home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Mezőgazdasági beruházások Törökfaluban
Tóth Tibor
2024.05.23.
LXXIX. évf. 21. szám
Mezőgazdasági beruházások Törökfaluban

A Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasággal foglalkozó csapata Törökfaluba látogatott, ahol először Török Zsolt birkatenyésztő állományát, majd Csernák János zöldségtermesztő zöldborsóparcelláját tekintették meg, a körutat pedig Berze Martin szarvasmarha-tenyésztő gazdaságában zárták.

A terepszemlén részt vett Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, a VMSZ magyarcsernyei képviselőjelöltje, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, Tóbiás József, a VMSZ köztársasági képviselője, a parlamenti mezőgazdasági bizottság alelnöke, a párt adai listavezetője, valamint a VMSZ adai képviselőjelöltjei, Rigó Pál Zsófia, Balog Andrea és Horvát Király Andrea gazdasági államtitkár.


Berze Martin charolais húsmarhákat tenyészt

Török Zsolt 2010-ben vásárolt negyven törzskönyvezett jószágot, az állomány ma már 270 törzskönyvezett île-de-france juhot számlál. A gazda minden egyes birkát továbbtenyésztésre ad el pályázatokon.

— A Prosperitati Alapítvány pályázatain különféle gépekre és kapcsolható eszközökre pályáztunk sikeresen, így rakodógéppel, traktorral, szénaterelővel, préssel, körbálázóval bővült a gazdaság, a tartományi mezőgazdasági titkárságnál pedig öntözőrendszerre, tifonra és alsó csepegtetőrendszerre pályáztunk eredményesen. A bárány ára már fél éve 500 dinár, ami elfogadhatónak számít. A takarmány nagyon olcsó, így kifizetődőbb a jószággal megetetni, és így értékesíteni. A vágóbárányokra, azaz a vágóhídra eladott bárányok után járó támogatást az idén 2000-ről 3000, a tenyészállatok után járó támogatást pedig 7000-ről 10 000 dinárra emelték. A továbbtenyésztésre eladott nőstény bárányokra a pályázatoknak köszönhetően nagy a kereslet, hiszen 70—90%-os támogatást is lehet utánuk kapni. Az állományt 500 jószágig növelnénk, amihez új fészert és istállót építettünk — mondta Török Zsolt, hozzátéve, hogy a takarmányt saját maga termeli meg, bent etet, a birkákat nem engedi ki a legelőre.


Látogatás Csernák János zöldborsóföldjén

A birkaállomány megtekintése után a törökfalui tanyavilág kifürkészhetetlen útjain poroszkálva Csernák János zöldborsóparcellája előtt álltunk meg. A zöldborsó mellett zöldbabot és ajvárnak való paprikát is termel, tavaly kaporral is próbálkozott.

— A borsó szépen fejlődik, a paprika is keleget, habár még nem 100%-os a kelés. Pár évre visszamenőleg a Prosperitati Alapítványnál néhány sikeres pályázaton vettem részt, jelenleg a tartománynál öntözőrendszerre nyújtottam be pályázatot. Célom a gazdaság további fejlesztése. A termelt növények iránt van kereslet, ha másra lesz igény, akkor hajlandó vagyok újabb kultúrák termesztését is megpróbálni.

Berze Martin 2017 óta charolais húsmarhákat tenyészt. Jelenleg 180 anyaállatot, valamint üszőket és növendékeket tart. A bikákat további hizlalásra adja el, az üszőket tenyészállatként értékesíti.

