home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Milyen legyen a babaszoba?
(Összeállította: vas)
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Milyen legyen a babaszoba?

Ha nemsokára újszülött érkezik a családba, a szülők a boldogság közepette egy fontos kérdéssel szembesülnek: milyen legyen a babaszoba? Megfelelő kialakítása nagy lakberendezési kihívás, sok szempontot kell figyelembe venni, a babát ugyanis itt érik majd az első és legfontosabb benyomások.

A képek, a függöny vagy a tapéta színe nagyban befolyásolja a gyermek közérzetét, ezért megnyugtató, kényelmes és főleg biztonságos környezetet kell kialakítani. Persze nem elhanyagolható szempont az anyuka kényelme sem. Egy fotel vagy egy kanapé elhelyezése a kiságy közelében megadja azt a szükséges komfortérzetet, amely például a szoptatás, az etetés intim pillanataihoz feltétlenül szükséges. Fontos a sok tárolóhely a rengeteg új babaholminak és a pelenkázóasztal is. Kerüljük az éles sarkokat, a nem megfelelően rögzített bútorokat, a dekorációs kellékeket, valamint az allergén anyagokat.

A rendkívül élénk vagy sötét árnyalatokat leszámítva a csecsemő szempontjából nincs jelentősége, hogy milyen színű a fal, ahogyan annak sincs, hogy macikkal, bárányokkal vagy őzekkel van-e díszítve. Nem is kell elsietni a dekorálást, mivel a pici az első hónapokban még nem sokat fog fel a világból, később pedig megeshet, hogy az általunk megfelelő faldísznek vélt Bambi helyett a gyermek inkább a hercegnők, pónik iránt érdeklődik majd. Ebben az időszakban nem a figyelemfelkeltés, hanem a megnyugtatás a cél. Kezdetben a harmonikus szobabelső elsősorban az édesanyára hat. Szívmelengető érzés belépni abba a szép helyiségbe vagy szobarészbe, amely a csöppségé. A kisbaba jó közérzetét pedig leginkább az édesanya jelenléte, melegsége, nyugalma teremti meg.

A falak festésekor tartózkodjunk a harsány színektől, mert előfordulhat, hogy az ilyen árnyalatok nyugtalanítják a kisbabát, ezenkívül kötöttebbé teszik a bútor-, függöny- és szőnyegválasztást. A kicsik alvására jó hatással vannak a halvány, pasztellszínek. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy a kisfiúk birodalmában minden csak kék, a kislányokéban pedig minden csak rózsaszín lehet. Keressünk egy árnyalatot, amely megadja a helyiség hangulatát, az apró részletek pedig legyenek élénkek. Ettől lesz igazán vidám a babaszobánk.

Ha a gyerkőc nemétől tesszük függővé a színválasztást, akkor is mindenképp finom, visszafogott árnyalatokban kell gondolkodnunk. Kislányok esetében jellemzően a rózsaszín vagy a sárga/narancssárga, kisfiúkéban pedig a zöld és a kék jöhet számításba.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..