home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni”
Tóth Tibor
2019.08.13.
LXXIV. évf. 32. szám
„Minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni”

Az adai AFK labdarúgói az 5. helyen zárták a Tisza Menti Liga 2018/2019-es idényét.

Az elvárások valamelyest magasabbak voltak, ennek ellenére a vezetőség elégedett, hiszen a tavaszi idényre meggyengült csapat minden mérkőzésen harcolt, küzdött az adai színekért. A klubban nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre, hiszen az elmúlt idényben öt adai utánpótláscsapat játszott a különféle ligákban.

A Futball 7-es korosztályban két csapatot indított az AFK, ebből az egyik a 2. helyen fejezte be a pontvadászatot. Az úgynevezett kiskakasok a Szabadkai Minőségi Ligában rúgták a bőrt, a pionírok és az ifik pedig a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában, ahol utóbbiak szintén a 2. helyen végeztek.

— A hamarosan rajtoló idényben több utánpótlás-együttest indítunk, így a fiatalok több játéklehetőséghez jutnának. A Futball 7-ben egy-egy csapatunk játszik majd a Tisza Menti és a Szabadkai Minőségi Ligában is, a kiskakasokat szintén mindkét ligába beneveztük, a pionírok pedig a Tisza mentiben lépnek pályára. Serdülő- és ifjúsági csapatunkat a Tisza mentibe és a szabadkai minőségibe is beneveztük, mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy mindkét ligában megkezdődnek a küzdelmek. Egyes korosztályokban harminc játékosunk van, ezért döntöttünk több együttes indítása mellett. Így azok a kis focisták, akik nem férnek bele abba a csapatba, amely az eredményre hajt, megkapják a lehetőséget abban a csapatunkban, amely számára az eredmény nem elsődleges. Nem csak a legjobb labdarúgóinkat szeretnénk játszatni. Mindenkinek alkalmat adunk a pályára lépésre, aki az edzéseket rendszeresen látogatja. Minden egyes focistára szükségünk van, hiszen nem tudni, hogy szezon közben ki távozik a csapattól, esetleg abbahagyja-e valamelyikük a játékot. Elképzelhető, hogy a most még nem annyira kiforrott tagok a jövőben csapatunk meghatározó elemeivé válnak — emelte ki Körtvélyesi Tícián, az AFK Labdarúgóklub sportigazgatója.


Az AFK felnőttcsapata a Zenta elleni felkészülési mérkőzés előtt (Körtvélyesi Tícián felvétele)

A felnőttcsapat július 20-án heti öt edzéssel kezdte el a felkészülést az augusztus második felében rajtoló bajnoki idényre. Az együttes új vezetőedzőjének az adai és a vajdasági magyar labdarúgás ismert alakját, a többi közt a magyarországi Kaposvár egykori játékosát, Nagypál Tibort nevezték ki. Eddig Berec Márk és Bojan Mitrović személyében két új játékos szerződött Adára, előbbi adai származású, és a Makó csapatát hagyja el, utóbbi pedig Zentáról tér vissza korábbi egyesületébe. Rajtuk kívül több, az elmúlt idényben sérülés miatt nem szerepelt, tapasztaltabb labdarúgó újra edzésbe állt. A tervek szerint a soron következő idényben is több saját nevelésű fiatalt építenek be az első csapatba.

— Az elmúlt idényben öt ifjúsági és két serdülőkorú játékos kapott rendszeresen lehetőséget a felnőttek között, hamarosan újabb serdülő játékosok húzhatják magukra a felnőttcsapat mezét. A cél egy olyan mag kialakítása, amelyre hosszú távon számíthatunk. Csapatunk eddig a Zentával játszott két felkészülési mérkőzést, hamarosan a Palics csapatával is lejátszunk két találkozót, emellett a bajnoki rajtig még két-három mérkőzés vár a fiúkra. Célunk nem változott az elmúlt három idényhez képest: minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni, minden találkozón támadószellemben szeretnénk futballozni. Az elmúlt szezonban két-három olyan meccset veszítettünk el, amikor sokkal jobbak voltunk ellenfelünknél, emberhátrányban is a győzelemre hajtottunk. Ha ez a győzni akarás matematikailag is megmutatkozna, akkor ott lehetnénk az első helyen. Ez mindenki számára kihívás, egyúttal az elmúlt három évben mutatott állandóságot is szeretnénk megőrizni. Kizárólag helyi játékosokra támaszkodunk, ezért is fontos, hogy a serdülők és az ifik megfelelő ligában szerepeljenek, minél több mérkőzés legyen a lábukban, mire felkerülnek az első csapathoz — fejtegette Tícián, majd hozzátette, hogy nagyon fontos a bajnoki rajt, és bízik benne, hogy a csapat, az elmúlt idénnyel ellentétben, az idén jobban rajtol.

Az AFK harmadik éve szervez focitábort a fiatalabb korosztályok számára. A Futball 7-es bajnokságban részt vevő gyerekek és a pionírok augusztus 15-étől 21-éig Adán edzőtáboroznak, a kiskakasok pedig augusztus 25-én Zlatiborba utaznak, ahol öt napot töltenek. Az edzőtáborok megszervezésében a klub mellett a szülők is derekasan kiveszik részüket.

Az infrastruktúra tekintetében is fejlesztésről számolt be a sportigazgató.

— Önjáró öntözőrendszert indítunk be, mellyel három pályát rendezünk: a fő-, a segéd-, valamint az utánpótlás és a kezdők számára létesített pályát. Megkezdődött egy 20 x 40 méteres, ballonnal kiegészített műfüves pálya létesítése is. Néhány méterrel megtoldjuk, így a játéktér mellett egy lelátó is helyet kaphat. A műfüves pályáról a topolyai labdarúgó-akadémia gondoskodik, a ballonról, a fűtésről, valamint a világításról pedig a tartományi ifjúsági és sporttitkárság, illetve Ada önkormányzata — újságolta Körtvélyesi.

Adán a folyamatos utánpótlásképzés mellett a feltételeket is állandóan igyekeznek javítani. Ha a munka ilyen ütemben folytatódik, akkor a Tisza mentén hamarosan egy igazi labdarúgóközpont alakulhat ki, mely nemcsak az adai, hanem a vajdasági magyar labdarúgás javára is válhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..