home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Miből vásároljanak házat a fiatalok?
Cérna Lenke
2017.08.04.
LXXII. évf. 30. szám
Miből vásároljanak házat a fiatalok?

Válságban az ingatlanpiac

A legtöbb szabadkai fiatal hitelre vesz házat. Ez akár harminc évig tartó törlesztéssel is terhelheti a családi kasszát. Vannak, akik a szülőkre támaszkodva jutnak ingatlanhoz, önerőből viszont csak nagyon kevesen teremtenek maguknak otthont. Az ingatlanpiacon jóval több az eladó ház, mint a megvásárolt.

Pahert Edina és Szebasztián egy albérletben kezdték meg közös életüket. A fiatalok havonta 60 eurót költöttek egy bácsszőlősi takaros házikó bérlésére, emellett pedig az ingatlan fűtése sem volt olcsó mulatság. Pénztárcájukat igencsak megterhelték a kiadások, ezért más megoldást kellett találniuk.

— Azon gondolkodtunk, hogyan is lehetne ezt a pénzt a saját jövőnkbe, illetve a házunkba befektetni. Megfordult a fejükben a kölcsön gondolata, továbbá a pályázatokon való részvételé is, de erről hamar le kellett mondanunk, hiszen még nem házasodtunk össze, és gyermekünk sem volt, ami előnynek számított volna. A kölcsöntől leginkább a magas kamat miatt féltünk — kezdte történetüket Edina.

Végül a szülőkre támaszkodva jutottak ingatlanhoz. A pénzből egy Palics szélén található, százéves, rossz állapotban levő házra futotta. Most tehát a pici kislányukkal egy saját otthonban élnek, melyet nélkülözés árán, de összefogással mégiscsak szépítgetnek.

— Édesanyám anyagi segítséget igyekszik nyújtani nekünk, ami pedig a fizikai munkát illeti, a sógorom, az apósom és a férjem mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen mestert fizetnünk. Kemény munkával felújítottuk a háló- és a fürdőszobánkat, de még mindig rengeteg a teendő.

A fiatal anyuka hozzátette, a tetőcserére mielőbb sort kell keríteniük. Erre a Prosperitati Alapítványnál fognak pályázni. Önerőből ugyanis egy ekkora összeget évekig tartana megspórolni, ennyi ideig viszont nem várhatnak, hiszen biztonságos otthonban szeretnék felnevelni a kislányukat.

A szabadkai Čordarić Teodóra és férje is hasonló cipőben jár. Két és fél éve döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, és saját otthonba költöznek. Mivel munkájuk a városba köti őket, itt kellett otthont teremteniük.

— Az ingatlanok nagyon drágák. Még szülői támogatással sem tudnánk házat venni, maradt tehát a hosszú lejáratú kölcsön. Most egyéves kisfiunkkal élünk a kölcsönből vett otthonunkban. Mint minden fiatal, mi is szeretnénk saját ízlésünknek megfelelő teret kialakítani magunk körül, de ehhez rengeteg pénz kell. Az idén 2-3000 eurót költöttünk a szigetelésre, a meszelésre és a szükséges berendezésre. Mindezeken túl a hiteltörlesztés nagy teher egy családnak. Igyekszünk minél rövidebbé tenni a visszafizetési időt, ezzel viszont megnő a havi részlet összege. Ilyenkor az a tudat ad erőt, hogy immár a saját épületünkre költünk. Reméljük, néhány év múlva már nem kell adósságban élnünk, és magunkénak tudhatjuk a házat — mesélte Teodóra.

Számos fiatal, vajdasági pár küzd hasonló gondokkal, tudtuk meg Szügyi Rezső ingatlanközvetítőtől. Meglátása szerint már a szülők sem tudnak sokat segíteni, ezért egyre többen vásárolnak hitelre. Vannak viszont párok, melyek még a kölcsönigénylés közben is akadályba ütköznek, hiszen a bank önrészt kér. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a kölcsönkért összeg addig nem kerülhet az igénylő kezébe, amíg ki nem fizeti az önrészt a banknak. Egy 24 000 eurós hitel esetében 2500 euróról beszélünk, viszont sokan még ennyit sem tudnak összegyűjteni.

— Mivel a fiatalok a fizetésük miatt 30 000 eurónál nagyobb összeget nemigen igényelhetnek, az ebbe az árkategóriába tartozó házak a legkelendőbbek. Ezzel magyarázható, hogy a palicsi házakat az utóbbi években nagyon nehéz eladni. 60 000 eurót ugyanis ma már szinte egy család sem tud letenni az asztalra.

Rezső több mint tíz éve foglalkozik ingatlanközvetítéssel, de amióta a szakmában van, ennyire sok eladó házzal és ilyen kevés vásárlóval még sosem találkozott. Mint mondta, ez az elvándorlás következménye. Jelenleg csak Palicson 300 eladó ház van, vevő viszont alig akad. És ugyanez egész Vajdaság területéről elmondható. A falvakban pedig még rosszabb a helyzet. Az emberek elhagyják a kistelepüléseket, az ingatlanok pedig hiába olcsóak, üresen állnak. A Prosperitati Alapítvány 10 000 eurós vissza nem térítendő támogatása arra ösztönzi a fiatalokat, hogy a városon kívül vegyenek maguknak otthont. Ez az összeg elegendő ahhoz, hogy a fiatal családok biztonságos és szép házhoz jussanak.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..