home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mikor és hova utazhatunk?
Tóth Lívia
2020.06.08.
LXXV. évf. 23. szám
Mikor és hova utazhatunk?

Közeledik a nyár, bizonyára mindenki tervezgeti a nyaralást. Vagy inkább várja a híreket a határnyitásokról, a turisták fogadásáról, az intézkedésekről. Sokan viszont még a rendkívüli helyzet „beköszöntése” előtt lefoglalták a pihenésük időpontját, befizették az előleget, esetleg a teljes összeget. A szerb kormány szabályozta, hogy az ilyen esetekben mit tehetnek az utazási irodák. De természetesen még számos nyitott kérdés maradt.

A zentai Domus utazási iroda huszonöt éve áll az ügyfelek szolgálatában. Németh András igazgató és tulajdonos elmondta, ez eltelt negyed évszázadban sok nehéz helyzetet éltek túl, reméli, ezúttal is igaz lesz a mondás, hogy minden jó, ha a vége jó.

— Az 1999. évi NATO-bombázások hasonló krízist okoztak a munkánkban, de az az időszak — a kollégám megfogalmazása alapján — abban tért el a jelenlegitől, hogy csak a mi országunkat érintette, kilábaltunk belőle, és haladt az élet tovább. Most viszont világméretű problémával állunk szemben, melyet sokkal nagyobb erőfeszítéssel tudunk legyőzni. De megpróbáljuk! Az emberek a karantén, a bezártság után mennének valahova, mert úgy érzik, rájuk fér a kikapcsolódás. Ezt bizonyítja, hogy vannak új érdeklődők, akik most döntötték el, hogy utaznának. Előbb a buszos és az egyéni utak valósulhatnak meg. Görögországba június közepétől indulhatnak a csoportok, a négy állam, Bulgária, Görögország, Észak-Macedónia és Szerbia közötti egyezmény alapján ugyanis turisztikai céllal, karantén és koronavírusteszt nélkül június 15-e után léphetünk ezeknek az országoknak a területére. Montenegró a szerbiai állampolgároknak még nem hagyja jóvá a beutazást, és várjuk a horvát hatóságok döntését is, mert jó lenne, ha a horvátországi nyaralásokat is beindíthatnánk június 20-a körül. Az uniós államok polgárainak viszont megnyitották a horvát határt, tehát magyar útlevéllel elvben mehetnénk, de rebesgetik, hogy nem elég a kettős állampolgárság, lakcímkártya is kell. A repülős utak tekintetében a legelső piac, mely megnyílik majd, Görögország és a görög szigetek lesznek. Július legelején várható, hogy elindulnak a charterjáratok Korfura, Krétára, Szantorinire, Zákinthoszra és más helyekre. Törökország déli részén főként Alanya és Antalya a célállomások, de szó van róla, hogy északon Kuşadası is megközelíthető lesz repülővel. Olaszország és Spanyolország, mivel mindkettő a legfertőzöttebb országok közé tartozott, nincs a javasolt listán, de ettől eltekintve Spanyolország valószínűleg megjelenik majd a kínálatban. A távolabbi helyszínek közül Egyiptom és Tunézia még várat magára, de remélhetőleg rövidesen ott is beindul a turisták fogadása.


Németh András (Horváth Zsolt felvétele)

* Mi a helyzet azokkal, akik már korábban lefoglalták, befizették a nyaralásukat, de most nem szeretnének útra kelni, vagy az időpont nem alkalmas számukra?

— A szerb kormány április 30-ai rendelete értelmében az összes olyan utazásnál, amelyet március 15-e előtt kötött szerződéssel foglaltak le, három opcióból választhat az ügyfél. Kihasználja az utazást akkor, amikor időpontja van, vagy átfoglalással még ebben az évben, illetve a jövő évre is halaszthatja, pénzvisszatérítésre viszont 2022 januárjától van lehetőség. Egyes irodák rugalmasabban próbálják rendezni a helyzetet, és megengedik, hogy a befizetett összeg értékében kapott utalványt a tulajdonosa átruházza egy másik személyre, rokonra, barátra, ismerősre, aki elutazik helyette. A hosszú évek, évtizedek alatt kialakult bizalmat ugyanis nem szabad elveszíteni, ezért törekedni kell a megfelelő megoldásra. Az ügyfeleink többsége évek óta visszatér hozzánk, és tudja, nem hagyjuk cserben. A gond az, hogy az összegeket az irodák előlegként befizették a külföldi hoteleknek, repülőtársaságoknak, és onnan elég nehéz visszaszerezni. Az eddigi tapasztalat alapján a klienseink között vannak, akiket a rendkívüli helyzetben a munkahelyükön köteleztek a szabadságuk felhasználására, új cégben helyezkedtek el, és hat hónapig nem kaphatnak szabadságot, vagy megszűnt a munkahelyük, és nem utazhatnak. Emellett azok is itt vannak, akikre olyan hatással volt a koronavírussal kapcsolatos médiakampány, hogy nem mernek utazni. Ők inkább az utalványt kérik, a többség pedig az év folyamán valamikor másik dátumra teszi át az üdülését. 

