home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Mindennapjaink élelmiszer-biztonsága
BÚCSÚ Ottó
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám

Amíg az Európai Unióban és más fejlett országokban az emberi egészség megóvása érdekében mind nagyobb figyelmet fordítanak az élelmiszer-biztonságra, addig mi csak most ismerkedünk a fogalommal. Néhány nagyobb cégünkben már tudnak róla, főleg azok, amelyek az általuk gyártott, forgalmazott élelmisze...

Amíg az Európai Unióban és más fejlett országokban az emberi egészség megóvása érdekében mind nagyobb figyelmet fordítanak az élelmiszer-biztonságra, addig mi csak most ismerkedünk a fogalommal. Néhány nagyobb cégünkben már tudnak róla, főleg azok, amelyek az általuk gyártott, forgalmazott élelmiszereket a külföldi piacon is értékesíteni akarják, már beiktatták tevékenységükbe valamelyik élelmiszer-biztonsági rendszert. Nem így a csak a hazai piacra termelő vállalatok, a hazai fogyasztókat ellátó kereskedések, éttermek, kifőzdék, pékségek, burek-, csevap- és pizzasütők, amelyeknek tulajdonosai és alkalmazottjai még nemigen hallottak az élelmiszertermelés és -forgalmazás korszerű követelményeiről. Ezt nap nap után tapasztalhatjuk, ha élelmet vásárolunk boltban, piacon, vendéglőben stb.
Induljunk ki abból a megállapításból, hogy a pénz a legszennyezettebb, legpiszkosabb eszköz, amely sokféle ember kezén átmegy, leginkább igen egészségtelen körülmények között bonyolódik le a forgalma. Ebből kifolyólag sokféle kórokozó hordozója, különféle fertőzéseket okozhat. Tapasztalhatjuk például, hogy a kisebb boltokban csak egy vagy két elárusító dolgozik. Ha ilyen helyen csomagolatlan élelmiszert, kenyeret, kiflit veszünk, akkor látjuk, hogy ugyanaz az eladó veszi le a polcról és adja át ezt az árut mégpedig csupasz kézzel, aki előzőleg a pénztárnál már fizettetett és továbbra is ezt teszi. Vagy: az önkiszolgáló pénztáránál dolgozó a vásárolt cikkeket külön-külön mindegyiket megfogja a kosárban, és árukat úgy üti be a pénztárgépbe. Így tesz a csomagolatlan élelmiszerrel is, pedig előtte (és majd utána is) a tisztátalan pénzt fogta a kezében. Volt már rá példa, hogy egyik ilyen pénztáros a vásárlót kérte meg, segítene neki bekötni a hüvelykujját, mert fél kézzel képtelen rá. Mint panaszolta, már harmadszor kapott csúnya, gennyes fertőzést az ujja a pénztől.
Gyakran történik az is, hogy az eladó olyan papírba csomagolja az élelmiszert, például a kimért sajtot, amelyet előzőleg megnyálazott ujjaival vett magához. Előfordult olyan eset is, hogy az árus, amikor levette a polcról a kért befőttesüveget, látta, hogy egy kissé poros a teteje (!), gyorsan letörölte a tenyerével, majd utána azzal a mosatlan kezével adta át a kért kenyeret a vevőnek. A kenyér, a péksütemények és egyéb csomagolatlan élelmiszer szállításakor is számos hibát láthatunk, ha éppen jelen vagyunk. A kenyeresládákat sokszor a földön húzzák-vonják be a boltba. Ha közben kiesik egy vekni, azt egyszerűen visszateszik, esetleg egy kicsit leporolják, és máris ,,minden rendben van'. A legtöbb önkiszolgálóban a vásárló maga veheti le a polcról a kenyeret, péksüteményeket. És persze vannak, akik sorra fogdossák az árut vagy éppen maguk vágják felébe a veknit, otthagyva egyik részét a polcon.
A negatív példák sokaságát lehetne sorjázni e témakörből. Ezzel kapcsolatban Milan Mileusnićot, a Tartományi Egészségügyi Felügyelőség szabadkai vezetőjét kérdeztem, hogy mit tesznek az ilyen problémák elhárítására.
- Ezeket a kérdéseket szabályzattal rendezi a hatóság. Az élelmiszer-termelők és -forgalmazók is arra panaszkodnak, hogy nincs elegendő anyagi fedezetük, így megfelelő számú munkaerő sem a szabályzat teljes egészében való betartására. Sokszor gond van az élelmiszerek, különösen a pékáru szállításával. A kenyeret is csomagolni kellene! Felügyelőségünk rendszeresen ellenőrzi az ide vágó szabályzat betartását. Elsősorban az élelmiszerekkel dolgozók számára kötelező a félévenkénti orvosi vizsgálat és a megfelelő munkaruha. Amikor a szabályzat követelményeire hívjuk fel a figyelmüket, az emberek úgy tesznek, tudják, mi a kötelességük, mégsem mindig tartják magukat hozzá. Azok a személyek, akik élelmiszeripari vagy kereskedői középiskolát végeztek, megfelelő képzésben részesültek. Minden más elárusító köteles elvégezni az Egészségvédelmi Intézettel karöltve szervezett tanfolyamot. Ebben az évben 300 és 400 közötti azoknak az árusoknak a száma, akik elvégezték ezt a tanfolyamot. A nagy munkaerő-vándorlás miatt azonban mindig vannak új alkalmazottak, akik nem részesültek megfelelő képzésben - mondta az egészségügyi felügyelő.
Végül ide kívánkozik néhány jó példa is. Van már Szabadkán három kereskedelmi cég, amelyeknek az önkiszolgálóiban a pénztáros nem fogja meg a kenyeret és egyéb csomagolatlan élelmiszert, hanem csak szemrevételezi, és úgy üti be az árát a pénztárgépbe. Az egyik, közelmúltban megnyílt önkiszolgálóban pedig, a kenyerespolcokhoz a vevő nem is férhet hozzá. Megfelelő munkaruhába öltözött alkalmazott szolgálja ki a vásárlót, mégpedig úgy, hogy a kenyeret és más pékárut papírzacskóba csomagolja.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..