home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mezőgazdasági lakossági fórum
(ZS. Á.)
2015.04.07.
LXX. évf. 14. szám
Mezőgazdasági lakossági fórum

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Vidékfejlesztési Akciócsoport, a VMSZ helyi szervezete és Törökbecse önkormányzata sikeres lakossági fórumot szervezett, melynek témája a mezőgazdaság volt.
Az összejövetelen a törökbecsei és a beodrai földművesek kérdéseire Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és dr. Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár válaszolt.

— Megpróbáltam elmondani röviden és érthetően mindazt, amivel az utóbbi időszakban a minisztériumban foglalkoztunk, külön hangsúlyozva a fejlesztési és a pályázási lehetőségeket. Ismertettük az IPARD-programot, és bemutatattuk azt is, milyen vissza nem térítendő eszközök állnak az érdeklődők rendelkezésére. Beszélgettünk a járulékok körüli gondokról, a nyugdíj- és az egészségügyi biztosítás összegéről. A minisztériumban megalakult az a csoport, amely ezeknek a problémáknak a megoldásán dolgozik. Azt szorgalmazzuk, hogy a járulék legyen arányos a megművelt területtel és a bevétellel, ez ugyanis sajnos most még nincs így. Foglalkoztunk a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos tudnivalókkal is. Értesítettük a jelenlévőket, hogy készülőben van egy „kistermelői” rendelet, mely az élelmiszer-biztonságról szóló hatályos törvényen belül meghatározza, az objektumok milyen előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, s egyszerűbbé teszi a bejegyeztetésüket is. Ezáltal a gazdák teljesen ellenőrzött körülmények között tudják majd feldolgozni a terméküket. Bízom benne, hogy erre hamarosan megtaláljuk a megoldást, mert ez nagy lehetőséget nyújtana a falun élő termelőknek, gazdáknak — nyilatkozta Juhász Attila államtitkár.

Gorcsa Csaba törökbecsei kisgazda a hozzászólásában elmondta: önerőből nehéz fennmaradni. Tanyán juhokat tenyészt, de sokszor külföldi munkából pótolja a hiányzó pénzt, melyet itthon fektet be. Mivel itt is szeretne maradni, reménykedik a pénzsegélyben, mely lehetővé tenné, hogy a családja a mezőgazdaságból éljen meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..