home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Minden idők legjobb helyezése
Tóth Tibor
2022.08.19.
LXXVII. évf. 33. szám
Minden idők legjobb helyezése

A TSC Magyarkanizsa labdarúgónői az 5. helyen zárták a Szuperliga elmúlt idényét, s ezzel a klub fennállásának eddigi legjobb eredményét érték el. A hamarosan rajtoló bajnokságban a csapat célja a felsőházi rájátszásba való bejutás, melyhez a lányoknak a legjobb négy közé kell kerülniük.

— Az idény előtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az alapszakasz után az első négy között legyünk, tehát a rájátszást a felsőházban szerettük volna kezdeni. Ez a célunk sajnos nem valósult meg, és az alsóházban kellett folytatnunk a versengést, melyet 100 százalékos teljesítménnyel megnyertünk, ami elég volt ahhoz, hogy az 5. helyen végezzünk. A felnőttek mellett két utánpótláscsapatunk szerepelt a bajnokságban. A 12 éven aluli együttesünk a Futball 7 elnevezésű bajnokságban szerepelt, melyet a fiúcsapatok számára írtak ki. A kislányok jól teljesítettek, hiszen az alapszakaszt a 4. helyen fejezték be, majd a bajnokság legjobb hat csapatának részvételével Tóthfaluban megrendezett zárótornán az 5. helyet szerezték meg. A csapattal nagyon elégedettek vagyunk, hiszen első alkalommal játszott bajnokságban. A 15 év alatti együttesünk a Vajdasági Fejlesztési Ligában szerepelt. Különösebb elvárásokat nem támasztottunk a lányokkal szemben, tehát eredménykényszer nélkül játszottak. A nyolc csapat közül a 6. helyen végeztünk, amit nem csalódásként éltünk meg, hiszen a lényeg az volt, hogy a lányok focizzanak, tapasztalatot szerezzenek — mondta Kazi Zsolt klubelnök, hozzátéve, hogy mindkét utánpótláscsapatot Csizmár Zsolt vezette.


A TSC Magyarkanizsa csapata a Királynők Kupáján (fotók forrása: A ŽFK TSC Facebook-oldala)

A felnőttcsapat július 9-én kezdte meg a felkészülést az augusztus második felében rajtoló bajnokságra. A munkát a lányok Magyarkanizsán a pályán és az edzőteremben végzik, az idén nem utaznak edzőtáborba. A nyári szünet alatt nagy volt a játékosmozgás, heten ugyanis távoztak, de újak is érkeztek szép számmal. Két eddigi alapemberük, Balázs Bettina és Milana Knežević a magyar NB I.-be feljutott szegedi Szent Mihály csapatában folytatja pályafutását, négy fiatal szabadkai kölcsönjátékos visszatért a Szuperligába felkerült Spartacus B együttesébe, míg a rutinos Nikolina Jelača befejezte karrierjét. A bajnoki szünetben leigazolták Anja Medićet és Vanja Krivokapićot az újvidéki Vojvodinától, Milica Andrićot a Zemuntól, és a kék-fehéreknél folytatja pályafutását a podgoricai Mladost korábbi csapatkapitánya, Jovana Miladinović is, aki többször szerepelt a montenegrói nagyválogatottban is. Magyarkanizsán játszik a továbbiakban a szerbiai U17-es válogatott tagja, a šabaci Milica Vesić is, valamint Danijela Vukšić személyében Svédországból is érkezett erősítés Magyarkanizsára, hiszen a fiatal játékos eddig egy svéd harmadosztályú együttesben rúgta a bőrt.

Lapzártánkig a lányok több felkészülési mérkőzést játszottak. A sort az NB II.-es Csepel elleni idegenbeli 4:0-s győzelemmel kezdték, majd következett a Szegeden és Magyarkanizsán megtartott Királynők Kupája, melyen a Szent Mihálytól 1:0-ra kikaptak, a Spartacus B csapatával 2:2-es döntetlent játszottak, míg a Breznica együttesétől 3:0-s vereséget szenvedtek. A bajnoki főpróbát Temesváron a román szuperligás Politehnika ellen vívták a lányok, lapzártánk után.

A Szuperligában lévő csapatoknál kisebb-nagyobb változások történtek a nyár folyamán.

