home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mind többen szorulnak rá az ingyenes ebédre
(Összeállította: Tha, k-ko, FCZS, re)
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
Mind többen szorulnak rá az ingyenes ebédre

Az ünnepek idején sokat sütöttünk, főztünk, hagyományos ételek kerültek az asztalra, de új recepteket is kipróbáltunk. Karácsonykor bableves, halászlé, pulykasült, töltött káposzta a menü, újévkor a füstölt kolbásszal gazdagított savanykás, tejfölös korhelylevesen kívül a leggyakrabban malachúst készítünk, de nem maradhatnak el az édes, krémes sütemények, a torták sem, hogy a jóféle bort és pezsgőt már ne is említsük.

Ebben az időszakban gyakrabban panaszkodunk, hogy degeszre ettük magunkat, és érezzük, túlzásba vittük a falatozást. Amikor feszülő hasunkat tapogatjuk, vajon eszünkbe jut-e, hogy vannak olyanok, akiknek ilyenkor is csak a népkonyhán kapott ingyenes étel az „ünnepi lakomája”?

Összeállításunkban Vajdaság néhány településén néztünk körül, és azt igyekeztünk feltérképezni, hogyan működnek, hány személyre főznek ezekben a szociális intézményekben.

Zenta: a legfőbb támogató a JTI és az önkormányzat

A korábban kialakult szokáshoz híven a JTI vállalat a tavalyi év végén is jelentős összeggel segítette a zentai népkonyha működését. A dohánygyár igazgatója az adományt a népkonyhát működtető Caritas illetékeseinek adta át. Ez a donáció évek óta sokat számít az emberek által „ingyenkonyhának” is nevezett intézménynek, melyet a községi önkormányzat is rendszeren támogat. 

A Japan Tobacco International a jövőben is folytatni szeretné a nyolc éve tartó hagyományt, egészen addig, amíg a Tisza-parti városban lesznek olyan személyek, akik rászorulnak a napi egy tál meleg ételre. Az üzem vezetői úgy érzik, kötelességük részt venni a község gondjainak megoldásában. 

A zentai népkonyha szolgáltatásait a nyári időszakban mintegy 350-en, télen pedig csaknem 500-an veszik igénybe. Az illetékesek elmondása szerint az élelmiszereken kívül új szállítóedényekre és járműre is óriási szükségük van. Mivel a korábbi külföldi támogatások mindinkább elapadnak, minden segítségnek örülnek, hiszen ebből tudják fenntartani a folyamatos ellátást és a népkonyha egész évi működését.

Topolya: 2015 áprilisáig működhet

Topolya községben 2014 novemberének végén kezdte meg munkáját a népkonyha. Tizenhat helyi közösségben, valamint a városban két elosztóhelyen juthatnak meleg ételhez a rászorulók.

A topolyai önkormányzat 2 millió dinárt különített el a népkonyha finanszírozására, emellett a Szerbiai Vöröskereszt tíz alapélelmiszerről gondoskodik a szolgáltatáshoz. Azok kaphatnak ingyenebédet, akik szerepelnek a szociális központok listáin, vagyis mintegy 700 személy. Újdonságnak számít, hogy néhány általános iskola szegény sorsú diákjainak is adnak meleg ételt. Az élelmet Topolyán a Vöröskereszt székházában készíti egy hivatásos szakács és egy segédmunkás. A tervek szerint 2015 áprilisának végéig működtetik a népkonyhát.

Zombor: már a falvakban élők is éheznek

Zomborban már augusztusban üzembe helyezték a népkonyhát, ami a költségvetés módosítása után vált lehetővé. A városi büdzsében a népkonyhára szánt 15 millió dinár mellé még 2,8 milliót csoportosítottak át. Az elöljárók ígérete szerint egész évben működik majd ez a szociális intézmény.

A városi rászorulóknak népkonyhai ellátásról, a falvakban élőknek élelmiszercsomagról gondoskodik a zombori önkormányzat és a Vöröskereszt helyi szervezete. Minthogy folyamatosan növekszik a szegénység Zomborban, mind többen szorulnak az alapvető szociális segélyezésnek erre a formájára. A 66 000 aktív lakos közül mindössze 20 000-en vannak munkaviszonyban. A munkanélküliség hivatalosan 26 százalékos. Egyre többen élnek mélyszegénységben. Számukra a napi háromszori étkezés is megoldhatatlan.

