home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Minden magyar felelős minden magyarért
Mihók Anikó
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám
Minden magyar felelős minden magyarért

Törökkanizsán ötödik alkalommal szervezett Szent István-napi ünnepséget a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. Az észak-bánáti magyar közösség összefogásának köszönhetően az idén is csakúgy, mint az előző években, méltóképpen megemlékezett az újkenyér ünnepéről a Tisza-parton, a városház...

Törökkanizsán ötödik alkalommal szervezett Szent István-napi ünnepséget a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. Az észak-bánáti magyar közösség összefogásának köszönhetően az idén is csakúgy, mint az előző években, méltóképpen megemlékezett az újkenyér ünnepéről a Tisza-parton, a városháza előtti téren. Vasárnap délután a rendezvényt a Nyári szivárvány elnevezésű gyermekprogram nyitotta meg -- a gyerekek saját kezűleg készíthettek szélforgót, díszdobozt, lufiállatokat, valamint arcfestésben is kipróbálhatták ügyességüket. A programot a Törökkanizsáért Egyesület szervezte. ,,A Szent István-napi rendezvény keretében először szerveztünk foglalkozást a gyerekeknek. Óriási az érdeklődés, a kicsinyek nagyon élvezik, de maguk a szülők is nagy érdeklődést mutatnak iránta. Azért is találtuk ki ezt az estig tartó foglalkozást, hogy a gyerekek ne szaladgáljanak a nézőtéren, s ezáltal a szülőket is tehermentesítettük' -- mondta Orosz Urbán Csilla szervező.
Megnyílt a már hagyományos kézimunka- és kézműves-kiállítás is. A városháza előtti téren kiállítottak az amatőr festők, gyöngyfűzők és más kézművesek is. A program az ünnepi műsor fellépőinek felvonulásával folytatódott, a város postájától a római katolikus templomig vonultak végig. Vendégek szinte minden környékbeli községből érkeztek. ,,Az idei az ötödik Szent István-napi ünnepség, amit itt Törökkanizsán szervezünk meg, a szőke Tisza, a legmagyarabb folyó partján. Azért fontos, mert ez a legnagyobb nemzeti ünnepünk, és bizony az elmúlt évtizedek során az itteni közösség nem is álmodhatott volna arról, hogy egyszer itt a városháza előtti téren szervezünk egy ilyen nagyszabású rendezvényt. A szőke Tisza ezúttal nem választja szét a délvidéki magyar közösségeket, hanem épp ellenkezőleg: összeköti őket, hiszen nemcsak Törökkanizsai részvevők lépnek fel az ünnepi műsorban, hanem a magyarkanizsai, zentai, csókai községből is érkeztek egyesületek, illetve személyek, és magyarországi vendégeket is köszönthettünk' -- nyilatkozta Újhelyi Nándor.
A felvonulás után a Szent György-templomban az ünnepi szentmisén dr. Sóti János atya megszentelte az újkenyeret. A szabadtéri műsorban fellépett a zentai fúvószenekar, s beszédet mondott Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye ME elnöke, valamint Újhelyi Nándor, a helyi kkt elnöke, s megszegte az újkenyeret. ,,Szent István szép magyar népe, a délvidéki, most ünnepel, s mi is itt, a bánáti szikeseken. Ünnepli az államalapítót és az új búzából készült kenyeret, amely annyi veríték árán kerül asztalunkra... Közösségünk minden egyes tagjának megtiszteltetés, hogy részt vehet ezen az ünnepségen. Az előző évek törökkanizsai rendezvényeit áttekintve és értékelve úgy vélem, a mi ünnepségünk kiérdemelte a Tisza mente magyarságának közös, egységes rendezvénye jelzőt. És ez így van jól. Hiszen Szent István is az összetartozásra építette országunkat több mint ezer esztendővel ezelőtt. Az oly sok sorscsapást és történelmi vihart átélt közösségnek, eleinkhez hasonlóan, ma is egymás felé kell fordulnia, s leküzdeni mindazokat az akadályokat, amelyek esetleg gátolnak bennünket a közösségépítésben. A reményt s a jövőbe vetett hitet őriznünk kell szívünkben, s erőt kell merítenünk belőle nap mint nap. Éppúgy, mint ahogyan a búzakalász összegyűjti a hajnali harmatot, s abból táplálkozik az aszályos napok idején. S bár silányabb lesz a szem és szegényes a termés, mégiscsak illatos cipó lesz az ínséges idők búzájából is. Alkossunk a nehézségek ellenére példaértékű közösséget, olyat, amely sohasem mond le álmairól, s arról, hogy ezeket verejtékes, aprólékos, ám nemes szándéktól vezérelt munkával meg is valósítja. Így leszünk méltók Szent István örökségéhez. Mindezekhez kívánok közösségünk minden egyes tagjának jó egészséget, és nagyon sok kitartást!' -- mondta Újhelyi Nándor beszédében.
A művelődési műsorban fellépett a Tiszagyöngye Népdalkórus, Faragó Zsófia, az adorjáni Szőke Tisza ME, Ballangó Klementina, az Újszentiváni Hagyományőrzők, Ballangó Annabella, a csókai Móra Ferenc ME Rákóczi férfikórusa, Pálffy Antónia, a kispiaci Jókai Mór ME tagjai, Tápai Tibor és a csókai Pöngettyű citerazenekar. A rendezvény utcabállal folytatódott -- a jó hangulatról a muzslyai Atlantik együttes gondoskodott --, majd tűzijátékkal ért véget. Támogatók voltak: a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Gazdasági Titkárság, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint Törökkanizsa Önkormányzata.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..