home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindig az ördöggel
Brasnyó Zoltán
2020.10.15.
LXXV. évf. 41. szám
Mindig az ördöggel

Történetünk Nyugat-Virginia és Ohio vidékén, az amerikai rurális nihil epicentrumában játszódik. Az iskolázottság alacsony, a vallási fanatizmus és az elnyomott vágyak viszont annál markánsabban törnek a felszínre. Bizarr karakterek életútját követjük nyomon a II. világháborútól a ’60-as évekig.

Willard Russel (Bill Skarsgård), a csendes-óceáni fronton megélt traumáit soha fel nem dolgozó veterán, miután hazatér, feleségül veszi Charlotte-ot (Haley Bennett), aki fiút szül neki. Charlotte testét néhány évvel később már a rák pusztítja, szemeiből pedig egyre inkább eltűnik az élet — férje hiába feszíti keresztre a kutyájukat vagy mutat be különféle véráldozatokat Istennek a hátsó kertben összetákolt feszületnél. Ezzel párhuzamosan egy másik házaspár szenvedélyes kapcsolatát is megismerjük. Sorozatgyilkosként stopposokat vesznek fel az út mellett, hogy aztán fotókon örökítsék meg az agóniát, melyben áldozataik megcsonkítva vergődnek, mielőtt kivégzik őket. Aztán ott van még Roy (a Harry Potter-sorozat Harry Mellingje), aki miután rátalál istenre, úgy gondolja, nyugodtan megölheti akár szeretett feleségét is, mivel Jézusnak tett hűsége jutalmául bizonyára könnyűszerrel feltámaszthatja majd. A fejezetek kvázi főhőse, azaz a közös többszörös Arvin (Tom Holland), a Russel család gyermeke, akinek végül a saját és elkárhozott apja lelki üdvéért is meg kell harcolnia.

 

 

A Mindig az ördöggel párhuzamos történetszálai és karakterei a legjobban talán egy Cohen-filmre emlékeztetnek, ehelyett azonban egy, a tengerentúlon közismert bestseller alapján készült. Daniel Ray Pollock 2011-beli regényéből a Netflix forgatott filmet, melynek narrálásához magát az írót kérték fel. A Mindig az ördöggel egy rendkívül brutális és nyomasztó, mégis kihagyhatatlan film, valódi sztárparádéval: Tom Holland esetében attól tartottam, hogy nem tudok majd elvonatkoztatni Pókember karakterétől, gyorsan kiderült viszont, hogy nem igazán lehet kivetnivalót találni abban, amit csinál. Aki viszont ellopja a show-t, az Robert Pattinson, a kisváros hívő lányait megrontó lelkipásztor. Már a jelenlététől is kiráz bennünket a hideg, az pedig csak hab a tortán, hogy Hollanddel együtt két olyan brit srácról van szó, aki úgy hozza az amerikai dél akcentusát, mint soha senki.

A Mindig az ördöggel nem rövid: több mint kétórás játékideje ellenére mégis sodor bennünket a történet. Az időugrások miatt gyakran darabosnak tűnhet, én azonban végig lebilincselőnek találtam, mert kíváncsi voltam, hogyan végzik majd be sorsukat ezek a szerencsétlen emberek. Talán úgy tűnik, hogy ebben a filmben mindenki pszichopata, viszont érdemes megvizsgálni azt a kulturális környezetet, amelyben hőseink élnek. Az USA bibliaövezetében mindmáig elsősorban az evangéliumi protestáns felekezetek morális kódja érvényes. Ez a gyakran ultrakonzervatív életszemlélet határozza meg a kultúrát, illetve jelöli ki a dolgok erkölcsi rendjét — az ’50-es években pedig mindez sokszorosan értendő. A háborús traumát nem feldolgozzák, hanem továbbörökítik. Ebbe a világba csöppenve maga a néző is szorongani kezd, sőt, rémálmai lesznek. A rémálmok lidércei pedig éppen ennek a filmnek a hősei, tehát a kor és a hely hírhedt figuráinak karikatúrái. Mert abban egészen biztos vagyok, hogy akik Daniel Ray Pollock regényének szereplőit és meséit ihlették, valóban léteztek.

A Mindig az ördöggel hatásos, de megosztó lett. Garantált, hogy egy kicsit elveszítjük majd a hitünket az emberiségben. Nem mondom el a végét, de elégedetten nyugtázzuk majd, hogy van remény, mehetünk békével, Istennek legyen hála.

A filmzene külön említést érdemel: az amerikai népballadák közül itt van a The Three Bells a The Browns előadásában, vagy például Johnny Mercer és Jimmy Davis szerzeményei. Antonio Campos rendező és forgatókönyvíró alkotása a Netflixen nézhető meg magyar felirattal.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..