home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Milyen tagozatok nyílnak a zentai középiskolákban?
Tóth Lívia
2022.05.20.
LXXVII. évf. 20. szám
Milyen tagozatok nyílnak a zentai középiskolákban?

A lehetőségek széles palettája várja mindazokat a diákokat, akik szeptembertől a zentai középiskolákban szeretnének továbbtanulni — hangzott el az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón, melyen az intézmények igazgatói mellett részt vett Juhász Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja is.

A Zentán működő négy középiskolában az ősztől 330 elsős diák kezdheti meg tanulmányait, 240 magyar, 90 pedig szerb nyelven.

A Zentai Gimnázium az elkövetkező tanévben is három első osztályt tervez nyitni 30-30 diák számára, egy-egy szerb és magyar tannyelvű általános tagozatot, illetve egy magyar tannyelvű társadalomtudományi-nyelvi tagozatot — emelte ki Ujházi Éva igazgató. A gimnáziumok reformja tartalmazza a két év múlva esedékes, kötelező állami érettségit, ami a jelenlegi második osztályosokat érinti. Így náluk szervezték meg a próbaérettségiket, anyanyelvből, matematikából és egy választott tantárgyból.

Az egészségügyi középiskolába az egészségügyi nővér-technikusi szakon egy-egy szerb és magyar tannyelvű osztályt nyitnak 30-30 tanulóval, a gyógyszerész technikusi szakon pedig egy magyar tannyelvű osztályt terveznek szintén 30 diákkal — jelentette be Nagy Abonyi Zoltán igazgató.

Az egészségügyi középiskola engedélyt kapott az egészségügyi nővér-nevelői szak megnyitására is. Ha ezt valaki befejezi, óvodában vagy bölcsődében tud majd elhelyezkedni. A következő tanévben viszont még csak átképzésre várják az érdeklődőket — négyéves középiskolai végzettségű személyeket képeznek át egészségügyi nővér-nevelőnek.

Zsíros Jankelić Anikó, a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója elmondta, magyar nyelven kereskedelmi és szolgáltatási ügynök (kommercialista), illetve pénzforgalmi és számviteli technikusi szakot nyitnak, szerb nyelven pedig kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szakot. Ezeken 60 diák magyar, 30 pedig szerb nyelven tanulhat.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban a matematikai, a számítástechnikai és a képzőművészeti technikusi szakra is 20-20 tanulót vesznek fel magyar nyelven — tájékoztatott Csikós Pajor Gizella igazgató. A felvételi náluk már megtörtént, melynek az eredményei is ismertek.  

A középiskolák vezetői a sajtótájékoztatón összegezték az elmúlt iskolaév eredményeit, a versenyeken elért helyezéseket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..