— A tavalyinál erősebb bajnokság elé nézünk, mivel az elmúlt idényben a Požarevac csapata erősen kilógott a mezőnyből lefelé. A soron következő bajnokságban ennyire gyenge csapat nem lesz. A Szuperliga újonca a szabadkai Spartacus B csapata, mely igen jelentős játékerőt képvisel. A Crvena zvezda jócskán megerősítette keretét, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy a következő idénytől nemcsak a bajnok, hanem a 2. helyezett csapat is játszhat a nemzetközi porondon. A tavalyi bajnokságban bronzérmes niši Mašinac csapatáról nincs sok információnk, valószínűleg ugyanazzal a kerettel vág neki a bajnokságnak, mint az elmúlt idényben. A 4. helyezett zimonyi Sloga viszont meggyengülni látszik, mivel több tapasztalt játékos elhagyta a klubot. A Spartacus együttese továbbra is a bajnokság legnagyobb esélyesének tekinthető. Egyértelmű célunk legalább a 4. hely megszerzése, ami a felsőházba jutást hozná el számunkra — mondta Kazi.

A felnőttek mellett három utánpótláscsapatot indít a TSC Magyarkanizsa. A Szerb Labdarúgó-szövetség első alkalommal szervez ligát a serdülők (U17) számára, melynek északi csoportjában kapott helyet a magyarkanizsa—topolyai együttes. Mellette az U15-ös csapat a Fejlesztési Ligában, a 12 év alattiak pedig a Futball 7-ben indulnak ebben az idényben is.


A 12 éven aluli együttes az 5. helyen zárta a Futball 7 elnevezésű utánpótlás-bajnokságot

Vajda Fangyó, a TSC Magyarkanizsa felnőttcsapatának vezetőedzője elmondta, nagyon sok játékost felhoztak az utánpótláscsapatokból, ami az egyesület célja is, hogy a fiatalok mihamarabb beépüljenek az együttesbe.

— A korábbi évekkel ellentétben az idén nem utazunk edzőtáborba, mivel nagyon sok új játékos érkezett hozzánk, és várhatóan még néhányan jönnek, tehát a végleges keret még nem alakult ki teljesen. Örömünkre szolgál, hogy rengeteg lány jelentkezik, és nálunk szeretné folytatni pályafutását. Mindenkit nem tudunk szerződtetni, ezért több felkészülési tornán veszünk részt, ahol alkalmat kapnak a bizonyításra. Nagy hangsúlyt helyezünk az utánpótlásból felkerülő játékosainkra, akik közül többen a felnőttcsapatban is szerepelnek, a többiek pedig az újonnan megalakult serdülőligában fognak játszani. Minden évben egy lépcsőfokot léptünk előre, így most a felsőházi rájátszás és a 4. hely a cél. Ha alkalmunk adódik akár a 3. hely megszerzésére is, biztos vagyok benne, hogy nem fogjuk kihagyni — nyilatkozta Vajda.

Jovanović Andrijana több éve játszik Magyarkanizsán, előtte a többi közt a belgrádi Rad együttesében is megfordult.

— Nagyon nehezek még a lábak, de ez természetes, hiszen az alapozás folyik. Jobb teljesítményt várok magamtól, és úgy érzem, ez így is lesz, mivel jól halad a felkészülés, kiváló erőben érzem magam. A csapatomtól felsőházba való jutást várok, az új lányok beilleszkedtek, és minden bizonnyal nagy harc lesz azért, ki kerül be a kezdő tizenegybe — mondta Andrijana.

A 12 évvel ezelőtti keretből, mellyel a magyarkanizsai női labdarúgás története kezdődött, már csak a játékvezetéssel foglalkozó Kovács Izabella tagja az együttesnek.


Több új játékossal kezdi a bajnokságot a csapat

— Napi két edzéssel készülünk, délelőtt futunk, délután pedig több szerepet kap a labda, és sokat focizunk. Tudtuk, milyen erős felkészülés vár ránk, nincs ebben semmi meglepő. Az új lányok közül többen mondták, hogy ilyen erős edzéseik még sosem voltak, nem ehhez szoktak, és több időre van szükségük ahhoz, hogy belerázódjanak a ritmusba. Nagyon örülök, hogy még mindig itt lehetek, és bízom benne, hogy ameddig kitartok a csapat mellett, addig itt is maradhatok. Szeretnék minél több mérkőzésen pályára lépni, ahol tudok, ott segítek a lányoknak, illetve a klubnak — mondta Izabella, aki a labdarúgás mellett a férfi-Vajdasági Liga északi csoportjában, valamint a női I. Ligában partjelzősködik a hamarosan rajtoló idényben is.

A Szuperliga 2022/23-as idénye augusztus 21-én kezdődik, amikor a TSC Magyarkanizsa csapata az újonc szabadkai Spartacus B együttesét látja vendégül.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..