Milliós beruházás Szerbia dohányiparába

Milliós beruházás Szerbia dohányiparába

A Japan Tobacco International (JTI) ebben az évben 6 millió dollárt fordít szerbiai érdekeltségeinek a fejlesztésére és bővítésére. Ennek a nagyméretű beruházásnak a része az a dohányfeldolgozó egység is, amelyet számos rangos vendég és gazdasági szakember jelenlétében ünnepélyes keretek között a múlt héten adtak át a zentai gyárban. Az új üzemrészleg nem csak a vállalat kapacitását, hanem az alkalmazottak számát is növeli.

Szerbiának fontos, hogy vonzó befektetési tereppé és biztos partnerévé váljon az olyan sikeres külföldi cégeknek, mint például a japán tulajdonban lévő dohánygyár. Mindent megteszünk, hogy újabb beruházásokra ösztönözzük őket, ezért a minisztérium igyekszik megvédeni a dohánytermékek árusítását, és kiküszöbölni az illegális kereskedelmet — mondta Dragan Glamočić mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, majd hozzátette: felügyelőik október elsejétől naponta terepen vannak és ellenőrzéseket végeznek.

A továbbfejlesztett termelési egység 30%-os kapacitásnövelést és újabb 40 idénymunkás alkalmazását teszi lehetővé — nyilatkozta Danilo Stojanović, a Japan Tobacco International zentai részlegének igazgatója, és jelezte, hogy a jövőben is hasonló újításokkal és beruházásokkal szeretnének hozzájárulni az őket befogadó község gazdasági fejlődéséhez.

Chris Woods, a JTI Nyugat-balkáni részlegének vezérigazgató alelnöke szerint az újítás a fejlődés szempontjából kiemelten jelentős a vállalat és Zenta számára, a várost ugyanis export központként használják a nyugat-balkáni országok felé. Felszólalásában hangsúlyozta, az invesztíció azért is fontos, mert olyan környezetben tevékenykednek, ahol növekvőben van a vágott dohány illegális kereskedelme, ami 18 milliárd dináros veszteséget okozhat az állami költségvetésben.

Az eseményen jelen volt Peter Kilburg, a cég dohány-feldolgozási részlegének alelnöke és Masafumi Kuroki, a Japán Császárság belgrádi nagykövete is, aki megjegyezte: a JTI jelenléte kiváló példa Japán és Szerbia gazdasági együttműködésére, s reményét fejezte ki, ez arra bátorítja hazája többi befektetőjét, hogy üzleti vállalkozását erre a térségre is kiterjessze. 

A JTI 2006-ban vásárolta meg a zentai dohánygyárat. A vállalkozásba azóta több mint 140 millió dollárt fektetett be, korszerűsítette a termelési csarnokokat, 95 millió dolláros dohány- és cigarettakivitelt valósított meg. Szerbia cigarettaexportja a zentai dohánygyár közreműködésével Montenegróba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Horvátországba, Albániába irányul, a dohányt viszont az Európai Unióba szállítják. A vállalatnak a magánosításkor 77 dolgozója volt, napjainkban viszont Zentán és Belgrádban több mint 300 embert foglalkoztat, de évente mintegy 270 idénymunkást is alkalmaz.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Gazdaság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Milliós beruházás Szerbia dohányiparába
Interjú
  • Lackó Varjú Sára
  • 2014.01.29.
  • LXIX. évfolyam 5. szám
Facebook

Támogatóink