home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindhárom célját teljesítette a VMSZ
Kartali Róbert
2022.04.04.
Mindhárom célját teljesítette a VMSZ

Maradéktalanul megvalósult mindhárom cél, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség kitűzött maga elé – emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke a választások estéjén megtartott eredményértékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta, azt szerették volna, ha Magyarországon negyedszer is a Fidesz-KDNP alakít kormányt, ha Aleksander Vučić az első fordulóban megnyeri a szerbiai elnökválasztást, valamint ha az előrehozott köztársasági parlamenti választáson a VMSZ megtartja az érdekérvényesítő erejét. Mindhárom cél megvalósult, így elmondható, hogy a választási nap egyik nyertese a Vajdasági Magyar Szövetség – szögezte le Pásztor.

A Fidesz-KDNP Magyarországon meggyőző többséggel győzött. Ehhez a VMSZ úgy járult hozzá, hogy a Vajdaságba érkezett levélszavazatok mintegy 75 százalékát juttatta vissza a főkonzulátuson keresztül. Ez soha nem látott teljesítmény, és rengeteg munka volt benne – emelte ki a VMSZ elnöke hozzátéve, hogy gyalázat az, amit egyesek csináltak az üggyel. Az, hogy ennek mi a fizetsége, az a választások alkalmával egyértelműen látszott, ez legyen legalább végre egyszer tanulság a számukra – tette hozzá.

A köztársasági elnökválasztáson Aleksander Vučić megközelítőleg 60 százalékos támogatottsággal az első fordulóban nyert. Pásztor István szerint ehhez a VMSZ nagymértékben hozzájárult.

–A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetségre leadott szavazatok száma az esetek oroszlánrészében megegyezik, vagy nagyon közelít ahhoz a számhoz, amit ő, mint jelölt kapott az adott helyeken. Ez a vajdasági magyarok szavahihetőségének és a komolyságának a mércéje volt.

Elmondása szerint a parlament összetétele semmiben sem fog hasonlítani a korábbihoz.

–Eddig kettő lista volt a parlamentben, plusz a kisebbségi listák. A dolgok mostani állása szerint ezentúl hét lista lesz a parlamentben plusz öt kisebbségi lista. Azon belül pedig a Vajdasági Magyar Szövetség listája, amelynek nagy valószínűséggel 5 vagy 6 mandátuma lesz, ami elegendő ahhoz, hogy önálló frakciója legyen a VMSZ-nek. A számok mostani állása szerint nincsen egyetlen egy olyan politikai erő se az új összetételű parlamentben, amelyik önállóan tudna parlamenti többséget alkotni.

A VMSZ elnökének elmondása szerint a pártja megőrizte a legitimitása szintjét, ezért köszönetet mondott a támogatóknak, a szavazóknak, a munkatársaknak, az aktivistáknak és mindazoknak, akik hozzájárultak az eredmény eléréséhez. Hozzátette, arra készülnek, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség frakciója a jövőben is részt vesz majd a parlament és a kormányzat munkájában. Arra készülnek, hogy továbbra is egy komoly, kiszámítható, megbízható partnerei lesznek annak a politikai opciónak, amely megtisztelte a VMSZ-t bizalmával és támogatásával.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..