home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Milyen a hagyományos muzslyai lakodalom?
Kónya-Kovács Otília
2022.06.07.
LXXVII. évf. 22. szám
Milyen a hagyományos muzslyai lakodalom?

A Rémusz Hagyományápolók Egyesületének a Muzslyai Lakodalom az egyik legnagyobb rendezvénye. Ennek lényegét Bacsó Mihály elnök ecsetelte. Mint mondta, az a céljuk, hogy a régi szokásokat fenntartsák, mivel manapság már a házasságkötésekre is mind kevesebb a példa, a régi családi összejöveteleket pedig fölváltották a nyugati stílusú estek, hiszen kibérelnek egy éttermet vagy lakodalmas termet, és ott bonyolítják le az esküvőt.

— Egy ünnepélyes vacsorát rendeznek, ami nagyon, de nagyon messze áll a valamikori muzslyai lakodalmi szokásoktól. Mi azt szeretnénk, ha a fiatalok visszatérnének ezekhez a hagyományokhoz, ezért már tizenhét éve minden alkalommal megismételjük, létrehozzuk ezt a hagyományos lakodalmat — magyarázta Bacsó Mihály, a Rémusz Hagyományápolók Egyesületének elnöke.

A Muzslyai Lakodalom elnevezésű rendezvényt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki még jól emlékszik a régi, sátoros lakodalmakra, melyekre manapság már nincs példa.

— Muzslyai lakodalomnak nevezik, és valóban az is, de szerintem bánátinak is nevezhető, mert a környékbeli magyar településeken mi szerencsére megtapasztaltuk ezeket a nagy sátoros lakodalmakat. A modern kor azt hozta, hogy egyre kevesebb a lakodalom, és ha van is, az már más módon történik. Ezért fontos, hogy fölelevenítik a régi formát, és próbálják idecsalogatni a fiatalokat is. A megfelelő fogalmazás talán az, hogy átmentik a hagyományokat, aminek óriási jelentősége van. Csodálattal nézem, hogy a nyitórendezvényen reggel a vőfélyekkel, a koszorúslányokkal együtt megmozdul a falu, mert valójában nemcsak egy civil szervezetről van szó, hanem egy összefogásról is, hiszen több egyesület is kiveszi a részét a programból. Az esti bálban — vagy inkább lakodalomban — valóban menyasszonyi meg menyecskeruhában vonulnak ki a fiatalok, mert még ilyen bemutató is van, illetve a vőfély-koszorúslány párosok. Valóban úgy érzi magát az ember — én többször részt vettem ezen —, mintha nem egy hétköznapi bálban, hanem lakodalomban volna.

A Muzslyai Lakodalomnak az esti részét a vőfélyek és a koszorúslányok bonyolították le, de a koszorúslányok már a délelőtt folyamán is tűzgélték a rozmaringokat, melyek azt jelképezik, hogy a viselőjük hivatalos a lagziba. Ezúttal a nagyvőfély szerepét Sziveri László töltötte be, aki sokszor elkurjantotta már a „Tarts kormányt, muzsikus!” rigmust, de sok vőfélyverset tud a lakodalom minden mozzanatára, több változatban is.

— A vőfélyeknek az a dolguk, hogy szórakoztassák a vendégeket. Persze a vendégektől is nagyon sokban függ, milyen lesz a lakodalom, de nem annyira, mint a vőfélyektől, akiknek a koszorúslányokkal együtt arra kell törekedniük, hogy fönntartsák a lakodalmi vigasságot az elejétől kezdve az utolsó vendégig — összegezte a legfontosabb tudnivalót.

A Muzslyai Lakodalomban a násznagyék szerepét a Palatinus házaspár töltötte be, mely már nagyon várta ezt az alkalmat.

— Úgy készültünk, mint az igazi lakodalomra, mert egész héten a hagyományápolóknál folyt a munka, nagy volt a sürgés-forgás. Mi is részt vettünk benne, meg hát odahaza is volt egy kis izgalom, habár az életünk során már voltunk kétszer-háromszor násznagyok. Ez nem mindennapi esemény, egyúttal nagy megtiszteltetésnek is éreztük, hogy minket választottak — mondta Palatinus Aranka, majd még hozzáfűzte, hogy a násznagyék mindenkivel kezet fognak, és mindenkit megkínálnak jó házi pálinkával vagy valamilyen más itókával. Mivel maga szokta főzni a pálinkát, ezúttal egy ötéves, jó párlatot választottak, és azt kínálták a lakodalomba érkezőknek.

Igazi, régi tortatartón láthattuk a hagyományosan kidíszített reformtortát, melyet jól megtáncoltattak a násznép felvonulásakor, a községházától a Petőfiig. Rövid időre megálltak a templom előtt, ahol Kalapis Sztoján atya áldotta meg a jelenlevőket.

A násznép ünneplősen volt felöltözve, vagy ha úgy tetszik, mindenki jól ki volt csípve, és útközben nótaszóval vonultak, hiszen a hagyományápolók muzsikusai húzták a talpalávalót. A násznagyné elárulta, ők nem nagyon mulatósak, de azért kényelmes cipőt húztak. 

Palatinus János arról számolt be, hogy az ilyen „játszási” lakodalmat ő szervezte meg első alkalommal Muzslyán. Felidézte, hogyan is járt, amikor egészen fiatalon először násznagyoskodott. Tanácsot kért egy idősebb barátjától, mondván, nem tudja, mi a dolga a lakodalomban, a barát pedig elmondta, ne aggódjon, majd ő mindent elmagyaráz neki. Elhívta valahova, és mire visszament, már ott volt a helyén a seprű, melyet aztán bőségesen ki kellett fizetni, hogy kiváltsa a helyét. A régi lakodalmakban bizony előfordultak ilyen viccek is.

A Muzslyai Lakodalomban „mutatóban” ott volt a vőlegény és a menyasszony is, a Tina szalon jóvoltából pedig menyasszony- és menyecskeruha-bemutatót szerveztek. A zenészek kitettek magukért, húzták a talpalávalót rendületlenül, így a vigasság szépen zajlott.


A szerző és Zsáki Ervin felvételei

A hagyományápolók a délelőtt folyamán főzőversenyt tartottak, a versenyzők lakodalmi disznópaprikást főztek, a házi pálinkákat is zsűriztették azok, akiknek fontos volt, hogy megmérettessék a kisüstijeiket, de volt süteményverseny is, melynek keretében külön értékelték a sós, illetve az édes süteményeket.

Az ünnepség része volt a kultúrműsor is. Felléptek a muzslyai iskola népdalénekes csoportjai, a Méhecskék és a Cinegék, a Liptai Hanna és Süveg Zita alkotta kettős, továbbá a nagybecskereki Pionir Művelődési Egyesület néptánccsoportjai, valamint a zenekaruk. Színre léptek a Muzslai Petőfi Sándor MME szakcsoportjai, a citerások, a vegyes kórus, a Cickafark énekcsoport, a Harmatcsöpp és a Százszorszép néptánccsoport.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..