home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Milyen hatása van egy magyar rádióműsornak a szórványban?
P. F. M.
2006.01.04.
LXI. évf. 1. szám
Milyen hatása van egy magyar rádióműsornak a szórványban?

A nezsényi templom,,Az ember szavakkal gondolkodik, és szavakkal csatázik. A leghatalmasabb fegyver a gondolat és a szó. Élesítsd e fegyvereidet, hogy megélhess az élet harcában, mert az élet harc, s az erős megállja.” (Babits Mihály)Így is jellemezhetnénk a Szécsányi Rádió magyar műs...

A nezsényi templom

,,Az ember szavakkal gondolkodik, és szavakkal csatázik. A leghatalmasabb fegyver a gondolat és a szó. Élesítsd e fegyvereidet, hogy megélhess az élet harcában, mert az élet harc, s az erős megállja.” (Babits Mihály)
Így is jellemezhetnénk a Szécsányi Rádió magyar műsorának eddigi életútját. Három évvel ezelőtt, 2002. december 22-én indult a 96,3 MHz-en. Az adás fő célja Szécsány község magyarságának a felkarolása és nemzeti öntudatának erősítése volt, és az is maradt. Három év telt el azóta. Ez alatt az idő alatt háromszor szüntették meg. Hogy miért, azt a szerkesztőség tagjai ma sem tudják, hiszen a tarka műsorban sohasem politizáltak, a fő irányvonal a hagyományápolás, a magyar nóta szeretete volt, és a helyi jellegű információk közvetítése a hallgatóságnak. Nem kis utánajárás, lobbizás után a négytagú csoport által készített program ismét halható lett a megszokott időpontban, vasárnap este fél hétkor. A stáb tagjai: Szuflek György, Hegedűs Antal, Penjóf Albert és Palkovics Mária. Bókáról, Kanakról, Nezsényből, Ólécről, Ürményházáról, Zichyfalváról, Árkodról, Istvánfalváról, Módosról, Káptalanfalváról, Magyarittabéről, sőt, a szlovák lakosságú Istvánvölgyről (Hajduèica) is jelentkeztek hallgatók.
Ahol a magyar ajkú ifjúság egymás között már szerbül beszélget, nem pedig az anyanyelvén, ott egy ilyen jellegű helyi rádióműsor, ha csodákra ugyan nem képes is, de még mindig sokat tehet. A műsor hatására lassan ébredezni kezdett a maroknyi magyarság, és a szerkesztőséggel együtt 2003-ban Nezsényben megalakult a Magyar Kultúrkör. A plébánián kapott helyet, ahol megkezdhette munkáját az anyanyelvápoló és a kézimunka szakcsoport. A Braæa Stefanoviæ Általános Iskola tornatermében pedig a magyar tánccsoport tagjai járják a frisseseket. Sokan vegyes összetételű családból származnak, de szívesen jönnek a próbákra. Nagy sikerélménynek számított, hogy az idén először vehettek részt a Gyöngyösbokrétán. Fergeteges élménnyel tértek haza, ami nagy lendületet adott a további munkához.
A műsorból az aktualitások sem maradnak ki. Mostanában igen sok riport készült az árvíz sújtotta térségben, figyelemmel kísérik a segélyszállítmányok érkezését, és részletes tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek. A szerkesztőség tagjai szeretnék, ha egy komolyabb magyar szervezet, például a Magyar Nemzeti Tanács venné védőszárnya alá az adásukat. Jelzést, illetve útmutatást kívánnak abban a labirintusban, amelyben lassan elvesz a szórványmagyarság. Csak együtt lehetünk erősek, és csak együtt állhatunk meg az élet viharában, mielőtt apró porszemként elsodorna bennünket ezekről a tájakról -- üzente a Szécsányi Rádió magyar szerkesztősége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..