home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mindig a legjobbak között
Perisity Irma
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám

A napokban mosolygó, tréfálkozó asszonyokkal telt meg a kisradanováci HK tanácsterme: a már több éve sikert sikerre halmozó helyi Kézimunkaklub tagjai ünnepelték szerény körülmények között az idei, 42. alkalommal megrendezett Nemzetközi kézimunka és gyűjtemény kiállításon (MIRK) elért kiváló eredmén...

A napokban mosolygó, tréfálkozó asszonyokkal telt meg a kisradanováci HK tanácsterme: a már több éve sikert sikerre halmozó helyi Kézimunkaklub tagjai ünnepelték szerény körülmények között az idei, 42. alkalommal megrendezett Nemzetközi kézimunka és gyűjtemény kiállításon (MIRK) elért kiváló eredményüket.
Az idei, Bácskossuthfalván megrendezett MIRK-en több mint 310 kiállító vett részt. A kisradanováci klub 29 tagja állított ki összesen 46 munkát és az összhelyezésben a rangos negyedik helyen végeztek. Ez valóban rendkívüli helyezés, ugyanis tudni kell, hogy az előttük levő díjazottak egy-egy város kiállítói, míg a kisradanováciak mindössze egy szabadkai helyi közösséget képviselnek. A MIRK szabályzata szerint, a kiállítók számát tekintve az idén a klub már nagycsoportnak számít. Az általuk kiállított 46 munkából valamennyi díjazott: 37 munka kapott első, 7 munka második, 2 munka pedig harmadik díjat. Ezenfelül a díjazott munkákból tízet a bírálóbizottság ún. nívó díjjal tüntetett ki. Az ünneplő kézimunkázók jókedvét az a tény sem tudta elrontani, hogy a MIRK birálóbizottsága szerint a ,,Nagyanyáink hagyatéka' néven zajló akció keretén belül kiállított munkáikért csak második helyezést értek el, ami szerintük nem tárgyilagos osztályozás.
Halász Erika, a klub vezetője így vall a csoportról:
- Harmadik éve vezetem a csoportot és őszintén mondom, nagyon meg vagyok elégedve az idei eredményünkkel. Tagjaink örömmel jönnek havonként kétszer a munkadélutánokra, igyekszünk mindig valami újat csinálni, segítve egymást. A mi klubunknak komoly hagyománya van és ennek köszönhető, hogy számos tagunk van, akik nem is a mi helyi közösségünk területén laknak, de a klubot úgy élik meg, mint az övékét. Bennünket főleg a híres fehér hímzésről ismernek, de ezen felül számtalan más technikát is művelünk, a népi kézművesség számtalan területéről. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy az elnehezedett gazdasági körülmények miatt egyre kevesebb kiállításra jutunk el, ugyanis lassan a támogatók is megunták a segítségnyújtást, önerőből pedig nem tudjuk pénzelni a részvételt és az utazást. A tagok évi tagsági díjat fizetnek, ebből pénzeljük aztán azokat a kiállításokat, ahol részt tudunk venni. A Budapesten évenként megrendezett Délvidéki Napokon már két éve nem veszünk részt, ugyanis egy-egy munka kiállításáért 15 eurót kell fizetnünk, az út az ott tartózkodás, minden a mi költségünk - hát lemondtuk. Ez helyett szerveztünk egy egynapos, ópusztaszeri kirándulást. Csodálatos dolgokat csinálnak a tagjaink, vétkes a város, hogy ezeket a remekműveket nem tudja egy helyen csoportosítva - a város jellegzetességeként árulni. Ebből mindenkinek haszna volna: az idelátogató turistáknak, a városnak, meg persze az alkotónak. Biztató jelnek tartom, hogy a klub 23 aktív tagja közül számos fiatalabb is akad nem csak nyugdíjas és ez már egy biztosíték arra, hogy utánunk is lesz aki őrzi, ápolja és továbbadj népművészetünk csodálatos szépkincseit, mondta bizakodva Halász Erika.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..