home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Minden idők legnagyobb tömegrendezvénye
Markovics Annamária
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 22. szám
Minden idők legnagyobb tömegrendezvénye

A zuhogó eső ellenére is mintegy 200 000-en vettek részt a Remény Szerbiája nevű rendezvényen Belgrádban. Az Aleksandar Vučić köztársasági elnököt támogató nagygyűlésre Szerbiából, a boszniai Szerb Köztársaságból és Észak-Macedóniából is érkeztek szimpatizánsok, több mint 3000 busszal szállították az embereket az eseményre.

Az államfő beszédében kiemelte, minden eddiginél nagyobb szükségünk van az egységre és az összefogásra. Azt is közölte, hogy mindig harcolni fog a béke minden másodpercéért, de ha a koszovói szerbek megvédéséről van szó, akkor nem ülhet ölbe tett kézzel.


Fotók: Tanjug

Az államfő egyrészt azért hívta össze a nagygyűlést, hogy támogatottságát bizonyítsa, másrészt pedig azért, hogy összefogásra szólítsa az embereket. Beszédét egyperces néma csenddel kezdte a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában és a Mladenovac környékén május elején elkövetett ámokfutások áldozatainak emléke előtt tisztelegve. Mint kiemelte, a fegyverleadási amnesztia keretében eddig több mint 50 000 fegyvert és robbanóeszközt adtak le. „Gondoljanak csak bele, hány életet mentettünk meg. Fontos, hogy az állam ilyen intézkedéseket hozzon — hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

Megjegyezte, hogy mások is tartanak gyűlést az erőszak ellen, de azok inkább bomlasztó rendezvények, ahol nem a békére, hanem a kormány és az elnök lemondására és további erőszakra szólítanak fel. Azt is kiemelte, mindenkivel hajlandó tárgyalni, de nem fog engedni annak a követelésnek, hogy átmeneti kormányt nevezzenek ki Szerbiában. „A kormányt a választáson és nemzeti akaratból választják” — üzente.

Aleksandar Vučić a nagygyűlésen azt is bejelentette, utoljára szólt az emberekhez a Szerb Haladó Párt elnökeként, mert másnaptól már más vezeti a pártot. „Minden választáson legyőztük őket (az ellenzéket — a szerző megj.), legyőztük őket, mert soha nem volt politikájuk, mert mindig csak azon gondolkodtak, hogyan lehet erőszakkal és mások bevonásával megragadni a hatalmat” — húzta alá. A lemondásra vonatkozó ígéretét be is váltotta, az SZHP közgyűlése Miloš Vučevićet választotta meg a párt új elnökévé.

A Remény Szerbiája nevű rendezvényen Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt, leszögezve, hogy a történelmi ellenségeskedés helyett mára már barátság van Magyarország és Szerbia között, ez pedig nagymértékben köszönhető Aleksandar Vučićnak. Hozzátette, ma már „Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára”. Mint mondta: a magyarok és a szerbek hasonló kihívásokkal néznek szembe, és a nemzetközi közösség ugyanazért támadja őket, mert kiállnak magukért és nemzeti érdekeikért, mert ragaszkodnak a családi értékekhez, és nem hagyják, hogy külföldről diktáljanak nekik. „Ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak” — húzta alá, utalva Orbán Viktor magyar miniszterelnökre és a szerb államfőre.

Ivica Dačić külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke arról beszélt, hogy a szerbek mindig a legnehezebb időkben tudtak bizonyítani. „500 évig voltunk török elnyomás alatt. Rettenetes veszteségeket szenvedtünk el az I. és a II. világháborúban. Az 1990-es években polgárháború volt, elszakították Koszovót, bombáztak minket” — sorolta, majd hozzátette: bármennyire is nehéz volt, bármennyire is tönkre akarták tenni a szerbeket, mindig felálltak. Dačić végül azt is leszögezte, Szerbia soha nem fog lemondani Koszovóról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..