home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindenki karácsonya
Tóth Lívia
2015.12.24.
LXX. évf. 51. szám
Mindenki karácsonya

„Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, s meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.”

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szavai jutottak eszembe, amikor karácsony közeledtével sorjázni kezdtek a hírek a jótékonysági rendezvényekről. Tudjuk, milyen sokat számít ez a mai nehéz gazdasági helyzetben, amikor mindenki alaposan megfontolja, hogy a kevéske pénzét mire költse el. Úgy látszik, ilyenkor gyakrabban gondolunk rá, hogy vannak nálunk elesettebb emberek, segítségre váró gyermekek és felnőttek, akik örülnek a szerény ajándékcsomagnak, a meleg ételnek, a téli ruhának, a játékszereknek.

Zentán a Caritas által üzemeltetett népkonyha csaknem ötszáz személynek ad napi egytálételt. Az intézmény működését az önkormányzat mellett több községbeli vállalat és magánszemély is támogatja. A Japan Tobacco International dohányipari vállalat minden év végén jelentős összeget — az idén egymillió dinárt — fordít a szegények ebédjére.

A Zentai Közkórház gyermekosztálya konyhai berendezéssel gazdagodott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma jóvoltából. A fiatalok nemrégiben jótékonysági bált szerveztek, melynek bevételéből három hűtőszekrényt vásároltak. A REtrosonG énekegyüttes tagjai és barátai adventi koncerten gyűjtöttek a rászoruló gyermekeknek, a Rotary Clubban pedig a feleségek örvendeztették meg a Százszorszép Óvoda kicsinyeit. Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete negyedik alkalommal hirdette meg a Karácsonyi Kavalkádot. Az ünnepi díszbe öltözött Fő téren december 23-áig kézművesvásár, betlehemes találkozó, a Rozetta Kézműves Társaság gyermekfoglalkozásai, valamint számos szórakoztató és hagyományőrző program fogadta az érdeklődőket. A rendezvény utolsó napján egy hatalmas üst bab is várta a látogatókat. A szakácsok az ételért cserébe önkéntes adományt kértek, a Ci-Fi Civil Központ a Mindenki karácsonya elnevezésű megmozdulással hívta fel a község polgárainak figyelmét, hogy tegyék szebbé a leginkább nélkülöző gyermekek ünnepét.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a felsorolásom nem teljes, pedig csak arra tettem kísérletet, hogy egyetlen városban összegezzem a jótékonysági eseményeket. Valóban igaz volna az, amit az ilyenkor divatos köszöntőkben, beszédekben szeretünk hangoztatni? Hogy a karácsonyi hangulat nemcsak a környezetünket teszi szebbé, hanem mi magunk is megváltozunk? Hogy a szeretet ünnepére megbékélünk magunkkal és embertársainkkal? Ha ránézünk egy csodát váró kisgyerekre, a mi szívünkben is fellobban az a láng, amely a gondokkal, bajokkal terhes időkben is világítani tud.

József Attila írta az egyik versében: „Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat, gondosan őrizzük meg, / hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” Nekem az idén ez a kedvenc karácsonyi idézetem.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..