home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mezőségi arcok a szamosújvári Tékában és vitézekké váló tulipánok a munkácsi várban
MTVA
2020.07.10.
LXXV. évf. 28. szám
Mezőségi arcok a szamosújvári Tékában és vitézekké váló tulipánok a munkácsi várban

Mezőségi arcok a szamosújvári Tékában és vitézekké váló tulipánok a munkácsi várban a Határok nélkül szombati adásában, a Kossuth Rádió műsorán.

A következő témacsokorral várja Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető a rádióhallgatókat szombat este:

Kolozsvár és Budapest is szerepel a Mezőség arcai című fotótárlat tervezett kiállítási helyszínei között. Először a szamosújvári Téka Alapítvány és magyar iskola épületében lesz látható a tíz mezőségi falu - Árpástó,  Buza, Nagysármás, Vice, Visa, Magyardécse, Mezőveresegyháza, Szépkenyerűszentmárton, Magyarköblös és Szék - elmúlt száz évét bemutató mintegy háromszáz fotó. Összegyűjtésükben fontos szerepe volt az alapítvány Petőfi-ösztöndíjas munkatársának, Paróczi Ákosnak, aki Szilágyi Szabolccsal beszélgetett. 

Kárpátalján nincs olyan magyar település, ahol ne viselné utca vagy intézmény II. Rákóczi Ferenc nevét. A nagyságos fejedelem ezer szállal kötődik ehhez a régióhoz. A munkácsi várban töltötte gyermekkorát, itt bontották ki elsőként a szabadságharc zászlaját, itt zajlott a szabadságharc első győztes csatája, Huszton és Salánkon pedig országgyűlést tartottak. Iváncsik Attila Popovics Béla munkácsi helytörténészt kérdezte eme legendákról és történetekről.

Folytatódik Szász István Tas Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című előadássorozata.

A Nemzeti Összetartozás Napján mutatták be a délvidéki Topolyán az I. világháború ottani áldozatairól írt monográfiát. Tomik Nimródot, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökét, a könyv szerkesztőjét Ternovácz István telefonon érte utol.

Ugyancsak délvidéken, Magyarkanizsán született éppen 80 esztendeje Tolnai Ottó Kossuth-díjas, magyar költő. A berlini évek után ma a Szabadkához közeli Palicson él. A kerek születésnap alkalmából hallgathatják meg Német Ernő beszélgetését Tolnai Ottóval.

A tervek szerint ősszel Székelyudvarhelyen is lesz TEDx konferencia a Technológia, Szórakoztatás, Formatervezés legújabb trendjei jegyében. A szervezőkkel Geréb Krisztina beszélgetett.

 

Adás: Kossuth Rádió 2020.07.11. (szombat) 18.01-18.30.20.

 


Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, költő, műfordító látható. (Budapest, 2007. március 15.) (MTI Fotó: Kovács Attila)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..