home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mi lesz veled, magyar tájékoztatás?
F. L.
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Kikindai Rádió hullámhosszán április 20-án, minden előzetes bejelentés nélkül megszűnt a csaknem másfél évtizeden keresztül sugárzott magyar nyelvű műsor. Elsőként a VMSZ községi bizottsága bírálta erélyesen a radikálisok által vezetett önkormányzat döntését. T...

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Kikindai Rádió hullámhosszán április 20-án, minden előzetes bejelentés nélkül megszűnt a csaknem másfél évtizeden keresztül sugárzott magyar nyelvű műsor.
Elsőként a VMSZ községi bizottsága bírálta erélyesen a radikálisok által vezetett önkormányzat döntését. Talpai Sándor, a VMSZ községi bizottságának elnöke azt is felrótta a hatalomnak, hogy a községi lapban éveken keresztül megjelenő két magyar oldalt a múlt év júniusától egyre szűkítették.
A községi vezetőség, noha megszüntette a magyar adást a rádióban, több mint két hétig hallgatott az üggyel kapcsolatban. Aztán, a támadás a legjobb védekezés elve alapján, a VMSZ sajtóértekezletét követő napon Sreten Kiurski, a községi bizottság művelődési és tájékoztatási megbízottja, az Informatív Központ igazgatóbizottságának az elnöke ugyancsak nyilatkozott az újságíróknak. Többek között hangsúlyozta, hogy szó sincs a magyar kisebbség jogainak a csorbításáról, és a magyar adás megszüntetéséről a Kikindai Rádióban. Ezzel szemben nem válaszolt arra a kérdésre, miért távolították el a rádió szerkesztőségéből a két magyar újságírót. Ehhez hasonlóan adott hangot a véleményének Kismárton Ottó, a képviselő-testület elnöke és dr. Branislav Blažiæ polgármester is. Szerintük a VMSZ községi szervezete manipulálja a magyarságot, sőt, nemzeti türelmetlenséget szítanak. Május 10-én ismét megkezdődött a rádióban a magyar nyelvű hírek sugárzása, amely, sajnos, a szerb hírek többségének meglehetősen sikertelen fordítása, de továbbra is elmaradt a Horizont tájékoztató-politikai jellegű adás és a Róna című faluműsor közvetítése.
Időközben a nagykikindai Egység Művelődési Egyesületben kerekasztal-értekezletet tartottak a község magyar civil szervezeteinek a képviselői, amelyen részt vett a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, a Kökénd Polgári Egyesület, a helybeli diáksegélyező egyesület, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Keresztény Értelmiségi Kör, a kisoroszi és a szajáni helyi közösségek, a nagykikindai Egység ME, a kisoroszi Testvériség-Egység ME, a szajáni Ady Endre ME, a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör és mások. Egyöntetűen elutasították a Szerb Radikális Párt sajtótájékoztatóján elhangzott vádakat. A többórás beszélgetés után közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyet eljuttattak a helyi önkormányzat vezetőihez. Ebben többek között az áll, hogy ragaszkodnak a nagykikindai község független magyar tájékoztatásának a visszaállításához a már megvalósított terjedelemben és műsorszórási időben, valamint szorgalmazzák a továbbfejlesztését. Részt kívánnak venni az újságírók és a szerkesztők kinevezésének a folyamatában, hogy kiküszöböljék az egyszerűsített szövegfordításokat. A polgármester vizsgálja ki az ügyet, és vonja felelősségre azokat, akik az előállt helyzetet okozták. Elutasították a VMSZ-t ért támadásokat is, hiszen a törvényes jogaikért szálltak síkra, amelyeket önkényesen megcsorbítottak.
A következő lépés az volt, hogy a polgármester négytagú küldöttséget hívatott magához, Komarek Magdolnát, a képviselő-testület VMSZ-es tanácsnokát, Papp Ernőt, a VMSZ nagykikindai szervezetének elnökét, tartományi képviselőt, Tulics Györgyöt, a nagykikindai katolikus egyházközösség tagját és Kiss Lászlót, az Egység ME elnökét, aki elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a tárgyaláson. Itt hangzott el, hogy a nagykikindai képviselő-testület mint a Kikindai Rádió alapítója nem hozott olyan határozatot, amellyel megszüntetné a magyar adást. A mulasztás az átszervezésben levő Kikinda Informatív Központ Közvállalatban történt, amikor a két magyar újságírót, Fekete Lászlót és Szokolai Zsuzsát áttették az újonnan alapított Kikindske novine közvállalat szerkesztőségébe, a rádió viszont magyar újságíró nélkül maradt. A médiaház igazgató bizottságának ez a döntése annak ellenére született meg, hogy Fekete László a kezdetektől fogva folyamatosan készítette a magyar tematikus adásokat, Szokolai Zsuzsa pedig 2000 óta dolgozik a rádióban.
Május 16-ától Szokolai Zsuzsa ismét tagja lett a Kikindai Rádió szerkesztőségének. Az is kiderült, hogy a jövőben a napi hírműsor mellett hétfő délutánonként Heti Mozaik címmel új magyar adás indul, vasárnap reggelenként pedig a Róna faluműsor kerül adásba. Ez azt jelenti, hogy a csaknem 15 éven keresztül sugárzott Horizont tájékoztatási-politikai műsor lekerült a Kikindai Rádió programjáról. Radák Somogyi Erzsébet tanítónő, akit az illetékesek annak ellenére bíztak meg a magyar nyelvű hírek előkészítésével és beolvasásával, hogy nem volt újságírói gyakorlata, tiszteletdíjas munkatársként marad a rádióban.
A magyar nemzeti közösség és a nyilvánosság nyomására Branislav Blažiæ községi elnök ígéretet tett arra is, hogy az ugyancsak közpénzekből támogatott Rubin TV műsorának keretében is megszervezik a magyar nyelvű tájékoztatást. Elmondta, hogy Slavoljub Miloševiætől, a kruševáci tulajdonostól kérni fogja a magyar adásokat, ugyanis a helyi önkormányzat munkájának a követésére 300 ezer dináros támogatást kapott.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..