református lelkész nem leplezett örömmel nyugtázta, hogy a polgárok ezúttal szép számban jelentek meg az Ige hirdetésén. Az ünneplő közösség nevében az istentisztelet után koszorúkat helyeztek el a Kossuth-szobornál, illetve a II. világháborúban elesettek emlékművénél. A két helyszínen Sarlay Péter, a szabadkai főkonzulátus konzulja és Kerekes József magyarittabéi faluvezető hajtott főt.

Az ünnep fénypontja mindenképp a kultúrotthon névtáblájának leleplezése volt, Deák Ferenc előtt tisztelegve ugyanis Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Kerekes József tanácselnök fedte fel a táblát. A megújult kultúrotthonban a műsor résztvevői most léphettek először az új színpadra annak felavatása után.


Koszorúzás a Kossuth-szobornál

Kerekes József a köszöntőjét Jakab Ödön A mi harangjaink című költeményével kezdte, melynek záró versszaka így hangzott: „Mehetek én a föld bármely szegletére, / Messze tartományok idegen helyére, / Nagy tengerek, bérczek zárhatják el tőlem / Az én kis falumat, az én szülőföldem: / Mégis minden ponton / Mindig hallom, mikor harangoznak otthon!”

Az elszármazottak közül sokan a falunapra tervezték a hazalátogatásukat, hiszen a szívük visszavágyik a szülőhelyükre. Az itthon maradottakkal ezúttal egy tartalmas hétvégét tölthettek el. A tanácselnök azt is említette beszédében, hogy mindenképp ott kell folytatniuk a tevékenységüket, ahol az elődök abbahagyták: a hagyományok éltetésével, az örökség megóvásával, hogy a későbbi generációknak megtartsák az értékeiket.


A falu bejárata

Jerasz Anikó egy Thomas Manntól vett gondolattal indította beszédét: „A múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája. Kellemes az ősökre emlékezni, ha az ember egynek tudja magát velük, és tudja magáról, hogy mindenkor az ő szellemükben cselekedett.”

— A mai falunapi ünnepnap két okból is emelkedett pillanat e közösség életében. Egyrészt hosszú idő után lehet háromnapos rendezvényt megtartani, s ennek fénypontja, hogy a kultúrotthon, ahol most egybegyűltünk, ünnepélyesen felvette a település szülötte, Deák Ferenc író, költő nevét. S ezt még szebbé teszi az, hogy nemcsak nevében lett más az épület, hanem külsejében is megújult, tartalmában gazdagodott. Ez is azt bizonyítja, hogy ennek a közösségnek nemcsak jelene, hanem jövője is van, vannak álmai és ereje azok megvalósításához. A most megvalósult beruházás is szép példája annak, hogy e közösségnek rendben van a szénája, a jövőjét pedig a falu maga írja azzal, hogy mer tervezni és álmodozni. A falunap pedig méltó ünnep arra, hogy megemlékezzenek az ősökről, azokról, akik mertek tenni és tettek valamit a szülőföldjükért, szülőfalujukért, életüket adták a hazáért — mondta Jerasz Anikó.


A kultúrotthon új névtáblája

A falubeliek példátlan összefogásáról tanúskodik a település központja: nagyon szépen kicsinosították a parkos részt, sok-sok virágot ültettek, több mint 2000 tőt, és azokat meg is őrizték ebben a nagy melegben, mert minden este vállalták a locsolást. A látvány mindenkit lenyűgözött. Mint mesélték, minden a Virágos Magyarország pályázattal indult, melyre az idén már határon túliak is nevezhettek. A magyarittabéiek arra is nagyon büszkék, hogy a verseny online szavazásában a 76 benevezett település közül a negyedik helyen végeztek, ám ezzel még nincs vége, hiszen a hivatalos eredményhirdetés még csak ezután, augusztus végén következik. A mintegy kétszáz órányi közös munka gyümölcse megvan, ezt már csak tovább kell fejleszteni.

Magyarittabén vannak ötletek, tervek a jövőbeli tevékenységekhez, csak idő kérdése, mikorra váltják valóra az elképzeléseket. Az elmúlt időszak legnagyobb beruházása mindenképp a kultúrotthon felújítása volt, melyet az MNT támogatásával megvalósított fűtés-hűtés rendszer bevezetése követett, továbbá a most felavatott színpad felújítása is.


Táncosok az új színpadon

Már a jövő hónapban tervezik a járdák felújítását, melyet községi pénzekből végeznek el, a napokban pedig megérkezett a tervdokumentációja a település egykori iskolájának, mely felújításra vár. A falu lakosai meg szeretnék óvni ezt az épületet az enyészettől, holott a könnyebb megoldás a lebontása lenne, mert nagyon rossz állapotban van, viszont a magyarittabéiek inkább megmentenék az utókornak az egykori iskolát, hadd mutassa be a régi idők, illetve a falu első tanintézményét. Ehhez az elképzeléshez keresnek támogatókat, és bíznak abban, hogy előbb-utóbb ezt a kezdeményezést is véghezvihetik.

A jövő tervei között szerepel annak a Sajti-háznak a lebontása is, amely a központot csúfítja, és minden valószínűség szerint a tulajdonosokkal egyeztetve ez a gond is megoldódik a közeljövőben. A magyarittabéiek egy pályázat eredményét is várják, mert az egyik álmuk, hogy a kis sportközpontot is felújíthassák, ezért az illetékes tartományi titkárság pályázati eredményeit figyelik nagy érdeklődéssel.

Tetszetős virágdekoráció

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..