home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mi kell a jó házassághoz?
Fehér Márta
2023.02.19.
LXXVIII. évf. 7. szám
Mi kell a jó házassághoz?

Humor, tolerancia, jó kommunikáció — és mindenekelőtt szeretet és a Jóisten. Február második vasárnapja a házasság világnapja. Ennek alkalmából köszöntötték a kerek évfordulósokat a Moholi Családok Egyesülete szervezésében.

Felgyorsult világunkban a házasságkötést, illetve az összeköltözést is az élj a pillanatnak életelv jellemzi, a régi világ jegyesoktatása mára szinte elvesztette jelentőségét, pedig a holtodiglan-holtomiglan kimondása előtt jól át kellene gondolni, hogy valóban a párul választott lánnyal/fiúval akarja-e leélni valaki az életét, valóban mindent meg szeretne-e vele osztani, jóban-rosszban együtt szeretne-e vele lenni — erről beszélt a házasság intézményével kapcsolatos előadásában a moholi származású Zélity Mihály bezdáni plébános, aki a beszélgetés elején elmondta, jómaga is évfordulós, hiszen huszonöt évvel ezelőtt mondott igent Jézusra és a papi hivatásra.

— Figyelni kell arra, hogy legyen idő beszélgetni a másikkal, megismerni a gondolatait, akaratát — fogalmazott. — A házasságot nem uralkodásra találták ki, tehát nem egy úr és egy szolga van jelen benne, hanem egy férj és egy feleség, akik egyet alkotnak, és egyszer az egyik, máskor a másik akarata érvényesülhet.


A Moholi Családok Egyesületének ünnepségén a jubiláló házaspárokat köszöntötték

Horváth László, a beszélgetés másik előadója a Házas Hétvégék fontosságára irányította a figyelmet. Feleségével, Mártával hosszú éveken át a szentségi házasságban élő pároknak megújulási lehetőséget nyújtó képzés apostolai voltak, az asszony halála után Laci bácsi tovább folytatja ezt a missziót. Elmondta, feleségével egy ilyen lelki rendezvényen sikerült megmenteni a házasságukat az ellaposodástól, tizenhét együtt töltött év után csodálatosan átalakította az életünket.

— Ott jöttünk rá, hogy a szeretet az döntés: döntök amellett, hogy akkor is akarom szeretni a házastársamat, ha egy kicsit szúrós, durcás. A Házas Hétvége igyekszik abban segíteni, hogy a férj és a feleség kapcsolata felfrissüljön, elmélyüljön, hogy a hétköznapokban is ugyanolyan boldogok legyenek, mint a házasságuk elején, hogy megismerjék egymás érzéseit. Vajdaságban harmincöt évvel ezelőtt honosította meg a Házas Hétvége intézményét Nagy József atya, anyaországi mintára, s az egész világon egyre népszerűbb. Miután megtapasztaltuk a saját házasságunkban, mennyi jót adott nekünk, Mártival mi is bekapcsolódtunk a szervezésbe, segíteni szerettünk volna, akiken csak tudunk. A képzést más és más településeken is megszervezzük, egy-egy alkalom péntek délutántól vasárnap estig tart. Mélyítő lelki hétvégéket is szervezünk házaspároknak. Aki teheti, jelentkezzen be.


A Moholi Családok Egyesületének ünnepségén a jubiláló házaspárokat köszöntötték

A jubiláló házaspárok számára szervezett ünnepséggel egy Vajdaságban népszerű hagyományt újít fel a moholi egyesület.

— Egy nagyszerű tradíciót kívánunk folytatni, hiszen Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének egykori elnöke kezdeményezésére ünnepeljük itthon évek óta a világnapot, a koronavírus-járvány miatt két év kényszerű kihagyás után a Moholi Családok Egyesülete első alkalommal szervezi meg az eseményt — nyilatkozta Világos Tibor elnök. — A rendezvényt önerőből valósítottuk meg, nagyon sok önkéntes munkával, a tagságunk és az évfordulósok jelentős része hozzájárult egy-egy tál süteménnyel, illetve frissítőket is tettek a közösbe. Az ünnepségnek otthont adó Csobolyó Művelődési Egyesület székházának virágdíszét szintén egyik tagunk, Bakos Eszter készítette. A házaspárokat a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával tudtuk megajándékozni, és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségétől is kaptunk egy kis szimbolikus ajándékot.


Tíz éve házasok — Kocsis Zoltán és Zsuzsanna

Moholi és Moholról elszármazott házaspárok jelentkeztek a felhívásra, Szenttamástól Bécsig, Topolyától Szentmihályig, összesen tizenkilenc férj és feleség: Zélity András és Margit, Gajdos István és Ilona (60 év), Farkas Ilona és Antal (55 év), Lakatos László és Irénke (55 év), Borbély Anna és Tivadar, Zsoldos Lajos és Erzsébet, Árpási Deák Mária és Deák Mihály (50 év), Bóka Anna és István (45 év), Nagy József és Terézia, Ambrus Béla és Valéria (40 év), Kovács Mihály és Rózsa (35 év), Robotka István és Angéla (30 év), Kocsis Miklós és Valéria (25 év), Für Csaba és Brigitta, Vastag József és Georgina (20 év), Farkas Szabolcs és Erna, Raffai Csaba és Karola, Ambrus Tamás és Lívia, Kocsis Zoltán és Zsuzsanna (10 év).

— Középiskolás osztálytársak voltunk, és majd csak egy évvel a közös tanulmányaink után kezdtünk el egymással „jobban” foglalkozni. Jártunk jegyesoktatásra, ahol mindketten megtanultunk egy nagyon fontos dolgot: nem szabad átvinni másnapra a bajt, minden gondot még aznap el kell simítani. A házasságkötésünk után egy évvel született az első kislányunk, akit még kettő követett. Örülünk nekik, boldogságban élünk, ha csak lehet, megbeszéljük a dolgokat — mesélte a Kocsis házaspár. — A szeretet és a Jóisten mellett a humor nélkülözhetetlen, anélkül nem igazán működne, a nehéz napokat csak így lehet átívelni.

Az előadások után a párokat szentmise keretében áldotta meg Zélity Miklós a Szent György-templomban, ahol a házaspárok megerősítették házassági esküjüket. A Moholi Családok Egyesületének programja állófogadással, közös ünnepléssel ért véget a Csobolyóban. A rendezvény támogató partnere a Pro Communitas Civil Szervezet volt.


Kérdezd a papot! — ft. Zélity Mihály előadó


Horvát László és Világos Tibor


A moholi Szent György-templom


A szentmisén megáldották a kerek évfordulós házaspárokat


A házassági eskü megerősítése


A házassági eskü megerősítése


A házassági eskü megerősítése

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..