home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Minden tetőről látni a napot”
Rencsényi Elvira
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
„Minden tetőről látni a napot”

Amilyen hangos csinnadrattával érkezett, oly szótlanul távozott a 2014. esztendő. Pedig mennyire vártuk! Reméltünk tőle sok szépet és jót, bíztunk a szebb jövőben, melyet éppen ő hoz majd el... Hozott. Jót, rosszat. És elvitt egy újabb évet az életünkből. El sem köszönt, csak elkullogott, akár a vesztes a csatatérről. Mi eközben ujjongva köszöntöttük a 2015. esztendőt, határtalan reményt fűzve hozzá.

Most, egy héttel az újévvárás után engem ért a megtisztelő feladat, hogy megírjam az év első vezércikkét. Mit is kívánhatnék magamnak, családomnak és önnek, kedves olvasó, az új, 2015. esztendőre? Örömöt, egészséget, békességet, megértést és együttérzést, barátokat, támaszokat és anyagi javakat! De ezen túlmenően kívánok még bátorítón szorító kezet, szeretetteljes ölelést, kedves szót és elismerést, bocsánatkérést és megbocsátást, csüggedés helyett kitűzött célokat, bánat helyett boldogságot. Álmatlan éjszakák helyett ébren álmodást, ábrándok helyett megvalósított álmokat. Legyen minden ember önmaga, merje vállalni azt, ami miatt e világra született! Legyen álmunk, tervünk — jövőnk! Ne hagyjuk, hogy mások pálcát törjenek felettünk, ne ítélkezzünk, és ne éljünk úgy, hogy mások elítélhessenek bennünket!

Pilinszky János ezt írja az egyik versében: „Minden tetőről látni a napot.” Induljunk hát el, fel a tetőre, lessük meg a napsugarakat, és egymást segítve a felfelé vezető úton ne felejtsünk el mosolyogni, szeretetet adni... Mert lehet bármilyen zord a világ, és az ember a számára kijelölt utat járhatja egyedül vagy a szeretteivel, az „utazás” módját, miértjét és célját ő maga határozza meg. Mindenki előtt ott áll az út, ki-ki előtt már ki van taposva, mások előtt sűrűn be van nőve gazzal — de ott van. Kanyarog, mint a sivatagi folyó a homokdűnék között. Néhol szinte nyílegyenes, könnyűnek tűnhet, de jaj, jöhet még fordulat, hajtűkanyar! Készüljünk fel tehát az új esztendőben ránk váró útra, vegyük a hátunkra a vándorköpenyünket, és induljunk el bátran! Legyünk jobb emberek, és ha az utunk során néha fájó, nehezen átléphető korlátok emelkednek elénk, akkor is igyekezzünk feljebb, mindig csak feljebb, a nap felé!

Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..