home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Minden nő álma, a gardróbszoba
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.08.01.
LXXIII. évf. 30. szám
Minden nő álma, a gardróbszoba

Azt hiszem, nincs a világon olyan nő, aki ne álmodozna egy teljes szobáról, ahol a saját ruháival és cipőivel, táskáival vannak telis-tele a polcok.

Ahol hatalmas tükrök találhatóak, szabadon lehet próbálgatni a ruhákat, természetesen profi megvilágítás mellett.

Az álmok pedig valósággá válhatnak, hiszen ez nem csak a gazdagok kiváltsága, még ha úgy is tűnik. Csupán egy kisebb méretű üres szoba kell hozzá, ahová betervezhetünk szabadon álló polcokat és néhány tükröt. Ha szeretnénk, hogy a hely jól kihasznált legyen, érdemes egyedi méretben, asztalossal elkészíttetni a berendezést az igények és a lehetőségek figyelembevételével.

 

 

Beépített szekrény

A berendezés hasonló a beépített szekrényhez, hogy a padlótól egészen a plafonig ki tudjuk használni a rendelkezésre álló helyet, és hogy rengeteg ruhát el tudjunk pakolni. Előnye, hogy nem kell beérni a szabványméretekkel, például a cipőtárolónkat (mely legyen döntött polcú) annyi lábbelihez tervezhetjük meg, amennyi van — nem kell dühöngenünk, hogy nincs helye az összesnek.

Ugyanígy azt is kialakíthatjuk, hogy mennyi polcra, fiókra van szükségünk attól függően, hogy kiskosztümös ruhatárunk van-e, vagy inkább sportos öltözékben járunk. Mérlegeljük azt is, hogy ingek, zakók vagy nadrágok vannak-e inkább a ruhatárunkban. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az akasztós rész körülbelül 160 cm magasságban legyen, hogy odaférjen egy hosszabb kabát vagy ruha is. Ahová kosztümöt, öltönyt szeretnénk lógatni, ott körülbelül 100 cm-t kell hagynunk erre a célra.

Ha minden egyedi igények szerint történik, akkor jelentősen növelhetjük a helykihasználást különféle akasztókkal, ruhaliftekkel, rejtett fiókokkal. Ha ajtósra tervezzük a bútorzatot, akkor 90 cm-es közlekedőt kell hagynunk az ajtók előtt.

 


Fények

Lényeges, hogy egy gardróbszobában rend legyen, viszont a tervezett bepolcozás mellett azért ne feledkezzünk meg a jól kialakított fényekről sem. Előre kell gondolni arra, honnan jöjjön a fény, milyen erősséggel, milyen legyen az izzó, a lámpa. Az öltözködésnél is nagyon fontos, hogy melyik lámpa milyen irányból sugároz ránk. Akár a szekrény belsejét is megvilágíthatjuk.

 

 

Funkcionális tárolás

A gardróbszobánkat elrendezhetjük L vagy U alakúra is. Az L alakú elegáns és egyszerű, ezenkívül helyet takarítunk meg, az utóbbival pedig egy klasszikus elrendezésű gardróbot alakíthatunk ki. Rengeteg lehetőségünk van a tárolórendszerek válogatásában, akár üzletben, akár egyéni gyártásban kívánjuk őket beszerezni. Az a lényeg, hogy általuk mellőzni tudjuk az egész házat elárasztó bútorokat.

Amikor a szezonjellegű ruháinkat, lábbelijeinket, kiegészítőket nem használjuk, nyugodtan a polcok tetejére rakhatjuk őket kosarakban, ládákban — jó helyük lesz ott fenn a nyári szandáloknak télen, a sálaknak nyáron. Az áttekinthetőség érdekében fel is címkézhetjük a dobozokat.

Természetesen emellett még sok mindent kell figyelembe vennünk a tervezés folyamán. Kik és hányan fogják használni a gardróbot? Milyen az ízlésük, az életmódjuk? A hangsúly ezért mindenképp az átgondolt tervezésen legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..