home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mézeskalács házikók vonzásában
Kónya-Kovács Otília
2019.05.09.
LXXIV. évf. 18. szám
Mézeskalács házikók vonzásában

A közösségi hálón pillantottam meg a húsvéti ünnepeket idéző, nyuszis házikót. Mivel felkeltette az érdeklődésemet, végignéztem a többi, egytől egyig gyönyörű alkotást is. Mint kiderült, az egyik ismerősöm kézimunkái ezek a mézeskalács kompozíciók.

Huszta Andrea a szabadidejében kezdett foglalkozni ezzel az igencsak igényes tevékenységgel, a mézeskalács házikók készítésével, melyek nem csak a gyermekek kedvencei, hiszen a felnőtteket is elvarázsolják.

— Amerikai filmekben láttam először ilyen házikókat, majd újságokban, könyvekben is találkoztam velük. Sokat olvastam róluk, jó szórakozásnak ígérkezett, megpróbáltam. A házikó lehet ajándék ünnepre, születésnapra és más alkalmakra is. Az alkotásom, az alapot is beleértve, 20 x 18 cm-es.

Andrea szerint nem nehéz „felépíteni” egy ilyen házikót, csak sok időbe telik. Amíg elkészülnek a szükséges darabkák, és minden kisül, beletelik vagy öt napba, hogy a végcélhoz érjen, azaz összeálljon a dísz. A mézeskalács házikó oldalai olyanok, mintha össze volnának kötve pántlikával, holott az is csak éke a kis díszlaknak, merthogy a „falak” valójában össze vannak ragasztva. A teteje viszont levehető, így más ajándék is belekerülhet. A díszítés ételfestékkel színezett cukormázból készül, a leggyakoribb kiegészítők pedig a kis kerti virágok, az ablakban a cserepes növény, a kis függöny, a zsalugáter, a madárka stb… Az sem mindegy, hogy kisfiús vagy kislányos színben pompázik-e egy-egy alkotás, hiszen annak függvényében alakulnak a színek, hogy ki lesz a tulajdonos.

— Tudjuk, hogy a mézeskalács, amikor kisül, kemény állagú, de néha mégis történhet baleset, az utolsó „simításoknál” reped meg, törik el, ezért a házikó összerakásakor nagyon óvatosan kell bánni a kalácsrészekkel. Ha a díszítések komplikáltabbak, akkor a cukormázat több rétegben kell felvinni, elég gyakran le kell állítani a munkát, hogy száradni hagyjuk.

Andrea a télen karácsonyfadíszeket sütött, mostanság pedig torta- és asztaldíszeket is kreál a saját elképzelései alapján. A mézeskalács házikók eddig csak ajándékba készültek, noha előfordul, hogy egy-egy példányt meg is rendelnek tőle. Ha valaki még több munkát szeretne látni Huszta Andreától, akkor az Amazin' Glazin' nevű Facebook-oldalon kereshet rá. Szemet gyönyörködtető, gazdag színvilága, ötletes, ízléses díszítése valóban egyedi kézügyességről tanúskodik.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..