A falvakban élő rászorulókhoz összesen 550 élelmiszercsomagot juttatott a Vöröskereszt helyi szervezete, és ezt igyekszik több alkalommal megismételni. A humanitárius szervezet teherautója szállította ki a helyi közösségekbe a rizst, babot, sót, fűszert, száraztésztát, cukrot, kukoricalisztet, borsó- és zöldbabkonzervet, levesport, valamint étolajat tartalmazó csomagokat, melyeket a szociális gondozó javasolta lista szerint osztottak szét. Egy-egy csomag értéke megközelíti a 3000 dinárt. A városi népkonyhán napi 500 ebédadagot készítenek, ami korántsem elegendő, de többre nem futja.

Ada: február elejétől ismét főznek majd a népkonyhán

Adán legutóbb 2014. október 6-a és december 19-e között működött a népkonyha, melynek ebben az időszakban 125 igénybe vevője volt, 75 gyermek és 50 felnőtt, illetve rászoruló család. 47 tanuló a moholi, 28 az adai általános iskolában étkezett, 24 szegénysorban élő személy a moholi helyi közösségben, 26 pedig a Vöröskereszt adai szervezetében kapott egytálételt. Az ennivalót, mellyel a rászorulók meg voltak elégedve, a moholi Jelen vendéglő készítette 148 dináros adagonkénti áron.

Az említett időszakban 7000 porciót használtak fel több mint egymillió dinár értékben. Ebből 600 000-et az önkormányzat, 229 000 dinárt és 3500 kenyeret pedig a Vöröskereszt adományozott, illetve hozzájárult a költségekhez az adai első és második, valamint a moholi helyi közösség is.

A Vöröskereszt és az önkormányzat közötti megegyezés értelmében a népkonyha 2015. május 29-éig működik, de mivel a jövő évre új közbeszerzési pályázatot kell kiírni, február elejéig kénytelenek szünetet tartani. A Vöröskereszt azonban december végén és januárban is igyekszik legalább az iskolák rászoruló diákjain segíteni. December 29-én babot főztek, melyből 80 személy részesült. Emellett a legszegényebb 15-20 családnak havonta juttatnak élelmiszercsomagot is.

Az adai önkormányzat 2015-ben 1,5 millió dinárra emelte a népkonyhának szánt költségvetési összeget, a program zökkenőmentes megvalósításához azonban ez sem lesz elegendő, a Vöröskeresztnek és a helyi közösségeknek is ismét pótolniuk kell majd.   

Nagybecskerek: nyáron is

Nagybecskereken 2009-ben nyitották meg a népkonyhát, és az elmúlt évben megszakítás nélkül működött — még nyáron is. A városi Szociális Központ nyilvántartása szerinti legrászorultabbak vehetik igénybe a Vöröskereszt —mely szervezet aktivistái osztják az ételt — szolgáltatását. Október 1-jétől, a téli időszakban a listán szereplők a meleg ételen kívül minden hétvégén kapnak egy legfontosabb, tartós alapélelmiszerekből álló csomagot is. Nemrég növelték a szolgáltatást igénylők számát, már 250 adag ételt osztanak ki naponta. A rászorulók, összesen 340-en, havonta élelmiszercsomagot is kapnak, de ebből csak 60-at adnak át Nagybecskereken, a többit a falusi helyi közösségekben élő szegényebb polgárok kapják.

A Vöröskereszt nagybecskereki szervezetének illetékese elmondta, folyamatban van egy megbeszélés, melynek értelmében — ha sikerrel végződik — naponta további 200 ember egyszeri étkezését lehetne megoldani.

Szabadka: 50 millió dinár a népkonyhára

Szabadkán a Vöröskereszt működteti a népkonyhát. Az 1993-ban induló programot 2004-ig önerőből, pontosabban adományokból tartotta fenn, mígnem a város vezetősége is belátta az ingyenkonyha fontosságát. Jelenleg naponta (a hétvégék kivételével) 1100 fejadagot osztanak szét a rászorulók között.

— A város 37 helyi közössége közül 30-ban tudunk mindennap meleg ételről gondoskodni — tudtuk meg Pecze Mihálytól, a Vöröskereszt szabadkai szervezete beszerzési részlegének vezetőjétől. — Pedig ilyen segítségre mindegyikben szükség van, hiszen az egész városban élnek rászorulók.

Hogy ki jogosult az ingyenes főtt ételre, azt a Szociális Központ határozza meg. A népkonyha működtetésére 2015-ben 50 millió dinárra lesz szükség, melyből Szabadka önkormányzata 20 millió dinárt ad. A többit továbbra is a Vöröskereszt teremti elő támogatói segítségével. Az év végéig mintegy 300 000 adag főtt ételt adományoznak a legrászorultabb polgárok számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..