home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mi vár Tóbára az új esztendőben?
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám

Tóba a magyarcsernyei község legkisebb települése, lakóinak száma hatszáz fő. A lakosság túlnyomó többsége földműveléssel foglalkozik. Kevesen vannak munkaviszonyban. A helyi közösség tanácsa hat személyből áll, és nehéz gazdasági körülmények között kénytelenek dolgozni. Az újabb helyi járulék 2006....

Tóba a magyarcsernyei község legkisebb települése, lakóinak száma hatszáz fő. A lakosság túlnyomó többsége földműveléssel foglalkozik. Kevesen vannak munkaviszonyban. A helyi közösség tanácsa hat személyből áll, és nehéz gazdasági körülmények között kénytelenek dolgozni. Az újabb helyi járulék 2006. január 1-jétől 2010. december 31-éig szól, de a befolyó eszközök nagyon megcsappantak a tavalyi évben. Rendszeres bevétel egyedül az állandó munkaviszonyban levőktől származik, olykor az adóhivatal is átutal némi összeget a fölművesek által befizetett adóból, még a régi kulcs szerint. Ezenkívül a községi költségvetésből is kapunk némi pénzt. Már ötödik éve szerződéses alapon működik Tóbán a posta. Tehát a postai szolgáltatások biztosítása a helyi közösség feladata, így a titkár munkakörébe tartozik a postai munka és a küldemények, illetve a különféle pénzbeli járandóságok kifizetése. A megvalósuló haszon elosztása a szerződés rendelkezései alapján történik. Sajnos, a faluban élő jelentős számú nyugdíjastól a nagybecskereki nyugdíjalap hozzáállása miatt nem jutunk bevételhez a helyi járulék címen.
A felsoroltakból következik, hogy csak a helyi közösség alaptevékenységéhez tartozó kiadásokat tudjuk pénzelni. Nevezetesen a két alkalmazott fizetése mellett az utcai világítás, a vízszolgáltatás, illetve a faluban működő civil szervezetek támogatása teszik a kiadásaink legnagyobb részét. Rendszeresen hozzájárulunk az orvosok utazási költségének a fedezéséhez is. A nehéz gazdasági helyzet miatt fejlesztésre nincs lehetőség. A lakosság átlagéletkora növekszik, ugyanis sok fiatal elköltözik a munkalehetőségek hiánya miatt. Az idős polgárok érdektelenek, így nagyon nehéz megoldani a felmerülő gondokat. A 2006. évben a helyi közösség tanácsa az előző években megtakarított bevételei révén működni tudott, de hogy ezután mi lesz, az nehéz kérdés.
Számos égető gondot kellene megoldani (vízvezeték felújítása, telefonközpont cseréje,épületek tatarozása stb.), de a pénzhiány és az emberek közömbös hozzáállása mindezt jelenleg nem teszi lehetővé. Amennyiben a magyarcsernyei község önkormányzata, illetve a tartományi hatalom nem siet a tóbai helyi közösség segítségére, könnyen megtörténhet, hogy 2007-ben működési képtelenség miatt felszámolási eljárást leszünk kénytelenek indítani önmagunkkal szemben. Ennek ellenére ameddig csak lehet, addig igyekszünk tenni a dolgunkat, viszont gyökeres változásokat csak akkor várhatunk, ha az állam mostoha viszonyulása is megváltozik a Tóbához hasonló kis falvakkal szemben.
Balázs Dezső, a tóbai helyi közösség titkára
(Az írás a Csernyei Újságban jelent meg.)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..