home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mi lesz a zentai cukorgyárral?
Tóth Lívia
2016.08.01.
LXVIII. évf. 30. szám

A zentai cukorgyár, melyet 1961-ben, vagyis 55 évvel ezelőtt alapítottak meg, 2002-ben került olasz tulajdonba. Az elmúlt időszakban a vállalat folyamatosan fejlődött, és a Tisza-parti város egyik meghatározó gazdasági és társadalmi tényezőjévé vált. A sikeres üzletpolitika mellett különféle támogatásokkal a közösség fejlődését is segítette.

2014-től sajnos ez a cég is veszteségessé vált, ami oda vezetett, hogy az olasz gazda áruba bocsátotta, és kivonult a szerbiai piacról. Az üzemet Miodrag Kostić ismert üzletember vásárolta meg, és így a Sunoko csoportnak négy (a zentain kívül Verbászon, Antalfalván és Pecsincén) cukorgyára lett. Ekkor kezdődött a zentai vállalatnak, illetve az ott dolgozóknak a kálváriája, a gyár számlájának zárolása mellett ugyanis a szerbiai gazdasági versenyhivatal is vizsgálódni kezdett.

Mivel az előállt helyzetben lehetetlen felkészülni a hamarosan kezdődő kampányra, megindult a suttogás, hogy a gyárat valószínűleg bezárják, aminek nemcsak az állandó munkások, hanem az időszakosan alkalmazottak, a termelők és a bedolgozó cégek, valamint a városi távfűtést használók is kárát látnák. A folyamat kiszámíthatatlan végkifejlete mintegy négyezer embert érint.

Az ellenzék (Magyar Mozgalom—VMDK, Demokrata Párt, Zenta a Zentaiaké) kezdeményezésére a múlt hét végén összehívták a községi képviselő-testület rendkívüli ülését, melynek egyetlen napirendi pontja a cukorgyár dolgozóinak nyújtandó erkölcsi támogatás volt. Elsősorban azt szerették volna elérni, hogy a testület kérelemmel forduljon a versenyhivatalhoz, hogy mielőbb hozza meg döntését a működési engedély kiadásáról, illetve a Srbijagas Közvállalathoz, hogy legyen elnéző a tetemes adósság kapcsán. Később kiderült, hasonló okból a villanygazdaság jóindulatára is szükség lenne.  

Az összejövetelen Deák Teodóra, a cukorgyár igazgatója elmondta, ebben a szezonban 10 500 hektár cukorrépára szerződtek le, és március elején megkezdték a felkészülést a következő kampányra, de még ugyanebben a hónapban megtörtént a tulajdonosváltás. A bankok valószínűleg megijedtek a változástól, mert zárolták a vállalat folyószámláját, és követelték valamennyi hitelnek — azoknak is, amelyek csak 2017-ben járnak le — a törlesztését. Ez 1,2 milliárd dinár adósságot tett ki. A raktáron lévő cukormennyiség fedezte a banki tartozást, de megmaradt például az a 75 millió dinár, amelyet a Srbijagasnak kellene törlesztenie a gyárnak. Ha ezt nem teszi meg, a szolgáltató valószínűleg nem ad gázt a távfűtés üzemeltetéséhez. 

— A dolgozókat május 16-án küldtük el az évi szabadságuk letöltésére, majd 65 százalékos térítménnyel további szabadságot kaptak. Ha a versenybizottság kedvező értékelést hoz, és az új tulajdonos is úgy dönt, hogy beindítja a zentai cukorgyárat, akkor augusztusban és szeptemberben fel tudnánk készülni rá, hogy októberben és novemberben egy rövidített kampányt realizáljunk. A termelőket is szeretném megnyugtatni, hogy a cukorrépájukat mindenképpen átadhatják, habár azt még nem tudjuk, hol dolgozzák majd fel a terményt — foglalta össze a helyzetet Deák Teodóra, és hozzátette, jómaga már háromszor fordult a versenyhivatalhoz. Legutóbb azt a választ kapta, hogy július végéig megszületik a határozat.

A Sunoko vállalat képviseletében jelen lévő Ljubiša Radenković nem volt túlságosan derűlátó. Kijelentette, hogy a versenyhivatal kedvező döntése nem jár automatikusan együtt a termelés beindításával, hiszen a tulajdonosnak először is fel kell mérnie az előállt helyzetet. Véleménye szerint az is nagy gond, hogy március óta az elhasznált áram sincs kifizetve. Mivel az adósokat olyan sorrendben kell kártalanítani, ahogyan a számla blokkolása történt, sem a gáz-, sem az áramszolgáltatót nem tudják mások elé helyezni. Hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy az önkormányzat aktívan részt vegyen a problémák megoldásában, és arra is utalt, hogy a testület használja fel az új koalíciós partnere politikai befolyását.  

A hatalmi koalíció képviselői szerint az ellenzéki kezdeményezés okafogyottá vált, hiszen az önkormányzat illetékesei hónapok óta nyomon követik az ügyet, és már korábban megtették a szükséges lépéseket.

Ceglédi Rudolf polgármester kijelentette, az önkormányzat különféle beruházásokkal évek óta igyekszik segíteni abban, hogy növekedjen a cukorrépa-termelés. A község vezetőjeként ő is levelet intézett a gazdasági versenyhivatalhoz, és a válasz szerint nagy gonddal dolgoznak, mindent megtesznek azért, hogy a munkát mielőbb befejezzék. Éppen ezért — vélekedett a polgármester — nincs szükség újabb kérelemre. Az önkormányzat képviselői március óta többször találkoztak a cukorgyár régi és új vezetőségével, és mindenről tájékozódtak. A városi távfűtés hővezetékének átvételéről már aláírták a szerződést, és a hőerőmű hasznosításáról is folynak a tárgyalások.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..