Mindegy volt nekik, kit vernek meg?

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Mindegy volt nekik, kit vernek meg?

Az a bizonyos bekötőút - Szabó Attila fotójaA sértett, akit a zentai kórház sebészeti osztályán látogattunk meg, először azt mondta, nem szeretné, ha a neve az újságba kerülne. Végül a kezdőbetűket mégis engedélyezte. Tehát az 1971-es születésű P. J.-ről van szó, aki nemrégiben, egészen pon...

Az a bizonyos bekötőút - Szabó Attila fotója

A sértett, akit a zentai kórház sebészeti osztályán látogattunk meg, először azt mondta, nem szeretné, ha a neve az újságba kerülne. Végül a kezdőbetűket mégis engedélyezte. Tehát az 1971-es születésű P. J.-ről van szó, aki nemrégiben, egészen pontosan január 28-án a kora reggeli órákban egy verekedésben súlyos sérüléseket szenvedett. Valamilyen vastagabb tárggyal, minden bizonnyal bottal, több ütést mértek a fejére, majd amikor a földre esett, alaposan összerugdosták. A számára ismeretlen elkövetők. Koponyacsonttörése van, és a fejét két helyen is össze kellett varrni.
Mint máskor is, hajnali négy óra előtt karikázott Zentáról Csókára, a munkahelyére. Útközben csatlakozott hozzá egy ismerőse, akit nem kívánt sem megnevezni, sem belekeverni a dologba. Pedig utólag elgondolkozva a történéseken, egyre inkább úgy tűnik számára, hogy a tettesek nem is őt, hanem ezt a másik fiatalembert várták. Aki esetleg tudta is, hogy az elkövetők ott lapulnak a sötétben, ezért nem akart egyedül menni. Csóka előtt lekanyarodtak a főútról, és a rövidebb távon, a téglagyárhoz vezető bekötőúton akarták megközelíteni a falut. Itt léptek eléjük a várakozó csoport tagjai, négyen vagy öten. Az ,,alkalmi kísérő” a kerékpárjával elmenekült, és a sorsára hagyta P. J.-t. Mentségére szolgáljon, hogy valószínűleg egyenesen a csókai rendőrségre ment. A szerencsétlen férfinek arra sem volt ideje, hogy felfogja, mi történik vele. Az egyik támadó magyar nyelven mondta, hogy ezt azért kapja, mert Zentán megverte a barátjukat. Aztán otthagyták. Látta, hogy beülnek egy fehér kocsiba és elhajtanak Zenta felé. Valamennyire összeszedte magát, és elindult a csókai egészségházba, hogy segítséget kérjen. A helyszínre igyekező rendőrökkel a vasútállomásnál találkozott. A rendelőben elsősegélyben részesítették, közben a rendőrök is visszajöttek, kihallgatták, majd a zentai kórházba szállították. Itt közölték vele másnap, hogy az útonállókat elfogták, az ügy a bíróságra kerül.
Kérdeztem tőle, ő verte-e meg azt a bizonyos emlegetett barátot. Ezt a feltételezést fanyar mosollyal utasította vissza, hiszen a támadók közül sem ismert fel senkit. Volt-e esetleg valamilyen régi ügye, amely miatt most bosszút álltak rajta? Nem volt - mondta, és hozzátette, most bizonyára mindenki azt hiszi, ha már ilyen alaposan helybenhagyták, akkor valamivel ki is érdemelte az ütlegeket. Pedig ő teljesen ártatlan. Most sem akar hősködni, nagy ügyet sem szeretne ,,kavarni” az egészből. Azt sem jelentheti ki, hogy nemzeti alapon történt, mert magyarul szóltak hozzá, tehát a csoportban volt legalább egy valaki, aki beszélt az anyanyelvén. Ő sem érti az egészet, nem tudja, mit akarhattak tőle. Ha kikerül a kórházból, annak is utánanéz, érdemes-e kártérítést kérnie, folytatnia a pereskedést, vagy inkább hagyja lecsillapodni az ügyet.
Az elbeszéltek alapján úgy tűnik, tévedés áldozata lett. Az elkövetők nyilván pontosan tudták, hogy az a személy, akit várnak, mikor és melyik útvonalon megy dolgozni. De ha nem ő volt a kiszemelt célpont, akkor miért verték meg? Akkor már mindegy volt nekik?
Reperger Miklós, a VMSZ csókai községi szervezetének az elnöke, miután tudomást szerzett a sajnálatos esetről, meglátogatta a sérültet, és elbeszélgetett vele. Az első hírek után úgy tűnt, ez is egyike azoknak a nemzeti alapon zajló verekedéseknek, amelyek az utóbbi időben történtek a vidékünkön.
- Mivel a kivizsgálás még folyamatban van, semmi biztosat sem tudunk az elkövetőkről, de úgy gondolom, az esetet nem szabad ennyiben hagynunk. Akkor is el kell ítélnünk, ha az ok nem a nemzeti hovatartozás volt, hiszen egy polgártársunkat verték meg, látszólag minden ok nélkül. Ez azt jelenti, hogy a jövőben bárki így járhat? Reméljük, a bíróság becsületesen elvégzi a dolgát, és a tettesekre kiszabja a méltán szigorú büntetést, hogy ilyesmi még egyszer ne történhessen meg. Megengedhetetlen ez a viselkedés - mondta Reperger Miklós.
P. J. munkaadójával a kórház udvarán találkoztunk. Azt mondta, nagyon sajnálja a fiatalembert, akit csendes, rendes dolgozónak ismert meg. A nagykikindai rendőrség illetékese megerősítette: valóban volt verekedés, az áldozatot súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a gyanúsítottakat pedig előállították. Azt is hozzátette, hogy négy személyről van szó, akikre bírósági eljárás vár. Neveket, adatokat azonban nem közölt, mert mint mondta, még nem zárult le az a folyamat, amely során megteszik a bűnvádi feljelentést. Addig hivatalos közleményt sem adnak ki. Hogy ez mikorra várható? Erre a kérdésünkre mindennap ugyanazt válaszolta: Talán már holnap.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Mindegy volt nekik, kit vernek meg?
Heti Jegyzet
  • MOLNÁR KREKITY Olga
  • 2014.03.25.
  • LXIX. évfolyam 13. szám
Facebook

Támogatóink