Miért fontos a szűrővizsgálat?

Miért fontos a szűrővizsgálat?

Március 20-a a mellrák elleni küzdelem országos napja. Az erre vonatkozó kezdeményezést két évvel ezelőtt azzal a céllal indították útjára, hogy ráirányítsák a figyelmet a betegség korai felismerésének fontosságára. Ebből az alkalomból a múlt héten dr. Tatjana Karać, a nagykikindai Közegészségügyi Intézet szakembere, dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház, valamint dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a szűrővizsgálatok eddigi eredményeit.

A szűrési program elsősorban azért fontos, mert az emlőrák azok közé a betegségek közé tartozik, amelyek a korai stádiumban viszonylag sikeresen gyógyíthatóak. Az Észak-bánáti körzetben 2013-ban 757 daganatos beteget (404 férfit és 353 nőt) vettek nyilvántartásba. Közülük 109 személynél fedeztek fel emlőrákot, Zentán 23 személynél diagnosztizálták a kórt. Ez a körzet esetében az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 11, Zenta község területén pedig 30 százalékos növekedés.

Szintén 2013-ban a különféle daganatos betegségeknek a körzetben 557, Zenta községben 99 halálos áldozata volt. Az Észak-bánáti körzetben 45, Zentán 13 személy hunyt el mellrákban. A Tisza-parti községben ez sajnos többszöröse az egy évvel korábbi számnak, 2012-ben ugyanis 2 személy esett a betegség áldozatául. Ezek a rideg tények, melyek mögött emberi életek találhatóak, vagyis nem tekinthetünk rájuk egyszerű adatokként.

A mellrákszűrést a Zentai Egészségház és a Zentai Közkórház szakemberei közösen bonyolítják le. A kórháznak ezen a téren már másfél évtizedes gyakorlata van. A vizsgálatot a szerbiai egészségügyi minisztérium rendelte el. Zenta községben az első ciklus 2013. január 31-én kezdődött és húsz hónapig tartott, a program második szakasza pedig január elején indult és két év múlva fejeződik be. A mammográfiára 235 ötven és hatvankilenc év közötti hölgy ment el, az érintett populáció 39 százaléka, és tíz esetben volt szükség további vizsgálatokra. A laikus olvasó számára a csaknem 40 százalékos részvétel bizonyára kevésnek tűnik, de a szakemberek ezt jó eredménynek tartják, mert ez az adat a világ más országaiban is 35 és 50 százalék között alakul. Az illetékesek mégis arra kérik a lakosságot, hogy minél nagyobb arányban vegyen részt a szűrővizsgálatokon.

Az emlőrákkal a fejlett és a fejlődésben lévő országokban egyaránt küzdenek. A rendelkezésre álló statisztikai kimutatások alapján a világban évente 1 670 000 hölgynél alakul ki ez a betegség, 522 000-en bele is halnak. A kór főleg az ötven éven felülieket veszélyezteti.

Nálunk az ötvenedik életévüket betöltött nők kétévente végeztethetik el a mammográfiai vizsgálatot. A szervezett program jelenleg ötven szerbiai községben folyik. Ugyanilyen fontos azonban az önvizsgálat is, melyet a hölgyeknek havonta egyszer el kellene végezniük — akár a fiatalabb korosztályhoz tartozóknak is. Talán nem ártana ilyen témájú előadásokat is szervezni, melyeken az érdeklődők elsajátíthatnák a helyes önvizsgálat módszerét.


Dr. Vasas Mihály, dr. Surján Gusztáv, dr. Tatjana Karać és Borbély Ferenc alpolgármester (Urbán Gábor felvétele)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos a szűrővizsgálat?
Ép Testben
Miért fontos a szűrővizsgálat?
Ép Testben
Facebook

Támogatóink