home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Mi lesz veled, Földanyánk?
FA Jenő
2005.09.14.
LX. évf. 37. szám

Vukoman Maksimović, a nagybecskereki Panonska zora ökológiai társaság elnöke nyilatkozik az eddigi eredményekről és a tervekről Nagybecskereken immár 12 éve működik a Panonska zora környezetvédelmi társaság, amelynek alapítója és elnöke Vukoman Maksimović fizikatanár, aki egyben a társaság...

Vukoman Maksimović, a nagybecskereki Panonska zora ökológiai társaság elnöke nyilatkozik az eddigi eredményekről és a tervekről
Nagybecskereken immár 12 éve működik a Panonska zora környezetvédelmi társaság, amelynek alapítója és elnöke Vukoman Maksimović fizikatanár, aki egyben a társaság negyedévenként megjelenő lapjának, a Panonska zorának a főszerkesztője is, több tudományos dolgozat szerzője a fizika, a tudományok és az ökológia területéről. Első könyvét 1990-ben a fizika témakörében adta ki, a második kötete Ökológia és más tudományok címmel az idén jelenik meg hat világnyelven. Jelenleg környezetvédelmi szakmunkatársként dolgozik a városházán, az urbanisztikai, lakásügyi, kommunális és környezetvédelmi osztályon.
- Az elmúlt 12 év eredményekben és sikerekben gazdag volt, mégsem vagyunk megelégedve, mert a nagy környezetszennyezők továbbra is aktívak, még mindig nincs kellő megértés és támogatás a munkánk iránt - kezdi beszámolóját az elnök. - Az idei öko-program és céltervezet még tágabb körű aktivitást irányoz elő, elsőként egy víztisztító üzem sürgős kiépítését városunkban a környezetvédelmi követelmények figyelembevételével, másodszor a város körüli zöld övezet felújítását, új facsemeték, bokrok, virágok és más növények ültetését tavasszal és ősszel, harmadszor az illegális városi és város körüli szeméttelepek felszámolását, a megtisztított helyek nyilvántartását, a visszaélések kiküszöbölését, negyedszer több tribün szervezését a diákok és felnőttek részére, ahol videofelvételekkel, fényképekkel illusztráljuk előadásainkat, még szorosabb kapcsolat kialakítása a médiával - tévé, újság, rádió stb. - és a külföldi környezetvédelmi mozgalmakkal, társaságokkal, internetes kapcsolatok létesítése, vendégszereplés a nemzetközi ökológiai vásárokon, amelyet Újvidéken is megtartanak minden évben, tagsági könyvecskék, jelvények, plakátok és köszönőlevelek nyomtatása, tanulmányi kirándulások szervezése hazánkban és külföldön is diákok, egyetemi hallgatók és szakemberek részére. Minden feladatkör megvalósítása külön erre a célra alakított csoport munkája lesz, ezt az 500 főnyi tagságunkból szervezzük.
* Mi a helyzet a Panonska zora című újságjukkal?
- Az idén 12 éve, hogy megjelenik. A nyomás minősége még mindig nem a legmegfelelőbb, mert nincs elegendő pénzünk, viszont a cikkek egyre jobbak és érdekesebbek. A szerzőink tanárok, mérnökök, levéltárosok, történészek, diákok, egyetemi hallgatók, költők, írók. Tartalmas és informatív jellegű, az olvasók minden rétege megtalálhatja benne az őt érdeklő témákat.
* Hogyan értékeli a jelenlegi hazai és a nemzetközi környezetvédelmi állapotokat?
A helyzet katasztrofális, nemcsak nálunk, hanem világszerte is. Szinte mindennaposak a tűzvészek, árvizek, légi katasztrófák, járványok, amihez hozzájárul az emberi tényező is. Üzenem, hogy mindannyiunknak össze kell fognunk azért, hogy megmentsük az egészségesebb környezetet. Ha ezt nem tesszük meg most, 5 perccel 12 óra után, akkor mit hagyunk az eljövendő nemzedékeknek? Mi lesz a mi drága Földanyánkból?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..