— A Prosperitati Alapítvány nagyléptékű pályázatain gabonatárolóra, takarmánykeverőkre, bálafújóra, bálabontó gépre, bálacsomagolóra nyertünk támogatást. A vágóbika kilója 3,25 euró, a 180—200 kg-os borjak 1000—1100 euróba kerülnek, az éves tenyészüszők ára pedig adóval együtt 2150 euró. A húsmarhatenyésztésnek van jövője, a törzsállomány-vásárlásra nagy igény mutatkozik, hiszen nem tudunk annyi tenyészállatot biztosítani, amennyit értékesíteni lehetne. A törzsállományt pályázatokon értékesítem, de külföldről, Magyarországról és Csehországból is hozunk be tenyészüszőket. Bővítenénk a gazdaságot, hamarosan hizlalni is fogunk. A szarvasmarhák után járó támogatás 2018 óta egyedenként 40 000 dinár, ami a kiadásokat tekintve kevésnek bizonyul. Szeretnénk, ha a jószágtartók nemcsak a földterületre kapnának hektáronkénti támogatást, hanem üzemanyag formájában a jószágra is. A szarvasmarhák benntartásos jószágok, a takarmány bekészítése és az etetés során évente sok üzemanyagot elhasználunk — mondta Berze Martin.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója a termelők támogatását és a felhasználható forrásokról való tájékoztatását hangsúlyozta.

— A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdasági Titkárságnál többféle pályázat jelenik meg, melyeknél a termelők 60-70%-os vagy akár még nagyobb költség-visszatérítést igényelhetnek befektetéseikkel kapcsolatban. A mezőgazdasági fejlesztési alapban kedvezményes, 1%-os éves kamatlábbal felhasználható hitelek vannak, melyeket használnak a termelők, hiszen a mezőgazdasági alap a fennállása óta több mint 4600 kölcsönt adott, tehát nagy segítséget nyújtott a vajdaság termelőknek.


Török Zsolt 270 törzskönyvezett juhot tart

Tóbiás József, a VMSZ köztársasági képviselője, a parlamenti mezőgazdasági bizottság alelnöke, a párt adai listavezetője az anyaországi és az állami támogatások mellett a helyi termelők önkormányzati támogatását is fontosnak tartja.

— Ha a VMSZ önkormányzati szinten megnyeri a választást, akkor szeretnénk jóval nagyobb figyelmet fordítani a mezőgazdaságra. Célirányos pályázatokat tervezünk létrehozni és meghirdetni, melyek valószínűleg évente változóak lesznek. Ezek az öntözőrendszerek és az állattenyésztés támogatását ölelnék fel, ami a két legfontosabb része a mezőgazdaság fejlesztésének — szögezte le Tóbiás József.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár elmondta, a látogatás célja a gazdaságok megtekintése mellett az első kézből történő információgyűjtés, mely nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a mezőgazdasági minisztériumban, a tartományban és önkormányzatainkban továbbra is olyan jó döntéseket tudjanak hozni, amelyek segítik a gazdák érvényesülését.

— Az elkövetkező időszakban szinte mindennap terepen leszünk, és olyan gazdaságokat tekintünk meg, ahol megjelenik a hozzáadott érték. Főként állattenyésztőkhöz, zöldség- és gyümölcstermelőkhöz látogatunk, és olyan intenzív termelési technológiákat tekintünk meg, amelyek a gazdák számára szavatolják a fejlődést. A kézimunkát igénylő intenzívebb fejlesztési technológiákban és ágazatokban — mint a tej- és a húságazat, az állattenyésztés, a zöldségtermesztés, a gyümölcsészet, a gyógynövénytermesztés — van a jövő, és ezek tudják garantálni a gazdaságok fenntartható fejlődését. A terepen olyan információkhoz jutunk, amelyekkel agrárpolitikai intézkedéseinket indokokkal tudjuk alátámasztani. Döntéseink eredményei közül kiemelném, hogy a területalapú támogatást 18 000 dinárra növeltük, az állattenyésztési ágazatban szinte minden támogatást megemeltünk, ahogy minden olyan intenzív kultúra termesztésére vonatkozó támogatást is, amely fontos a gazdák számára. A döntéseket a terepi bejárások, a gazdákkal való kapcsolattartás segítette elő.

A látogatás eszmecserével, a tapasztalatok átadásával ért véget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..