home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Míg Montenegróban tömeges tesztelésbe kezdtek, Koszovó nem tervezi, hogy nagy számban vizsgálná az embereket
MTI
2020.07.14.
LXXV. évf. 28. szám
Míg Montenegróban tömeges tesztelésbe kezdtek, Koszovó nem tervezi, hogy nagy számban vizsgálná az embereket

Montenegró tömeges tesztelésbe kezdett, hogy kiszűrje a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket, a koszovói kormány viszont a tervek szerint az év végéig mindössze 100 ezer tesztet kíván vásárolni és elvégeztetni, ami a lakosságnak csupán öt százalékát fedi le.

Szerbiában hétfőről keddre 18 360-ról 18 639-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 12 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 405-re nőtt. Az utóbbi néhány napban ugyan háromszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma, Ana Brnabić kormányfő viszont közölte, hogy a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb arra számít, hogy néhány napon belül ismét megnő az esetszám, akkor jelenhetnek meg ugyanis a tünetek azokon, akik az utóbbi napokban tüntettek vagy tömeges rendezvényeken, ünnepségeken vettek részt. Közölte, a válságstábnak azt fogja javasolni, hogy szerdától Szerbia egész területén kötelező legyen a maszk viselése zárt térben, ez az előírás ugyanis eddig csak a járványgócokra volt érvényes.

Koszovóban egy nap alatt 4931-ről 5118-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hat halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek az utóbbi 24 órában, ezzel 108-ra nőtt a halottak száma. A koszovói kormány nem tervez tömeges tesztelést ebben az évben, a várakozások szerint legfeljebb 100 ezer tesztet vásárolnak még, ami viszont csak a lakosság öt százalékának a tesztelésére lenne elegendő - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap. Emellett a jövő évben további 120 ezer koronavírusteszt vásárlását tervezi a koszovói kormány.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 8111-ről 8197-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt hárman haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 385-re nőtt a halálos áldozatok száma. Kína 250 ezer euró értékben adományoz védőfelszerelést a nyugat-balkáni országnak. Egyebek mellett maszkokat, védőszemüvegeket, arcpajzsokat, védőruhákat és lázmérőket kapnak az észak-macedón egészségügyi dolgozók.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 6877-ről 6981-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Egy nap alatt öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma 226.

Montenegróban keddre 1221-ről 1287-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Hétfőn egy halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 24. Az Adria-parti állam tömeges tesztelésbe kezdett, a laboratóriumok azonban túlterheltek, ezért több mint kétezer mintát Németországba küldtek. A tesztek több mint húsz százaléka pozitív lett, ami aggodalomra ad okot - jelentette ki Boban Mugosa, az ország közegészségügyi intézetének vezetője. Mint mondta, a következő napokban jelentősen növekedhet a fertőzöttek száma, ezért a kormány kénytelen lesz újra szigorú korlátozó intézkedéseket hozni.



Kotor, Montenegró (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..