home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
„Minden trendben”
Csermák Zoltán
2015.08.31.
LXX. évf. 34. szám
„Minden trendben”

A Kolozsvári Magyar Napok a közmédiában — Hatodik alkalommal szervezték meg a királyok és fejedelmek szülővárosában a magyar napokat. A magyarság identitásának megőrzésében szerepet játszó fontos eseményről szombaton a közmédia dokumentumfilmet sugároz.

A kincses város augusztus 16-ától egy héten keresztül vált a Kárpát-medencei magyarság kulturális központjává. A programot színvonalas előadások, könyvbemutatók, kiállítások és találkozók színesítették, a félezer rendezvény a magyar kultúra igazi seregszemléjévé vált. A találkozó központi témája a kárpátaljai magyarsággal való egyetemes szolidaritás volt. A lelki közösségvállalás mellett - a nehéz helyzetben lévő honfitársaik javára - a szervezők gyűjtést is szerveztek. A Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadását így különös figyelem övezte.

Az élet törvényszerűsége, hogy kicsinek születik minden, s ha Isten is úgy akarja naggyá nő – méltatja az augusztusi jeles Napokat Gergely Balázs, az eseménysorozat főszervezője. - Az elmúlt években szépen fejlődött a rendezvény, s elérte azt a célt, amiért elindítottuk: a közösségépítést.

Valóban, a félszázezres kolozsvári magyarság és a tízezer fős magyar diákságnak az augusztus végi, „Minden trendben” szlogenű hét igazi örömünnep. A résztvevők együtt nevethettek Könczey Elemér karikatúráin, vagy a Herendi Porcelánmanufaktúra bemutatóján bepillanthattak a porcelánfestés kulisszatitkaiba. Emellett bejuthattak az egykor szebb napokat látott New York szálló patinás épületébe, este a Republic, a Magna Cum Laude együttesek, vagy Koncz Zsuzsa koncertjén gyújthattak gyertyát.

A Napok ünnepi momentuma volt, hogy a nagyrészt Európai Uniós finanszírozásban megújult Farkas utcai református templom az ünnepsorozat alatt nyitotta meg kapuit. A másfél éves felújítást dokumentáló filmet a Kolozsvári Magyar Filmnapokon láthatták a nézők.

A piros betűs héten az érdeklődés középpontjába került a megalakításának negyedszázados évfordulóját ünneplő Kolozsvári Magyar Adás, és sokakat vonzott az MTI fotótárának gazdag válogatása.

Úgy döntöttünk, hogy a hétágú síp valamennyi sípját megfújjuk – kommentálta a kiállítást Gazsó L. Ferenc, az MTI igazgatója. – Így mind a hét elcsatolt nemzetrészen élő magyarok életének szépségeit, örömeit, bánatait is be tudjuk mutatni.”

Legendák és a valóság, a történelem és a jelen ötvöződik a kolozsvári Video Pontes mozijában, de a vezérmotívum az ÜNNEP, amely megszépíti az emberek hétköznapjait. A gazdagon illusztrált félórában az alkotók a Kolozsvári Magyar Napok hű metszetét teszik közkinccsé.

A Video Pontes filmjét a nézők a Dunán 2015. szeptember 5-én tekinthetik meg (12:30).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..