home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Migránsok ellen tüntettek Szabadkán
Kartali Róbert
2020.02.29.
LXXIV. évf. 9. szám
Migránsok ellen tüntettek Szabadkán

Mintegy ezren tiltakoztak az illegális bevándorlók ellen szombaton Szabadkán. A békés tüntetést és felvonulást egy a Facebook közösségi oldalon szerveződött civil kezdeményezés, a Szabadka egyesült polgárai (Udruženi gradjani Subotice) csoport szervezte meg, amely mára közel 6000 tagot számlál. A tüntetők között voltak idősek, fiatalok, babakocsival sétáló anyukák és gyerekkel érkező családok is.

A tüntetők nagyobb közbiztonságot követeltek, ugyanis az egyre szaporodó migránsbűnözés miatt a polgárok féltik gyerekeiket, a nőket és az asszonyokat, a családokat. A tömeg azt skandálta, hogy nem kérnek a migránsokból, továbbá Magyarországhoz hasonlóan kerítést akarnak az ország déli határára.

A szervezők nevében Saša Demić szólt a tömeghez, mint mondta követelik, hogy a hatóságok az ország határain belül lévő migránsokat tartsák a befogadóközpontokban és ne engedjék meg nekik, hogy Szabadka, illetve az ország más városaiban szabadon sétálhassanak. Kiemelte, hogy a csoport nem politikai szervezet, hanem egy olyan tömörülés, amely a nép hangját és elégedetlenségét közvetíti. Ugyanakkor bírálta az ország vezetőségének migránspolitikáját, hangsúlyozva azt, hogy a toleranciájáról és vendégszeretetéről híres Szabadka és annak polgárai nem fasiszták, utalva ezzel az államelnök minapi televíziós nyilatkozatára. Saša Demić, a tüntetés szónoka szerint a városainkban sétáló illegális bevándorlók a marionett bábként viselkedő politikusok szerint csupán menekültek, miközben azok szerinte dzsihadista harcosok. 

A tüntetők követelték, hogy ne engedjenek be több migránst az ország területére, akik pedig már itt vannak, azokat vessék egészségügyi vizsgálat alá és tartsák őket zárt központokban. A rendfenntartó szervektől a kialakult helyzetre való tekintettel erősebb rendőrségi fellépést várnak el. Követelték azt is, hogy ebben a kérdésben a hatalom ne hozzon döntést egyoldalúan és öncélúan, hanem írjanak ki referendumot, hogy a nép is kifejthesse véleményét.

A fél hatkor kezdődő tüntetés elején, a város főterén még csupán pár száz ember alkotta a tömeget, amely egyre csak gyarapodott, majd végigsétáltak a korzón és végül visszatértek a Városháza előtti térre, ahol már közel ezer ember hallgatta végig és éljenezte a csoport által megfogalmazott követeléseket, amelyet már korábban továbbítottak az illetékeseknek. Mint mondták, sürgős választ várnak a levélre. A szervezők továbbá azt is kijelentették, hogy ha kell, akkor további tüntetéseket is fognak szervezni. A szabadkai tüntetésre egyébként Zomborból és Nagykikindáról is érkeztek, Požarevacon pedig a szabadkaival egy időben szerveztek hasonló jellegű megmozdulást.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..