home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mindenki győztesnek érezhette magát
Tóth Tibor
2023.07.13.
LXXVIII. évf. 28. szám
Mindenki győztesnek érezhette magát

Péntektől vasárnapig a Vajdasági Sport Mindenkiért Szövetség szervezésében Adán és Moholon rendezték meg a 13. Vajdasági Munkássport-olimpia küzdelmeit, melyeken hét régió (Délnyugat-Bácska, Dél-Bánát, Dél-Bácska, Tisza mente, Észak- és Közép-Bánát, Észak-Bácska, Szerémség) és a házigazda Ada község mintegy 1800 amatőr munkás sportolója szállt harcba az érmekért. A férfiak 21, a nők 12 sportágban versengtek egymással, a házigazdákat 250-en (190 férfi, 60 nő) képviselték.

A Vajdasági Munkássport-olimpia a több évtizedes múltjával nemzetközi tekintetben is egyedülálló rendezvény. A csapatok és az egyéni sportolók az olimpiai kvótát a községi és a regionális versenyeken, a 2021-ben megtartott Vajdasági Bajnokságon és a 2022-ben megrendezett Vajdasági Kupán szerezhették meg. Az első Vajdasági Munkássport-olimpiát 1975-ben Újvidéken rendezték meg, majd az évek alatt több tartományi község is betöltötte a házigazda szerepét. Ada község legutóbb 2007-ben adott otthont a legjobb vajdasági amatőr sportolók seregszemléjének.


Ada község csapatának bevonulása a megnyitón

A megnyitóünnepséget az AFK stadionjában telt ház előtt tartották. Először a játékokon részt vevő régiók csapatai vonultak be a létesítménybe, a legnépesebb, Ada községi küldöttséget hatalmas ovációval fogadta a publikum. A Szentháromság Gyermekkórus és a Venus + Dance Club tagjainak nagyszerű műsora után a régiók és a házigazda képviselői (Milan Jović, Fodor Snežana, Sofija Popov, Stana Bačinski, Ivana Kovačev, Sanela Lakanović Korolija, Ljiljana Karanović, Mina Petrov) körbevitték a stadionban az olimpiai zászlót, melyet Vladan Živković moholi birkózó húzott fel az árbócra. Az olimpiai lángot a magyar kézilabda-válogatott korábbi, a szerb válogatott jelenlegi játékosa, Uroš Borzaš gyújtotta meg. A köszöntők sorát Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere nyitotta meg, kiemelve, hogy a község 2019-ben szerezte meg a szervezés jogát, és már másodszor lehet házigazdája a rangos sporteseménynek.

— Az elmúlt négy évben tervszerű munkát folytattunk annak érdekében, hogy sport- és rekreációs létesítményeink állapotát teljesen feljavítsuk, és 2007 után újra kimagasló házigazdák legyünk. Községünk összetartásból példásra vizsgázott, hiszen a szervezésből több százan kivették részüket — mondta Bilicki Zoltán, és megköszönte mindazon személyek és intézmények munkáját és segítségét, akik/amelyek bármi módon támogatták a tartomány egyik legnépesebb sportrendezvényét, ezzel is őrizve a munkássport hagyományát.


A versenyzők sikeresen megküzdöttek a kánikulával, a fotón az atléták 5000 méteres futama látható

Dr. Milena Mikalački, a Vajdasági Sport Mindenkiért Szövetség elnöke kiemelte, hogy a Munkásolimpia az elmúlt évtizedek során Vajdaság egyik védjegyévé vált, hiszen a szervezés mindig kiváló, és az alapításától kezdve több millió amatőr munkás sportolót mozgatott meg. A közönséghez és a sportolókhoz Goran Milić, a 13. Vajdasági Munkássport-olimpiai Bizottság elnöke is szólt, majd a sportolók nevében a többszörös világbajnok küzdősportoló, Bajić Éva (aki asztaliteniszben indult a játékokon), a játékvezetők nevében pedig Baranyi Attila tette le az esküt. Az eseményt Dane Basta tartományi ifjúsági és sporttitkár nyitotta meg, hangsúlyozva a munkássportjátékok fontosságát, melyek kiemelkedő helyet foglalnak el társadalmunkban.

