home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mindennapi Šešeljünk
(—)
2015.04.08.
LXX. évf. 14. szám
Mindennapi Šešeljünk

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke uralta a múlt héten a belgrádi médiát. A hágai Nemzetközi Bíróság ugyanis bejelentette, megsemmisítette a radikálisok első emberének ideiglenes szabadlábra helyezéséről szóló döntést. A szerb kormány az üggyel kapcsolatban destabilizációt emleget, és a horvát—szerb viszonyok is mélypontra kerültek. Közben az országból már a kínaiak is elmennek, a közgazdászok pedig az államcsőd veszélyére figyelmeztetnek...

Vissza Scheveningenbe

A hágai Nemzetközi Bíróság hivatalosan is bejelentette, hogy megsemmisítette Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének az ideiglenes szabadlábra helyezését. Az indoklás szerint a radikálisok vezetője szerbiai viselkedésével eljátszotta a bíróság megelőlegezett bizalmát, s több esetben is megfenyegette azokat az embereket, akik együttműködnek a törvényszékkel. Šešelj minderre úgy reagált, hogy nem fog önkéntesen visszatérni Hollandiába, s a hivatalos szerb hatóságoknak kell majd őt letartóztatniuk. (Tanjug, Blic, B92)

Kormányzati reakciók

A Šešeljjel kapcsolatos fejleményeket a hivatalos belgrádi kormánykörök úgy értékelték, hogy azok célja Szerbia destabilizációja, illetve a szerb kormány megdöntése. Ivica Dačić külügyminiszter szerint a határozat „perfid és botrányos”, ráadásul veszélyezteti Szerbia és a térség stabilitását. Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter úgy véli, a hágai fejlemények elsősorban Aleksandar Vučić kormányfő megdöntésére irányulnak. (Tanjug, B92)

Mélyponton a szerb—horvát kapcsolatok

A szerb—horvát kapcsolatok is mélypontra kerültek, miután Vojislav Šešelj az Igazságügyi Palota előtt elégette a horvát zászlót, s a szarajevói Dani hetilapban úgy nyilatkozott, tankokkal fog visszatérni, hogy felszabadítsa az úgynevezett Szerb Krajinát. Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök is kénytelen volt megszólalni, aki horvát kollégájának, Kolinda Grabar-Kitarovićnak címzett üzenetében elítélte egykori főnöke cselekedetét, s azt is közölte, hogy a tettes ellen a törvényben előírtak alapján járnak el. A zászlóégetés, illetve Vulin miniszter kijelentései miatt Zágráb hazarendelte konzultációra a belgrádi nagykövetét. (Beta)

Április 17-én értékelik az elmúlt évet

A Szerb Haladó Párt vezetősége úgy döntött, hogy április 17-én az aktuális politikai helyzeten túl az elmúlt egy év kormányzati tevékenységet is értékelni fogja. A gazdasági kérdések mellett a Szerbiára nehezedő és felerősödő nemzetközi nyomás is téma lesz. (Danas)

Már a kínaiak is elmennek

A nehéz szerbiai gazdasági helyzet miatt felgyorsult az országban élő kínai állampolgárok elvándorlása. Ezt Gou Xiao, a Szerbiai Kínai Vállalkozók Szövetségének elnöke jelentette ki. Xiao szerint a Szerbiában élő mintegy hétezer kínai állampolgárnak eddig a fele hagyta el az országot. A tömeges elköltözés hátterében az életszínvonal és a vásárlóerő hirtelen csökkenése áll, mindez pedig sok esetben lehetetlen helyzetbe hozza az itteni kínai vállalkozókat. Nem tett jót a jüannak az euróhoz mért erősödése sem. Míg egy euró tavaly 11 jüant ért, most 6,5-et. (Beta)

Az erős dinár és a nagy kamatok csődbe viszik az országot

A kivitel növelése nélkül Szerbia nem fogja tudni elkerülni az államcsődöt — véli Nikola Pavičić közgazdász. Az is súlyos gond, hogy a szerb gazdaságpolitikának már tizennégy éve a nagy kamatok és adók, illetve a mesterségesen erős dinár az alapja. Ennek a következménye pedig a behozatal és a kivitel közötti hatalmas különbség. Szerbia az elmúlt két évben 41 milliárd dollár értékben exportált, a kivitel azonban csak 29 milliárd dollárt tett ki. (Tanjug)


A nyitókép: www.beta.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..