home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mihájlovits Miklós világbajnok!
Tóth Tibor
2013.12.24.
LXVIII. évf. 52. szám
Mihájlovits Miklós világbajnok!

A topolyai Mihájlovits Miklós immár kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. Először néhány éve az Egyesült Államokban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, másodszor pedig december első hetében a finnországi Tamperében, a GPA világszövetség által szervezett erőemelő– és fekvenyomó világbajnokságon.

A sub masters (35—39) kategóriában induló versenyző sikere hatalmas eredmény, hiszen mindössze öt hetet készült a világ legjobbjainak találkozójára.

— Ezen a megmérettetésen minden tökéletesen, a tervek szerint alakult. Először azonnal világcsúcsot jelentő súllyal szerettem volna indulni. Láttam azonban, hogy mennyire szigorúak a bírók, ezért inkább megelégedtem a 200 kg-mal. Ez az a tömeg, amelyet az álmomból felébresztve is gond nélkül kinyomok. Általában egy másodpercig kell mellkason tartani a súlyt, itt viszont ez az idő gyakran 2-3 másodperc volt, s úgy gondoltam, inkább óvatosan kezdek. A második kísérlet alkalmával 211 kg-ot kértem, s ezzel (egy kilóval) megdöntöttem a világcsúcsot. A harmadik kísérlet előtt azon gondolkodtam, hogy megpróbálom a 220 kg-ot, végül azonban sokalltam a 9 kg-os ugrást. Így nagyon könnyen kinyomtam a 216 kg-ot, majd negyedszerre 220 kg-ot kértem. A szabályok szerint az, aki három sikeres fogás alatt világ– vagy Európa-csúcsot dönt, egy negyedik kísérletet is kérhet. Igen ám, de általában a harmadik és a negyedik fogás között a versenyzőnek 10-15 percnyi ideje van, többen kérik ugyanis a lehetőséget. Ezen a versenyen azonban csak egy percet pihenhettem, mivel csak én tartottam igényt a negyedik kísérletre. A harmadikat csak 2 : 1 arányban fogadták el a bírók, nem tartottam ugyanis túl sokáig fent a súlyt, és szerintük túl korán kezdtem leengedni. A 220 kg esetében semmit sem bíztam a véletlenre: 5-6 másodpercig is kitartottam, majd leengedtem a mellkasomra, elszámoltam háromig, és utána egyből kinyomtam. Leírhatatlanul örültem ennek az eredménynek, a verseny előtt ugyanis arra számítottam, hogy az első háromban leszek, de arra gondolni sem mertem, hogy megnyerem a világbajnokságot, ráadásul háromszor is világcsúcsot döntök. Csak a versenyre összpontosítottam, a közönség szurkolását sem hallottam, kizárólag a súlyra figyeltem — mondta Miklós.

A második helyezett grúz versenyző 190 kg-ot nyomott ki, Miklós tehát 30 kg-mal teljesített jobban nála, ami hatalmas fölénynek számít a tizennégy tagot számláló kategóriában. A mezőny rendkívül népes volt. Fekvenyomásban több mint százhúszan indultak a különféle kategóriákban, az erőemeléssel együtt pedig a részvevők száma meghaladta az ötszázat. A vb-n egy sporttörténelmi pillanat is született, az orosz Andrej Meljanicsev ugyanis a felszerelés nélküli erőemelésben összesítettben (guggolás, fekvenyomás, felhúzás) 1100 kg-ot teljesített — ez a világon még soha senkinek nem sikerült.

Világbajnokunk a verseny utáni pár napot pihenéssel töltötte, majd belekezdett a lazább, inkább testépítő edzésekbe. A jövővel kapcsolatban még nincsenek konkrét elképzelései.

— Jövőre ez a világszövetség Ausztráliában, Sydneyben rendezi meg a világbajnokságot. Szeretnék rá eljutni, és megvédeni a címem, de nem biztos, hogy össze tudom gyűjteni az ehhez szükséges pénzt. A repülőjegy több mint 1000 euróba kerül, és ehhez jönnek még a szállási költségek. Januárban lesz kész a következő évi versenynaptár, ekkor fogom meglátni, hol tartják a többi versenyt. Szeretnék 2014-ben is megmérettetni, de biztosat még nem tudok mondani. Nagyon hálás vagyok a támogatóimnak: a Pansportnak, a Sat-Traktnak és egy — a neve elhallgatását kérő — topolyai üzletembernek. Remélem, hogy e siker hatására még több támogató felfigyel rám — mondta Miklós.

Az erőemelő eredménye tiszteletet parancsoló, világbajnoki címet ugyanis nem könnyű szerezni. Van, aki egész pályafutása alatt ezért küzd, mégis nélküle kell visszavonulnia. Miklósnak kétszer is sikerült már, pályája végére azonban csak úgy volna szabad pontot tennie, ha ott, a messzi Ausztráliában is a csúcson végezne. Addig még sok izzadságcseppnek kell leperegnie a homlokán, de kitartását és elszántságát ismerve, nem kételkedünk abban, hogy ha eljutna az ötödik kontinensre, onnan is a legfényesebb éremmel térne haza.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..