— Vajdaságból számtalan kimagasló sportoló került ki, akikre mindannyian büszkék lehetünk, ahogy büszkének kell lennünk a majdnem kétezer amatőr munkás sportolóra is, akik az elkövetkező napokban itt versenyeznek. A munkásolimpia a nemes versengés mellett kiváló alkalmat nyújt a barátkozásra, a kapcsolatok elmélyítésére is. Titkárságunk különféle programok és projektumok révén továbbra is sportolásra ösztönzi a lakosságot, hiszen a rendszeres mozgás hozzájárul saját magunk és a társadalom egészségének megőrzéséhez — mondta Dane Basta, majd megnyitotta a munkásolimpiát.


A szervezők népes csapata

Az elmúlt négy év során több, sporttal kapcsolatos fejlesztés valósult meg a községben. A tartományi kormány és az önkormányzat támogatásával Adán atlétikapálya épült, a moholi Bácska Labdarúgóklub székháza a lelátóval és a kerítéssel együtt felújításon esett át, a pálya pedig korszerű öntözőrendszerrel bővült. Az önkormányzat és a köztársasági kormány eszközeiből megújultak a moholi általános iskolában lévő sportpályák, emellett az önkormányzat és a topolyai TSC Labdarúgóklub fedett műfüves focipályát alakított ki az AFK-stadion szomszédságában. A Magyar Kézilabda-szövetség és az önkormányzat forrásaiból teljesen felújították az adai sportcsarnokot, a Budzsák-tavon új sporthorgászpályát alakítottak ki, az adai stadionban pedig felújították a kerítést, a lelátót és a világítótesteket.

A sportolók kiváló feltételek között versenyezhettek egymással, csak a nyári kánikula nehezítette meg a dolgukat, de lelkesedésüknek köszönhetően a hőséget is sikeresen leküzdötték. A nem hivatalos eredmények szerint a legsikeresebbnek az észak-bácskai (Szabadka, Topolya, Kishegyes, Magyarkanizsa) régió bizonyult, de kiválóan helytállt Ada község csapata is, hiszen az érmek számát illetően túlszárnyalta a négy évvel ezelőtti termést.

— A versenyek végéhez közeledve elmondhatom, hogy a szervezés szempontjából minden a helyén volt, és a versenyeket a tervek szerint bonyolítottuk le. Házigazdaként arra törekedtünk, hogy a Vajdaság más-más városaiból érkező sportolók elégedetten, kellemes emlékekkel utazzanak haza, ami szerintem sikerült. Az Ada községi sportolók szereplésével teljes mértékben elégedett vagyok, hiszen mi községként régiókkal versenyeztünk. Minden számban képviseltettük magunkat, összesen 250-en indultak községünk színeiben. A vajdasági kupán és bajnokságon elért helyezések számát nem tudtuk megismételni, egyes számokban akkor nem, most viszont a dobogón végeztünk. Lehet, nem minden sportágban sikerült ugyanazt a színű érmet megnyernünk, mint az említett két versenyen, viszont ebben a három napban sokkal erősebb mezőnyben kellett helytállnunk — értékelt Berec Csaba, Ada Község Sportszövetségének elnöke.

A sporteseményt gazdag kísérőrendezvények, főzőverseny és több koncert színesítette. A záróünnepségen a vasárnapi versenyek első három helyezettjei átvették megérdemelt érmüket, majd a házigazdák átadták az olimpiai lobogót a 2027. évi Vajdasági Munkássport-olimpia házigazdájának, Zombor község képviselőinek.

Az olimpiai lángot Uroš Borzaš válogatott kézilabdázó gyújtotta meg 

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..