home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mikrobiológus és fest?!
Kónya-Kovács Otília
2015.01.18.
LXX. évf. 3. szám
Mikrobiológus és fest?!

Első alkalommal szervezték meg a közelmúltban Budapesten az Art-Expo amatőr kortárs művészeti kiállítást, melyre egy muzslyai képzőművész is meghívást kapott. A szervezők egyike a közösségi portálra feltöltött munkáira figyelt fel, és megkérte, ha teheti, vegyen részt a bemutatkozáson.



Hallai Tímea
a meghívást nagy megtiszteltetésnek tartja, boldog, hogy az élvonalba tartozó magyarországi művészek mellett egyedüli vajdasági kiállítóként megállta a helyét. Az Art-Expón nyolcvannyolc — főként amatőr — képzőművész mutatta be alkotásait, de voltak közöttük akadémikusok, valamint kézművesek, textilesek és néhány művelődési egyesület is helyet kapott.

Tímea huszonhárom alkotását vitte el Budapestre, főleg olajfestményt, csendéletet, tájképet és néhány grafikát. Minden kiállító az utóbbi két év munkájának „gyümölcsét” mutathatta be. Tímea kedvenc témája a természet, és leginkább azokat a pillanatokat szereti megragadni, amelyekben van mozgás, és ezáltal az életet tudja érzékeltetni. Festménye láttán egy művészettörténész úgy fogalmazott, hogy bele szeretne lépni a képbe...

Tímea, mint mondta, nem túlságosan régóta — mintegy öt éve — foglalkozik festészettel, 2010-ben kezdett el ismerkedni az olajfestékkel és -festészettel. Hamar rájött, ez az ő technikája, és azóta nem is tágít mellőle. Nem véletlen, hogy a természet vonzza a fiatal képzőművészt, hiszen mikrobiológus, és éppen mesterképzésre jár. Sokszor rá is kérdeznek, hogyan lehetséges, hogy egy mikrobiológus fest. Tímea szerint a mikrobiológia és a képzőművészet is egy-egy „magánvilág”, és az ő életében e kettő harmóniában van, kiegészíti egymást. Általában két-három képen dolgozik egyszerre, és az érzelmeitől függ, milyen munkák kerülnek ki a keze alól. Azt mondja, talán egy hetet bír ki alkotás nélkül, és ha a száradásra kell várnia, már hiányérzete van. A beszélgetéskor éppen két csendélet állt félig készen, a zimankós téli időre pedig egy nyári tájkép tervét dédelgette: tengerpartot naplementével.

Az öt év alatt nagyjából ötven olajfestményt készített el, és sokat el is ajándékozott. Úgy érzi, ha valakinek örömet tud szerezni egy festménnyel, szívesen odaadja. 

A budapesti kiállításon, mint fogalmazott, megmérettette magát. Látta, hol tart valójában, és úgy gondolja, jó úton halad, érdemes ezt csinálnia. Az Art-Expón újabb két kiállításra kapott meghívást, az egyikre már januárban sor kerül ugyancsak Budapesten, egy képcsarnokban. A másik felajánlást egy akadémiai festőművész tette, aki fel szeretne karolni néhány fiatal művésztársat, és egy közös, tavaszi tárlatra invitálta őket.


Hallai Tímea festőművész kiállítására január 31-én, szombaton, 17 órakor kerül sor a budapesti UnioGalleryben (Dob utca 72.)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..