home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Michael Jordan: Utolsó tánc
Brasnyó Zoltán
2020.05.21.
LXXV. évf. 20. szám
Michael Jordan: Utolsó tánc

Szeretném azt mondani, hogy a Michael Jordan: Utolsó tánc című dokumentumfilm-sorozat nemcsak az NBA és a kosárlabda rajongóinak lesz izgalmas, hanem a teljesen laikus kívülállóknak is, ez azonban nem teljesen igaz.

Kétségtelen, hogy a Chicago Bulls és a Michael Jordan iránti rajongás óriási méreteket öltött az egykori Jugoszláviában, már csak azért is, mert számos elszármazott hazánkfia játszott a tengerentúli sztárcsapatoknál. Az Egyesült Államokban pedig mindmáig legendának számít a csapat. Soha egyetlen együttest sem övezett akkora földöntúli rajongás, mint a Chicago Bullst. Jordan, Pippen és Rodman triója együtt verhetetlen volt, Jordan vezetésével pedig hat bajnokságot is megnyertek.

Eddig sohasem látott felvételeken elevenedik meg a dinasztia dicső korszaka a ’90-es évekből. Egyszer fent, egyszer lent, érintve a parádés meccseket, a hajszál híján győzelmeket, valamint a megsemmisítő vereségeket és csalódásokat is. A Netflix a szokásától eltérően nem egyszerre teszi elérhetővé a tíz részt, hanem hetente, kettesével adagolva. Ez a hype-fenntartás mellett talán azért is szükséges, hogy az NBA-rajongók az elmaradt mérkőzések és bajnokság miatt hosszabb időn át követhessék ezt a történetet. Ezen írás megjelenésekor már hat rész is fent van, és ha folytatódik az eddigi trend, még mindig az első helyen szerepel a Netflix nézettségi listáján Szerbiában.


Képek: imdb.com

A több szálon futó történetben természetesen megismerjük Michael Jordan, Scottie Pippen és Dennis Rodman élettörténetét, a válogatókat és az első sikereiket. Valamiért eddig egy szó sem esett a horvát Toni Kukocról, de bízzunk benne, hogy a maradék epizódokban rá is sort kerítenek. A játékosok bemutatásával párhuzamosan a dokumentumsorozat az 1996 és 1998 közötti, második bajnoki triplázására koncentrál, továbbá a ’98 utáni szakadásra. Szinte mindenki kötélnek állt, és visszatekintett a majd harminc évvel ezelőtti meccsekre. Kiderül például, hogy miért volt Pippen méltatlanul a 122. a fizetési listán az NBA-ben, holott Jordan után a második legértékesebb játékosnak számított. Dennis Rodman botrányai mellett a Madonnával és a Carmen Electrával folytatott viszonya is szóba kerül, ezért a készítők a bulvártól sem riadtak vissza.

Az eddigi részeknek több tanulságuk is van. A legfontosabb talán az, hogy a három világsztár együtt volt legyőzhetetlen. Bármelyikük is hiányzott sérülés vagy ilyen-olyan okok miatt, máris megtört az egység, és vagy vereség, vagy gyengébb szereplés lett a vége. A másik pedig az, hogy az edző, Phil Jackson — aki később a Los Angeles Lakers élén folytatta pályafutását — nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy legendává váljanak. A Chicago Bulls ellentmondásos igazgatójához, Jerry Krause-hoz fűződő viszonyukról is érezhetően őszintén beszélnek a főszereplők. A gáncsoskodás, a kellemetlen kérdések (drog és csajok a szállodákban) szintén elhangzanak a Netflix kiváló dokumentumsorozatában.

 

 

Mindez egyúttal rendkívül inspiráló is: a Chicago Bulls játékosai nem véletlenül voltak a világ legjobbjai. Mindent meg akartak tenni a győzelemért, a siker és a kitartás receptjét pedig mindannyian elmesélik majd saját szavaikkal. Nem véletlenül kezdtem az írást azzal, hogy nem feltétlenül laikusbarát ez a sorozat: epizódjaiban a látványos zsákolások és trükkök mellett rengeteg a szakzsargon, illetve sokat elemzik a professzionális játékstílusokat. De szerencsére nem ez kerül túlsúlyba, ennek ellenére talán elrettentő lehet néhány néző számára.

Az Utolsó tánc a turbulens ’90-es évek hangulatán és zenéjén túl arról is szól, hogyan lett mára az NBA-ből divat és életérzés, hogyan kebelezte be a szórakoztatóipar, és vált annak megkerülhetetlen részévé. Emellett pedig arról is, hogy milyen örökséget hagyott maga után a ’90-es évek sztárcsapata.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..