home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Miért éppen a sógoroknál?
KISIMRE Ferenc
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Miért éppen a sógoroknál?

Bécs a sláger, nemcsak advent idején, hanem ilyenkor nyáron is. Az osztrákok el-, a turisták pedig odautaznak. Vagyis jönnek csőstül, s igazuk is van, hiszen az osztrák főváros annyi látnivalóval szolgál, hogy kevés európai főváros veheti fel vele a versenyt.

A Hofburg, a Schönbrunn, a méreteivel is lenyűgöző Stephansdom, a Habsburgok temetkezési helye —  a Kapucinusok temploma, a Parlament impozáns épülete, a belváros megannyi kellemes sétálóutcája csábítja az idegeneket. No de nem szabad megfeledkezni a Mariahilferstrasséról, a híres-neves bevásárlóutcáról, amelyen időnként több magyar, szlovák, szlovén, horvát és román szót hallani, mint németet… A közép-kelet-európai turista vásárol (merthogy azt a bóvlit, amit ugyan itthon is meg lehet kapni, ráadásul olcsóbban, ez azért mégis bécsi!), a kereskedők arcáról nem tűnik el a mosoly, kasszazáráskor pedig elégedetten dörzsölik a tenyerüket.
Ezúttal azonban nem a bécsi, a salzburgi vagy az innsbrucki  kiruccanásokról szeretnék szólni, hanem egy jóval közelebbiről: a Fertő-tó túloldalán levő családi játékparkról, melyet St. Margarethen településen létesítettek. A magát Ausztria legnagyobb szabadidő-létesítményének nevező, 140 ezer négyzetméteren elterülő burgenlandi szórakoztatópark olyan meglepetésekkel várja az látogatókat, hogy távozáskor a fenti minősítést biztosan nem tartják túlzásnak. Tudniillik az osztrák sógorok olyan fantáziadús játékszereket találtak ki gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, hogy délelőtt 9-től este 6-ig megállás nélkül futkározhatnak egyik érdekességtől a másikig. Mik is ezek a játékok? Az óriáscsúszdától, a sínen közlekedő traktoron, a krokodilhajón, az almakörhintán, a malaclovagláson át az állatsimogatásig minden kipróbálható. A meglehetősen borsos árú belépőjegy feljogosítja a látogatót a park területén található játékok használatára, így 20 euróért kedvére szórakozhat. Természetesen mindemellett éttermek sokasága és emléktárgyak bő kínálata várja az embereket.
Nincs is ezzel semmi baj. A vendégek láthatóan jól érzik magukat, a gyerekek kipirult arccal (különösen az idei csaknem 40 fokos kánikulában) futnak egyik játékszertől a másikig, a szülők pedig elégedetten konstatálják, hogy jól választották ki a kirándulás helyszínét, érdemes lesz visszajönni. Nem először hallottam azonban a parkban —  magyar látogatóktól — , hogy miért nem tudtuk ezt mi megépíteni a Fertő-tó másik oldalán. Válasz ugyan nem érkezett a kérdésre, de elgondolkodtató, hogy az osztrákok miért a magyar és a szlovák határ közvetlen közelébe telepítették ezt a létesítményt. Így azután tódulnak a határ túloldaláról a vendégek, hozzák nekik a pénzt. Becsületükre legyen mondva, olyan minőségi szolgáltatást nyújtanak, ami ellen nem lehet kifogásuk az odalátogatóknak. Minden évben egy-egy meglepetéssel állnak elő, új játékok várják a vendégeket. Az idén például a patkányról elnevezett óriás-hullámvasút kápráztatja el a vendégeket. Ha figyelmesebben körbejárjuk a parkot, rádöbbenünk, hogy az osztrák állam és Burgenland építgeti, szépítgeti ugyan, mégis szinte mindegyik épületen látható az EU emblémája és a sógorok köszönete a támogatásért. Utóvégre az övék is uniós ország, a miénk is az, a szlovákoké is —  csak ők korábban eszméltek fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..