* A Domusban milyen utazások maradtak el a járvány miatt?

— A saját szervezésünkben egy-egy autóbusznyi utas ment volna Olaszországba és Prágába — utóbbinál sajnos a szállásra kifizetett előlegünk is „beragadt” —, valamint 1600 diák egynapos osztálykirándulását kellett lemondanunk. A diákkirándulásokat nem fizettettük meg előre, a római csoportnál is szinte mindenki indulás előtt törlesztett volna. Nekünk a közvetített utazásokból származó befizetéseken kívül, melyek a társirodánál maradtak, nagyobb kinnlevőségünk nincs.

* Vannak-e még nyitott kérdések, bizonytalanságok az utazásokkal kapcsolatban?

— Júniustól életbe lép a rendelet, mely szerint az autóbuszban minden ülőhelyet el lehet foglalni, de a maszk és a kesztyű használata kötelező. Továbbra is nagyon sok ellentmondás van az előírásokban, mert az autóbuszokban nem lehet bekapcsolni a légkondit, viszont a bevásárlóközpontokban szabad. Elterjedtek bizonyos hírek is, melyeket fenntartásokkal kell kezelni. A világhálón (értsd: Facebook) rengeteg álhír és álinformáció kering. Az a legjobb, ha az utazni vágyó a kiválasztott turisztikai irodánál érdeklődik, mert az ott dolgozók tényszerűen tájékoztatnak. Minden egyértelműbb lesz július első felében, amikor az első turnusok hazaérkeznek, és elmondják a tapasztalataikat. Ők lesznek azok, akik feltérképezik, hányan tartózkodhatnak a vendéglőben, hogyan működik a svédasztalos ellátás, miként lehet strandolni, vannak-e plexiüvegből készült térelválasztók a strandokon, stb. Erre egy kicsit még várnunk kell, mert az első csoportunk június 19-én indul Görögországba.

* A Domus iroda számos utat szervez Magyarországra és Erdélybe is.

— Amióta megnyílt a határ, az egy-két napos magyarországi utazások megvalósíthatóak, de csökkentek a lehetőségek. A mórahalmi kirándulások kétségesek, mert a fürdőben is különféle szabályok érvényesek, például a medencében 4 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat. A kulturális események nagy többségét Magyarországon lemondták, nyáron nincsenek színházi előadások sem, így maradnak a várak, kastélyok, múzeumok. Nagy előnyünk, hogy az utazási irodánk tavaly beszerzett egy modern audiofelszerelést, így a személyek közötti másfél méteres távolság is betartható, hiszen az idegenvezető hangja mindenkihez eljut. 

* Úgy tűnik, ezen a nyáron sokkal népszerűbbek lesznek a belföldi, szerbiai utak.

— Igen, de erre számítva bizonyos helyszíneken már most nagyon megemelték az árakat. Nekem van egy jó ajánlatom, Kopaonikon öt éjszaka teljes ellátással 15 000 dinár, aki pedig kiválthatja az 5000 dináros utazási utalványt, annak annyival kevesebb. Nemsokára mi is beindítjuk az egynapos belföldi programjainkat. Amit eddig főleg a diákoknak kínáltunk, azzal most a felnőttközönséget is megpróbáljuk megcélozni. Például Aracs, ebéd az óbecsei halastó éttermében, majd Óbecse látnivalói vagy a Császár-tó szépségei, a naiv festők múzeuma Kovačicán és séta Nagybecskerek központjában. Versec és a vár, esetleg egy borkóstolóval, a nyugat-bácskai régióban Zombor bezdáni hajókázással és halpaprikással kiegészítve. A felsoroltak mindegyike 20-25 euróból megoldható. Emellett a szokásos magyarországi egynapos utak is maradnak, például Gyula vagy a szarvasi arborétum, de Budapesten is pótolni szeretnénk az elmaradt parlamenti látogatást, valamint a pesti állatkert és cirkusz felkeresését is.

* Ezekből meg tud élni az utazási iroda?

— Mivel nem vagyunk nagy cég, inkább családi vállalkozásként működünk, így a sok kicsi sokra megy elv alapján el tudjuk érni, hogy fennmaradjunk, és továbbra is vállaljuk az utasok igényeinek kiszolgálását. Én optimista vagyok, hiszem, hogy a második félév hat hónapjában még sok minden megvalósítható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..