home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Milyen az ideális iroda berendezése?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.04.27.
LXXII. évf. 16. szám
Milyen az ideális iroda berendezése?

Varázsolni nem csak szavakkal lehet

A munkavállalók lelki állapotára, munkakedvére, teljesítőképességére, ötletességére is hathat egy észszerűen berendezett iroda. A cégek hozzáállása mégis vegyes ebben a témában. Általában akkor vásárolnak új berendezéseket, ha új helyre költöznek, esetleg arculatot váltanak — máskülönben maradnak a régi, elavult bútorok. Napjainkban azonban egyre több cégvezető ismeri fel az irodák ergonomikus berendezésének fontosságát.

Az ideális bútorzat kiválasztásakor nagyon fontos szempont, hogy minden elem megfeleljen a szükséges funkcióknak. Lényeges, hogy az irodatechnikai eszközök — számítógépek, nyomtatók, faxok, fénymásolók — célszerűen legyenek elhelyezve. Úgy kell elrendeznünk őket, hogy mindegyiknek meglegyen az állandó helye. Kerüljük a zsúfoltságot is, és tudatosan döntsünk a lehetőleg tágas terek mellett. Az irodán belüli közlekedőutakra érdemes 100-120 cm, illetve a bútordarabok között is legalább 60 cm távolságot hagyni.

Előnyös az egyszerű íróasztal és a számítógépasztal funkcióinak egyesítése. Erre remek megoldás az úgynevezett L alakú asztal. Van különbség a bútorok anyagát illetően is. Fontos, hogy vastagabb, keményebb anyagokat használjuk, hiszen azoknak nagyobb a teherbírásuk. Az is lényeges, hogy milyen a padlózat a helyiségben: ha szőnyeggel van borítva, akkor a bútor lábazata lehet ugyanolyan anyagból, mint a többi rész, viszont ha hidegburkolattal van dolgunk, akkor érdemes inkább fémlábas asztalt választani, mert így a felmosás nem károsítja.

Arra is kell gondolnunk, hogy ügyfelek fogadásakor nagyobb asztalfelületre van szükség, legyen hely az anyagoknak, feljegyzéseknek, számláknak. Erre alkalmas egy toldalék a már meglévő asztalhoz — ha kisebb helyünk van, akkor ez lehajtható is lehet.

Az irodákban a rengeteg irat is gondot okozhat. A sok papírnak súlya is van, éppen ezért fontos, hogy az akták tárolására kinevezett polc vagy szekrény nagy teherbírású legyen. Mindamellett nagyon lényeges, hogy a szekrénypolcok elosztása pontosan illeszkedjen a használatos irattároló eszközök méretéhez, valamint hogy a helyet optimálisan használjuk ki. Azt is el kell dönteni, hogy az irattartó szekrényeken legyen-e ajtó, vagy elegendő, ha polcokat szerzünk be. Ha nem szeretnénk, hogy a dolgainkat bárki láthassa, vagy ha el akarjuk zárni őket, akkor a szekrény jobb választás.

Az irodákban a bútorzaton kívül fontos figyelnünk az optimális világításra is. A kérdéskört gyakran tévhitek övezik. Például ha a sötét bútorzatú, illetve a sötétre festett falú irodát éles neonvilágítással szeretnénk ellensúlyozni, általa pedig vizuálisan világosabb, tágasabb teret létrehozni, akkor éppen ellenkező hatást érünk el! Ehelyett célravezetőbb már eleve világosabbra — bézsre, sárgára, napsárgára — festeni a falakat, és melegebb fényeket használni. A sötétebb színeknek egyébként lehet helyük az irodánkban, ám ezeket inkább kiegészítőként hagyjuk meg egy-egy szék, karfa vagy egyéb bútordarab, esetleg dekorációs elem formájában. Ezzel hozzájárulhatunk a harmonikus összképhez.

A megfelelő világítás kialakítása és a zsúfoltság elkerülése mellett a munkavállalók személyes környezetére is oda kell figyelnünk, ha ergonómiailag ideális munkahelyet szeretnénk. Ehhez a saját iroda megfelelő rendben tartása a kulcs. Az íróasztal tükrözi a személyiséget is, ha ugyanis belül harmónia honol, akkor az íróasztalon is rend van, illetve ha káosz uralkodik belül, akkor a munkavállaló jó eséllyel hagy maga mögött az asztalán is rendetlenséget. A személyes tárgyak is nagymértékben hozzátartoznak a munkakörnyezet otthonosabbá, komfortosabbá tételéhez. Néhány családi fotónak, kabalának, apróságnak lehet helye az asztalunkon, ám az arányokra ügyelni kell, ideális esetben legfeljebb a munkafelület 10-20 százalékát foglalhatják el.

Kellemes hatást érhetünk el, ha néhány zöld növény is található a helyiségben. Ez nemcsak kedvezőbb hangulatot teremt, hanem a levegő is tisztább lesz. De ezt csak akkor alkalmazzuk, ha a növényekről később sem fogunk megfeledkezni. Egy irodában ugyanis a száraz, fonnyadt virág az egyik legkiábrándítóbb látvány. Ennél talán csak az kiábrándítóbb, ha olyan emberek neve szerepel a cégtáblán vagy az ajtón, akik már régóta nem dolgoznak a vállalatban, illetve a sok évvel ezelőtti naptár is ebbe a kategóriába tartozik. Fontos, hogy irodánk azt sugallja, vállalkozásunk naprakész, és tisztában van az aktualitásokkal, ezáltal pedig mi magunk is.

A tárgyalót egy nagyobb, tágasabb helyiségbe érdemes tervezni, hiszen nemritkán több ügyfél tartózkodik benne. Megemlíteném továbbá az ügyfél-várakoztató szobát is, melybe nem íróasztalt, hanem klubasztalt és -foteleket érdemes elhelyezni a kényelem érdekében.

Egy irodaház életében jelentős szerepet kap a kis méretű konyha is, hiszen például itt főzzük nap mint nap a kávénkat. Egy mosogatóra és egy kisebb hűtőszekrényre mindenképp szükség van. Ezek a helyiségek általában kicsik, ablak nemigen van rajtuk, emiatt a megvilágításnak kiemelt szerepe van.

Ha a berendezés során figyelembe vesszük ezeket az ötleteket, akkor nemcsak mi és munkatársaink, hanem ügyfeleink is jól fogják érezni magukat irodánkban. Egy tárgyalásnál pedig fontos, hogy ne csak verbálisan kommunikáljunk. Érzéseinket és személyiségünket sokszor szavak nélkül tárhatjuk a másik elé, ebben pedig segítségünkre lehet a miliő és a belsőnket tükröző, ízléses és lágy dominancia, mely tolakodás nélkül hagy nyomot a másik félben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..