home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Miért?
Tomek Viktor
2016.09.16.
LXXI. évf. 37. szám
Miért?

Tavaly augusztus 20-a óta sokan sokszor megkérdezték tőlem, hogy miért csinálom. A Hét Nap főszerkesztője miért csatlakozott a Magyar Mozgalomhoz, a „pártpolitikai tevékenységet is folytató civil szervezethez”? Miért kockáztatja pozícióját, megélhetését, a családja, a gyermekei megélhetését.

Mert lássuk be: manapság olyan időket élünk, amikor nem egy életbiztosítás a Vajdasági Magyar Szövetséggel szemben álló, esetleg a vele konkuráló szervezet tagjának vagy akár szimpatizánsának lenni. Ráadásul a főszerkesztő a „megbocsáthatatlan” tettével az intézményét, azaz a Hét Napot is nehéz helyzetbe hozta.

Mert mennyivel könnyebb, kényelmesebb lett volna, ha a Hét Nap főszerkesztője és vele együtt az egész szerkesztőség beáll a tapsolók, az éljenzők közé. Volnának külföldi napidíjak, pénz, korlátlan autóhasználat, nagyobb fizetés.

Nem bántanak, inkább megtűrnek bennünket, de sokszor tudomást sem vesznek rólunk. A Hét Nap például az idén ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját. A jubileumi évben sokkal kevesebb támogatást kaptunk, mint annak idején a testvérlapunk, a Magyar Szó. Ezenkívül a hetvenéves napilap, de a Jó Pajtás is megkapta a Külhoni Magyarságért Díjat.

Félreértés ne essék, most, amikor folyamatosan botrányok övezik a díjakat, mi nem siránkozni akarunk, csupán egy egyszerű jelenségre szeretnénk felhívni a figyelmet: arra, hogy vélt „rossz” magyarságunk miatt megkülönböztetnek bennünket. De nemcsak velünk „kivételeznek”, nemcsak velünk szemben alkalmaznak diszkriminációt, hanem mindenki mással, olyanokkal, akik véleményt mernek megfogalmazni, akik, ne adj’ isten, szembe mernek menni a direktívával. Semmi sem számít, ha kell, akkor egy egész intézményt is beáldoznak a cél érdekében.

Hihetetlen, hiszen még most sem esik le sokunknál a tantusz, hogy mennyi ellentmondás van abban, ami körülöttük történik. Mert miközben Ők a nemzetmegmaradásról, az otthon való érvényesülésről, a családalapításról beszélnek, addig emberek százai, ezrei hagyják el szülőhazájukat részben a vajdasági magyar politika miatt. Ők a közvetett áldozatok, és vannak a közvetlen áldozatok, azok, akiket a szó legszorosabb értelmében az utcára raktak, akik egyik napról a másikra munkanélkülivé váltak. Akiket egyszerűen „eltakarítottak”!

Dühösek, sértődöttek, félnek, és most semmi sem számít. És közben nem veszik észre, hogy az „eltakarítani” valók száma egyre csak nő, mert van az a pillanat, amikor az ember nem hajlandó tovább hátrálni, és akár a sarokba szorított vad, kitör. De sajnos olyanok is vannak, akik alig várják, hogy „eltakarítsák”, félretegyék őket. Úgy vannak vele, hogy így a döntést saját maguk helyett mások hozzák meg, és a magyar útlevéllel a zsebükben végre ők is nyakukba vehetik a nagyvilágot.

A teljes igazság az, hogy ezek a folyamatok jóval a Magyar Mozgalom megalakulása előtt elkezdődtek. Ok és okozat! A mozgalom az okozat.

Az írás elején feltett Miért?-re a válasz a többi közt: hát azért, hogy többet ne tehessünk fel felebarátunknak ehhez hasonló kérdéseket!


Kattinson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..